24 veljače 2014

10 novih upotreba za novine



“Novine, po dizajnu, su vrlo upijajući proizvod, jer upijaju tintu. Ali to znači da su u mogućnosti upiti svaku tekućinu, uključujući vlagu i loše mirise iz cipela te ladice sa povrćem u hladnjaku," kaže Chris Morrissey, podpredsjednik marketinga za Sun Chemical, u Northlake, Illinois, a ta je tvrtka svjetski najveći proizvođač tinte za printere.

Koristite novine za:
1. Dezodoriranje posuda sa hranom. Stavite kuglu od novinskog papira u kutiju za nošenje hrane ili termosicu, zatvorite i ostavite preko noći.
2. Dozrelivanje rajčica. Omotajte svaku zasebno i ostavite sa sobnoj temperaturi.
3. Spremanje osjetljivih predmeta. Omotajte uokvirene slike i figurice sa nekoliko slojeva novina, zatim još sstavite nekoliko zgužvanih komada koji će popuniti kutiju.
4. Brisanje tvrdih mrlja sa stakla. Koristite novine sa tekućinom za čišćenje stakla i ogledala.
5. Čuvanje antičkog stakla. Neke starije uokvirene slike imaju poseban finiš na staklenom dijelu koji mogu oštetiti sredstva za čišćenje. Uklonite mrlje brisanjem novinama umočenim u otopinu od jednakih količina bijelog octa i vode. Ostavite da se suši na zraku.
6. Sušenje cipela. Stavite kugle novina u svaku cipelu i ostavite preko noći.
7. Umatanje poklona. Koristite stranicu sa stripovima za umatanje poklona za dječje rođendane ili stranicu sa najavama vjenčanja za umatanje poklona za zaruke.
8. Kreiranje mjesta za vlažne zimske čizme. Tijekom zime pored ulaza u kuću ostavite sloj novina. Kad se vaši mali zimski čovječuljuci vrate nakon igranja na snijegu, mogu ostaviti obuću na tim novinama umjesto da kreiraju lokvice vode na tepihu.
9. Pripremanje vrta. U jesen prekopajte vrt kako biste ga pripremili za sadnju. Pokrijte to sa 4 sloja novina, zatim sa 10 cm debelim slojem nakidanog lišća i ostalog smeća. To sve polijte vodom. Kad dođe proljeće sloj od komposta upit će se u zemljište i imat ćete odlično mjesto za sadnju novih biljaka.
10. Održavanje ladice sa povrćem u hladnjaku suhom i bez mirisa. Dno ladice prekrijte slojevima novina.