20 veljače 2014

Riješite se zimskog lošeg raspoloženja sa 3-dnevnim detoksom



Zimsko vrijeme mnoge od nas ostavlja da se osjećamo isprano i bez živahnosti. Koža nam postaje suha i blijeda, oči nam se čine zatamnjene i beživotne – a nemojmo ni početi razgovor o hrani koju jedemo. Dan zahvalnosti, božićne zabave i Nova godina – sve je planirano sa bogatim, ukusnim jelima i koktelima punim kalorija. Nije ni čudo da, dok stigne proljeće, treba nam nešto što će nas podići.

A to su samo neke od stvari koje brzo čišćenje organizma može riješiti. Jeste li iskusili kronični zatvor crijeva, alergije, sinusitis, ili bilo koju kroničnu bol? Ako vam je dosta isprobavanja lijekova bez recepta da biste proveli još jedan dan, možda postoji neočekivani krivac – blokada u tjelesnom izbacivanju neželjenog tereta.

U osnovi, to znači da možda patite od sluzi i ostalog smeća koje se nakuplja u većini puteva za eliminaciju:

• plućima
• porama
• bubrezima
• crijevima.

Izbacivanje tog nakupljenog tereta oslobodit će vaše tijelo da možete bolje iskoristiti svakodnevnu prehranu – nešto kao promjena koju vidite kad prijeđete sa nisko-oktanskog goriva na visoko-oktansko.

Važne stvari o kojima treba razmisliti prije početka...

Naravno, trodnevna dijeta za čišćenje nije za svakoga. Neki ljudi su možda preslabi, ili pate od stanja koje bi ova dijeta mogla pogoršati. Iz tog razloga važno je naglasiti koliko je neophodno najprije konzultirati se sa liječnikom prije promjene prehrane.

Također, ne mogu dovoljno naglasiti da je ovo samo dijeta koja će pročistiti vaš organizam, a ne dijeta za mršavljenje. Zloupotreba može biti prilično opasna za vaše zdravlje!

Sad, kad smo pokrili osnove, zaronimo u specifičnosti dijete za čiščenje.

Dijeta ukratko...

Iako ste možda naišli na razne varijacije 3-dnevne dijete za čišćenje, evo nekih stvari koje sve imaju zajedničko:

• morate piti najmanje 8-10 čaša vode dnevno
• kad se radi o hrani, budite spremni ograničiti unos hrane na 5-6 porcija voća i povrća dnevno, najbolje svježeg ili kuhanog na pari.
• za slučaj da niste shvatili, to znači BEZ MESA.
• ako baš odlučite pojesti kruh ili žitarice (a ne biste trebali), važno je da budu integralni
• tijekom tih 72 sata važno je izbjegavati šećer, kavu, te gazirana pića. Ako se bojite da ćete patiti od glavobolje bez kofeina, prije početka “posta” polako smanjujte dnevni unos kave.

Dijeta za čiščenje u akciji...

Iako postoje mnoge varijacije ove dijete kojima vas podučavaju razni stručnjaci, većina ih prati ovakav uzorak:

Prvi dan - kompletni post od hrane, samo voda
Drugi dan - 5 do 6 porcija voća i voćnih sokova (ali voda je još obavezna)
Treći dan - 5 do 6 porcija povrća i povrtnih sokova (ali voda je još obavezna)
Četvrti dan – povratak na redovnu prehranu

Naravno, postoje varijacije, a uz malo istraživanja bez problema ćete naći onu koja je prikladna za vaše potrebe. Tri dana kasnije, posve nova i očišćena žena gledat će vas iz ogledala!