17 veljače 2014

10 novih upotreba za limun



“Limunov sok je najjača prehrambena kiselina u našoj kuhinji, dovoljno jaka da uništi živote mnogih bakterija,” kaže Robert Wolke, profesor kemije na University of Pittsburgh i autor knjige What Einstein Told His Cook 2: The Sequel, Further Adventures in Kitchen Science (W. W. Norton, $26).
 
Koristite limun za:
1. Čišćenje daske za rezanje. Prerežite limun i rezanom stranom trljajte dasku kako bi ju dezinficirali.
2. Uklanjanje tamnih mrlja kad hrana dugo stoji. Pospite jabuku ili krušku sokom limuna prije posluživanja, ili ga nacijedite u guacamole umak i promiješajte.
3. Uklanjanje mrlja od hrane sa plastičnih i lagano obojenih drvenih daski za rezanje. Prerežite limun na pola, istisnite sok na površinu daske, protrljajte i ostavite da djeluje 20 minuta. Isperite vodom.
4. Uklanjanje mrlje od čaja sa odjeće. Razrijedite sok lima u jednakoj količini vode. Kapaljkom ili vatenim štapićem osigurajte se da će otopina pogoditi pravo mjesto sa mrljom. Temeljito isperite hladnom vodom.
5. Jeftinu dekoraciju. Napunite staklenu zdjelu limunima za lijepi ukras na sredini stola. Ili ih poslažite u red na prozorskoj dasci.
6. Ublažavanje suhog grla. Prerežite limun na pola. Nabodite jednu polovicu na štapić za ražanj i pecite ga iznad plamena štednjaka dok kora ne dobije zlatnu boju, a sredina se posuši. Ostavite da se malo ohladi, tada pomiješajte ono soka što izvučete sa 1 žličicom meda. To progutajte i grlo će manje boljeti.
7. Izbijeliti nokte na rukama. Površinu noktiju trljajte komadom limuna.
8. Čišćenje unutrašnjosti bakrenog posuđa. Pospite komad limuna sa soli, pa time trljajte posuđe dok ne posvijetli.
9. Posvjetljivanje bijelog rublja. Dodajte 1/2 šalice limunovog soka u vodu za ispiranje prije završetka rada perilice.
10. Uklonite ostatke sira i slične hrane sa ribeža. Obje strane ribeža trljajte sredinom limuna.