23 veljače 2014

Najvažnijih 5 stvari koje morate imati u kuhinji



Ako tek učite kuhati, ili ako opremate novu kuhinju, vjerojatno nemate sve što se tiče kuharske opreme. Ovdje vam preporučujemo što da nabavite kad tek počinjete. Kako vrijeme prolazi, naravno, nabavit ćete si više kuhinjskih spravica. Ali ovdje je pet najvažnijih sa kojima se počinje:

- Daska za sjeckanje. Ovo je vrlo osnovno, jer ne možete ništa sjeckati ako nemate podlogu za sjeckanje. Svestrana je, jer na njoj možete sjeckati gotovo sve – luk, krumpir, rajčicu, meso, začinsko bilje i slično.

Neki ljudi više vole imati više daski za sjeckanje, zasebnu za meso, pa za mliječne stvari, za povrće itd. drugi nabavljaju daske različitih veličina i koriste ih prema količini stvari koju treba sjeckati. Počnite sa jednom, pa ćete vidjeti što će vam još trebati.

- Nož. Opet, ovo je vrlo osnovno, jer ne možete ništa sjeckati ili rezati bez noža. Dobar, oštar nož višestruko će vam pomoći u pripremi hrane. Možete obići neke trgovine i isprobati držanje noža u rukama, tako da znate sa kojim će vam biti ugodnije raditi.

- Veliki lonac. Lonac vam treba za skoro sve – od kuhanja tjestenine do kuhanja juhe, gulaša i gotovo svega ostalog. Neki lonci dolaze sa ugrađenim cjedilom, i u njima je lakše kuhati tjesteninu. Ili možete nabaviti zasebno cjedilo i koristiti ga tako.

- Tava za dinstanje. Mi volimo tave za dinstanje i koristimo ih cijelo vrijeme. Opet, one su svestrane, a mi preporučujemo da nabavite one sa drvenim ručkama, da ih možete koristiti i u pećnici.

Koristite tavu za dinstanje za pripremu suho pržene hrane, dinstanje mesa i ribe, kuhanje povrća i još puno, puno toga.

- Posuda za pečenje. One su savršene za pripremanje hrane u pećnici. Od pečenog mesa, do pečenog cijelog pileta i počenog povrća, posuda za pečenje pomoći će vam u pripremi omiljene zapečene hrane.

Ne bojte se – kuhanje je zabavno. Počnite nabavljati ovih par stvari koje smo spomenuli, pa pojačavajte svoju kuharsku koleciju kako vrijeme prolazi.