11 kolovoza 2010

Domaća sredstva sa bosiljkom



Šaljem vam vrlo jednostavno sredstvo koje će vam pomoći pri teškoćama sa umorom i stresom. Stavite 1 žlicu lišća bosiljka (možete staviti svježe lišće u sitnim komadićima) u čašu i napunite ju prokuhanom vodom. Neka odstoji 15-20 min. Popijte to kao čaj (možete dodati šećer ili med), ali ne više od 2 čaše dnevno. Ovo sredstvo će također pomoći kod mučnine i povraćanja. Također, možete si pripremiti kupku sa čajem od bosiljka (uzmite 4 žlice bosiljka, dodajte 1 litru vruće vode i kuhajte 5 min na slaboj vatri. Ostavite da se ohladi, procijedite i prelijte u kapu punu tople vode. Nemojte se kupati duže od 20 min.

Svježi sok od lišća bosiljka koristi se za gljivične infekcije na koži. Nanesite kao oblog ili jednostavno utrljajte u kožu nekoliko puta dnevno.
Bosiljak ima esencijalno ulje. Ono je bogato kamforom i fitoncidima. Lišće bosiljka je odličan izvor karotena, a ima dvostruko više vitamina C nego lišće peršina. Bosiljak ima protuupalni i zacjeljujući učinak. Vrlo je učinkovit kod prehlade, upale pluća i bronhitisa. Popravlja cirkulaciju krvi i probavu i pomaže kod zubobolje.
Ako ste prehlađeni, uzmite 2-5 kapi esencijalnog ulja bosiljka, pomiješajte sa malo meda i konzumirajte to sredstvo 2-3 puta dnevno.
If Ako imate zubobolju, namočite komad vate esencijalnim uljem bosiljka i obložite time bolesni zub.

Savjet za ljepotu protiv akni: Pročišćavajuća maska sa kvascem: pomiješajte 20 g svježeg kvasca sa nekoliko kapi limunova soka i nekoliko kapi 3%-tnog hidrogen peroksida. nanesite masku na lice i ostavite 15-20 min. Isperite ju biljnim čajem (kamilica, plantana, kalendula ili kadulja) ili pomiješajte prokuhanu ohlađenu vodu sa malo limunovog soka ili jabučnog octa. Nikada nemojte koristiti mlaz vode iz slavine. Potrebno je tretirati kožu ovom maskom svakog drugog dana, ukupno 15-20 puta.
Koristite samo nemasni make up.

Yulia Berry
http://www.GreatHomeRemedies.com