18 veljače 2014

45 savjeta za kuhanje – kolekcija bezvremenske mudrosti




  • Kad kuhate mlijeko dodajte mu malo sode bikarbone. Tako se mlijeko neće zgrušati.
  • Kad kuhate rižu dodajte u vodu malo limunovog soka, riža će tada ostati mekana.
  • Ako za kolač morate rezati grožđice, datulje i smokve, prvo ih isperite vrlo hladnom vodom. Tako neće postati gumene pod noževima aparata.
  • Ostaci šunke: stavite kriške šunke u posudu za pečenje i prelijte ih javorovim sirup. Ostavite u hladnjaku preko noći, a ujutro ispržite na maslacu.
  • Dodajte malo limunovog soka u mesne kuglice prije nego što ih ispečete.
  • Kad pripremate mesnu štrucu možete umjesto krušnih mrvica koristiti smrvljeni cornflakes.
  • Kad u receptu piše da trebate maslaca u veličini jajeta, uzmite 4 žlice.
  • Ukrašavanje kolača i keksa: stavite manju količinu šećera u staklenku, dodajte nekoliko kapi boje za hranu i protresite. Napravite to sa svakom bojom zasebno i time pospite kolač. Isto možete napraviti i sa mrvicama kokosa.
  • Tekućina iz ukiseljenih namirnica: time začinite salate ili koristite umjesto octa u gustim umacima.
  • Kuhajte povrće sa kockom za juhu umjesto soli. Ubacite i nekoliko komadića češnjaka za ukusnije povrće.
  • Sol dodana u brašno kojim želite zgusnuti umak pomoći će da se ne stvaraju grudice.
  • Kada razvaljate koru za pitu, rubove tijesta prevucite preko rubova lima. Tako se tijesto neće zalijepiti za lim, a bit će vam lakše izvaditi pečeni kolač.
  • Stavite krekere, sušeni kruh, kekse ili šćer u čvrstu plastičnu vrećicu (naravno, bez rupica). Valjate valjkom za tijesto koliko god želite, pa prebacite u mjericu. Ako imate više nego što vam je potrebno za kolač, višak samo zatvorite u vrećici i ostavite u hladnjaku ili smočnici do slijedeće upotrebe.
  • Žličica šećere umiješana u kvasac i vodu pomoći će da se kvasac bolje digne. Čak i za pripremu kruha dobro će doći malo šećera. Nikada u kavasac nemojte umiješati sol, jer to ubija njegovu aktivnost.
  • Smeđi šećer čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi sa kriškom jabuke, da ostane mek i vlažan.
  • Naribajte limunovu ili narančinu koru prije guljenja. Posušite i to koristite za dodavanje u kolače, kekse i pudinge. Sušenu koru lako ćete čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenki.
  • Omotajte peršin folijom, pa zamrznite. Odrežite koliko vam je potrebno, ponovo zamotajte i vratite u zamrzivač. Tako će zadržati svoj okus i svježinu.
  • Za prženu hranu kad recept traži brašno uzmite kupovnu mješavinu za palačinke – zanimljiva promjena.
  • Da oguljeni krumpiri ne bi potamnili, a ne možete koristiti vodu, omotajte ih sa nekoliko slojeva papirnog ubrusa i smočite pod slavinom.
  • Pečete kruh? Nemojte pregrijati pećnicu. Kad uključite pećnicu, ubacite kruh odmah, pa ćete se iznenaditi koliko će pečeni kruh biti lagan.
  • Prepržite zobenu kašu u pećnici prije dodavanja ostalih sastojaka kad pripremate zobene kekse – još ukusnije!
  • Ako vam mlijeko slučajno zagori, stavite posudu u ledenu vodu i dodajte malo soli. To će ukloniti osjećaj zagorenosti.
  • Dodajte nekoliko listića peperminta u ostatak skuhanog čaja, pa stavite u hladnjak. Poslužite kao sok djeci prije spavanja.
  • Razvaljajte tijesto na masnom papiru. Prije nego što stavite papir na radnu površinu, prebrišite ju vlažnom krpom kad papir ne bi klizio. Papir lagano nabrašnite, a prstom ucrtajte krug za 2 cm veći nego što je lim za koji ćete valjati. Vidjeli ste podmetače za valjanje sa oznakama … a to je zaista korisno. Kad tijesto razvaljate, podignite ga zajedno sa papirom. Položite ga u lim obratno (papir prema gore), a onda skinite papir. To će spriječiti trganje tijesta ili gužvanje papira.
  • Ocat ili limunov sok dodani u vodu u kojoj kuhate cvjetaču, pomoći će da povrće zadrži svoju bijelu boju.
  • Za jednostavnije guljenje ananasa, narežite ga na kriške i gulite ih svaku posebno.
  • Dodajte žličicu praška za pecivo u krumpir koji kuhate za pire, bit će mekši.
  • Otopite malo maslaca i time premažite kukuruz na klipu koji želite peći.
  • Banane koje su taman zrele za jesti, ali imate ih previše – narežite ih na kriške (oguljene, naravno), zamrznite, zatim umočite u otopljenu čokoladu i ponovo malo zamrznite. To je odlična poslastica!
  • Koristite posudu za sipanje sitnog šećera po kolačima kad trebate nabrašniti radnu površinu (naravno, tada ćete ju i napuniti brašnom).
  • Isperite mjericu vrelom vodom kad trebate mjeriti sirup, med, ulje i slično. Namirnica se tada neće zalijepiti za stijenke posude.
  • Konzervirano voće je bolje koristiti za kolače ako ga iz konzerve izvadite barem 1 sat prije upotrebe.
  • Kad pripremate slatke kuglice od kokica, ruke uvucite u plastične vrećice – nećete se opeći i neće biti ljepljivo.