45 savjeta za kuhanje – kolekcija bezvremenske mudrosti
Kad kuhate mlijeko dodajte mu malo sode bikarbone.
Tako se mlijeko neće zgrušati.
Kad kuhate rižu dodajte u vodu malo limunovog
soka, riža će tada ostati mekana.
Ako za kolač morate rezati grožđice, datulje i
smokve, prvo ih isperite vrlo hladnom vodom. Tako neće postati gumene pod
noževima aparata.
Ostaci šunke: stavite kriške šunke u posudu za
pečenje i prelijte ih javorovim sirup. Ostavite u hladnjaku preko noći, a
ujutro ispržite na maslacu.
Dodajte malo limunovog soka u mesne kuglice prije
nego što ih ispečete.
Kad pripremate mesnu štrucu možete umjesto
krušnih mrvica koristiti smrvljeni cornflakes.
Kad u receptu piše da trebate maslaca u veličini
jajeta, uzmite 4 žlice.
Ukrašavanje kolača i keksa: stavite manju
količinu šećera u staklenku, dodajte nekoliko kapi boje za hranu i protresite. Napravite
to sa svakom bojom zasebno i time pospite kolač. Isto možete napraviti i sa
mrvicama kokosa.
Tekućina iz ukiseljenih namirnica: time začinite
salate ili koristite umjesto octa u gustim umacima.
Kuhajte povrće sa kockom za juhu umjesto soli. Ubacite
i nekoliko komadića češnjaka za ukusnije povrće.
Sol dodana u brašno kojim želite zgusnuti umak
pomoći će da se ne stvaraju grudice.
Kada razvaljate koru za pitu, rubove tijesta
prevucite preko rubova lima. Tako se tijesto neće zalijepiti za lim, a bit će
vam lakše izvaditi pečeni kolač.
Stavite krekere, sušeni kruh, kekse ili šćer u
čvrstu plastičnu vrećicu (naravno, bez rupica). Valjate valjkom za tijesto koliko
god želite, pa prebacite u mjericu. Ako imate više nego što vam je potrebno za
kolač, višak samo zatvorite u vrećici i ostavite u hladnjaku ili smočnici do
slijedeće upotrebe.
Žličica šećere umiješana u kvasac i vodu pomoći
će da se kvasac bolje digne. Čak i za pripremu kruha dobro će doći malo šećera.
Nikada u kavasac nemojte umiješati sol, jer to ubija njegovu aktivnost.
Smeđi šećer čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi sa
kriškom jabuke, da ostane mek i vlažan.
Naribajte limunovu ili narančinu koru prije
guljenja. Posušite i to koristite za dodavanje u kolače, kekse i pudinge. Sušenu
koru lako ćete čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenki.
Omotajte peršin folijom, pa zamrznite. Odrežite
koliko vam je potrebno, ponovo zamotajte i vratite u zamrzivač. Tako će
zadržati svoj okus i svježinu.
Za prženu hranu kad recept traži brašno uzmite
kupovnu mješavinu za palačinke – zanimljiva promjena.
Da oguljeni krumpiri ne bi potamnili, a ne možete
koristiti vodu, omotajte ih sa nekoliko slojeva papirnog ubrusa i smočite pod
slavinom.
Pečete kruh? Nemojte pregrijati pećnicu. Kad
uključite pećnicu, ubacite kruh odmah, pa ćete se iznenaditi koliko će pečeni
kruh biti lagan.
Prepržite zobenu kašu u pećnici prije dodavanja
ostalih sastojaka kad pripremate zobene kekse – još ukusnije!
Ako vam mlijeko slučajno zagori, stavite posudu u
ledenu vodu i dodajte malo soli. To će ukloniti osjećaj zagorenosti.
Dodajte nekoliko listića peperminta u ostatak
skuhanog čaja, pa stavite u hladnjak. Poslužite kao sok djeci prije spavanja.
Razvaljajte tijesto na masnom papiru. Prije nego
što stavite papir na radnu površinu, prebrišite ju vlažnom krpom kad papir ne
bi klizio. Papir lagano nabrašnite, a prstom ucrtajte krug za 2 cm veći nego
što je lim za koji ćete valjati. Vidjeli ste podmetače za valjanje sa oznakama
… a to je zaista korisno. Kad tijesto razvaljate, podignite ga zajedno sa
papirom. Položite ga u lim obratno (papir prema gore), a onda skinite papir. To
će spriječiti trganje tijesta ili gužvanje papira.
Ocat ili limunov sok dodani u vodu u kojoj kuhate
cvjetaču, pomoći će da povrće zadrži svoju bijelu boju.
Za jednostavnije guljenje ananasa, narežite ga na
kriške i gulite ih svaku posebno.
Dodajte žličicu praška za pecivo u krumpir koji
kuhate za pire, bit će mekši.
Otopite malo maslaca i time premažite kukuruz na
klipu koji želite peći.
Banane koje su taman zrele za jesti, ali imate ih
previše – narežite ih na kriške (oguljene, naravno), zamrznite, zatim umočite u
otopljenu čokoladu i ponovo malo zamrznite. To je odlična poslastica!
Koristite posudu za sipanje sitnog šećera po
kolačima kad trebate nabrašniti radnu površinu (naravno, tada ćete ju i
napuniti brašnom).
Isperite mjericu vrelom vodom kad trebate mjeriti
sirup, med, ulje i slično. Namirnica se tada neće zalijepiti za stijenke posude.
Konzervirano voće je bolje koristiti za kolače
ako ga iz konzerve izvadite barem 1 sat prije upotrebe.
Kad pripremate slatke kuglice od kokica, ruke
uvucite u plastične vrećice – nećete se opeći i neće biti ljepljivo.