25 veljače 2014

Dijeta za čišćenje: recepti za sokove



Post sokovima vraća svoju popularnost kao način detoksikacije. Mnogi ljudi žele izbaciti toksine iz svog organizma da bi mogli živjeti zdravije. Kad se toksini nakupe u tijelu osjećaju se uporeno i loš im je imunološki sustav. Post sokovima, kao metoda čišćenja, može pomoći ljudima da poprave zdravlje i imaju više energije. To je lako učiniti, jer voće se uvijek može nabaviti, a sve što vam treba je dobar sokovnik.

Za početnika u postu sokovima važno je početi polako i uskušati tijekom jednog dana. Post sokovima ograničava vam unos hrane na samo voćne sokove. Voćni sokovi su bogati šećerom, pa ako ste dijabetičar ili iz drugih razloga morate nadzirati šećer u krvi budite oprezni pri postu sa voćnim sokovima. Svatko tko želi koristiti post sokovima mora najprije razgovarati sa svojim doktorom. Također, nemojte se držati na postu sokovima kroz duže vrijeme od 3 dana, osim ako vam doktor kaže da je to sigurno za vas.

Slijede jednostavni recepti koji vam mogu dati ideju koje kombinacije voća i povrća treba koristiti:

Sok od jabuke i mrkve
2-3 zelene jabuke
1 mrkva
Svježe lišće bosiljka
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Sok od mrkve sa povrćem
Šaka maslačkovog lišća
1 list kelja
4 mrkve
Svježe lišće mente ili bosiljka
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Sok od breskve
2 do 3 breskve
Isperite filtriranom vodom, stavite u sokovnik i procijedite.

Postoje mnoge vrste postova sa sokovima. U nekim dijetama koriste se samo voćni sokovi, a u drugim su više zastupljeni sokovi od povrća sa manje šećera. Uvijek možete sami stvoriti kombinaciju voća i povrća za sok koji će vam najbolje odgovarati.