26 veljače 2014

Gubitak težine na zdrav način



Gotovo 108 milijuna Amerikanaca bilo je preteško ili pretilo godine 1999. do danas pretilost je postala ozbiljan problem, a vjeruje se da će dostići razinu epidemije do godine 2020.

Jedan od načina za spriječavanje takvog scenarija jest da ljudi postanu svjesni rizika koji imaju kad su preteški ili pretili.

Ovo su samo neke od bolesti koje riskirate razviti ako nosite višak kilograma:

1. srčane bolesti
2. moždani i srčani udar
3. dijabetes
4. karcinom
5. artritis
6. visoki krvni talk

Gubitak težine pomaže spriječiti i kontrolirati te bolesti.

Metode za brz gubitak težine koje su se ovih dana raširile kao pošast ne pružaju dugotrajne rezultate. Većinom metode za dijetu koje sadrže nekakve napitke, hranu i tablete ne daju nikakve rezultate. Ako ih i pokažu, vrlo su kratkotrajni.

Bolje je osloniti se na zdravi gubitak težine koji će pružiti doživotne rezultate. Morate postaviti realistične ciljeve i ne očekivati da izgubite previše kilograma u vrlo malo vremena. 

Evo nekih savjeta kako se možete riješiti neželjene težine na zdraviji način:

1.   Nemojte se izgladnjivati.

Ključ za zdravi način mršavljena je: nema dijete.

Možda ćete se činiti sretni i osjećati kao da gubite te neželjene masnoće sa trbuha i bokova preskakanjem obroka. Ali zapamtite da to neće trajati dugo. Vaše tijelo ne može podnositi nedovoljno hrane za energiju koju treba za cijeli dan.

Ako ste naviknuti na preskakanje jednog ili dva obroka dnevno, kalorije koje konzumirate spremat će se umjesto da budu korištene kao energija koju su vam obroci trebali pružiti. Zato, ako tijekom dana jedete samo jedan ogroman sendvič, to će završiti na kritičnim mjestima (npr. bokovi, guzovi, trbuh).

2.  Započnite dan pravilno.

Majke uvijek govore da je doručak najvažniji obrok dana. Uzmite zdravi jutarnji obrok kako biste potakli metabolizam.

Unos hrane nakon što se probudite koristit će se za sagorijevanje masnoće cijeli dan.

3.  Jedite male, zdrave obroke što češće.

Pet malih obroka za grickanje tijekom dana puno je bolje nego tri ogromna obroka. Kad jedete češće, i to u malim porcijama, spriječit ćete si prejedanje. To će vam potaknuti metabolizam i brže sagorijevati masnoće.

4.  Odlučite koliko težine želite izgubiti.

Zadržite ciljeve realističnim. Na duži rok, doslovno je nemoguće da izgubite 20 kg u 2 tjedna. Razmislite o tome da počnete jesti zdravije da biste ostali zdravi za ostatak života.

Kad se odlučite za program ili plan mršavljenja, držite ga se i potrduite se da slijedite vaša vlastita pravila za dijetu. 

5.  Pijte puno vode.

Vaše tijelo treba dovoljno vode da sagorijeva masnoće i država stanice hidratiziranim i zdravim.

6.  Izbjegavajte previše šećera.

Planirajte obroke sa puno voća i povrća, malo kruha, riže ili tjestenine zbog ugljikohidrata, plus nemasno meso i hrana bogata proteinima. Slatkiši, gazirana pića i kolači trebali bi biti samo povremene poslastice.

7.  Pripazite na unos masnoće.

Masnoća nije krivac za pretilost. Potrebna vam je da održavate težinu na zdravoj razini.

Postoji nešto što zovemo zdrave masnoće. Maslinovo ulje, kikirikijevo i bučino ih sadrže u sebi. Tunjevina, losos i skuša sadrže omega-3 masnoće koje su dobre za srce. 

8.  Vježbajte.

Zaboravite na auto ako odlazite samo nekoliko ulica dalje od kuće, penjite se stepenicama umjesto liftom, trčite, vozite bicikl ili role. Koristite te aktivnosti i druge kućne poslove ako ste prelijeni za odlazak u teretanu i vježbanje na tečajevima. Pobrinite se da to radite redovito i nećete ni prijemiti, a kilogrami će nestajati zbog tih sitnih aktivnosti.

Nije zapravo važno koliko težine planirate izgubiti. Važno je samo da za sebe postavite realistične ciljeve.

Krenite polako. Ako ste već skinuli oko 5 kg, odmorite se i tek tada pokušajte skinuti još 5 kg.

Jedite zdravije, pijte dosta vode, dovoljno spavajte i vježbajte. To će vam dati najbolju šansu da izgubite višak težine i popravite zdravlje što će rezultirati novom, zdravijom osobom.