05 kolovoza 2010

Njega očiju za korisnike računala



iz tvrtke Status Eye Care

Većinu poslova obavljamo računalom, i većinom tome ne možemo pobjeći. To je većinom intenzivan zadatak, i na nesreću, naš posao i životni stil ne omogućavaju nam da budemo nježni prema očima.
Zato ovi savjeti dolaze kao melem.
i. Upoznajte svoje oči
Suze: prva linija obrane, one također služe kao mazivo čime održavaju oči vlažnima i njegovanima; također im je funkcija da su korektivne leće.
Kapci: njihov osnovni posao je zaštiti oči od nečistoća, prašine i oštrog svjetla.
Trepavice: zaštitna mreža na očima.
Rožnica: refraktivna zona koja dovodi svjetlo u mrežnicu.
Zjenica: kontolira količinu svjetlosti koja ulazi u oko.
Leća: refraktivna zona koja također dovodi svjetlo u mrežnicu.
Mrežnica i optički živac: hrpa zamršenih žica koje prenose vizualne signale između mozga i oka.
ii. Vježbajte svoje oči
Redvoite radne sate trebaju prekidati redoviti kratki odmori. Tijekom takvih odmora, preporučljiva je manja, jednostavna vježba: "Prvo, trepnite očima nekoliko puta. Dok držite oči zatvorene zakolutajte očima prvo u smjeru sata, azatim suprotno i duboko udahnite. Postepeno otvarajte oči dok ispuštate dah. Ova vježba traje oko 1 minutu i možete ju ponoviti do 3 puta prije nego se vratite poslu." Ovo je prilično dobar oblik vježbanja za oči.
iii. Gledajte u daljinu
Dok radite duge sate, gledajte prema udaljenim predmetima ili u uredu ili izvan njega. Gledanje u udaljeni predmet i vraćanje pogleda na zadatak pomoći će vam da se bolje fokusirate. Pokušajte uzimati takve vizualne predahe oko 10 minuta svakog sata.
iv. Dlanovi
Sjednite uspravno za radnim stolom i trljajte dlanove jedan o drugi dok se ne zagriju. Toplina iz dlanova pomoći će u umirenju i opuštanju umornih očiju. Tada, lagano prekrijte oči dlanovima i opustite se na barem jednu minutu. Brojite sekunde u mislima. Ponavljajte svježu 2-3 puta svaki put kad su vam oči umorne, ili koliko god često želite. Dok to radite možete ili nasloniti laktove na radni stol ili se sasvim udaljiti od stola. Oba načina su u redu.
v. Poprskajte vode po licu
Tijekom predaha, poprskajte vode po licu dok su vam zatvorene oči. Ovo ima općenito opuštajući efekt i pomoći će vam da se osvježite.
vi. Prošećite
Nakon što završite sa ručkom, prošećite se izvan ureda nekoliko minuta. To će vašim očima dati zasluženi odmor i malo svježeg zraka.
vii. Koristite vrećice čaja
Čuvajte dvije iskorištene vrećice čaja u hladnjaku prije odlaska na posao. Kad se vratite doma, stavite vrećice na oči nekoliko minuta radi opuštanja. To ne samo da će umiriti umorne oči, već će smanjiti i vrećice ispod očiju.
viii. Pijte vodu
Pijte mnogo vode. To pomaže smanjiti vrećice ispod očiju. Kada je osoba dehidrirana, posebno u uredima sa klima-uređajima, tijelo počinje spremati zalihe vode kao mehanizam obrane. To potiče stvaranje vrećica ispod očiju.
ix. Hranite se zdravo
Uključite vitamine A, C, i E u svakodnevne obroke; jedite citrusno voće, zeleno lisnato povrće, rajčice, špinat, piletinu i mliječne proizvode. Spakirajte u kutiju narezanu mrkvu, krastavac i svježe voće i grickajte to dok ste u uredu.
x. Upoznajte kontaktne leće "Idealno, osoba koja koristi leće ne bi ih smjelanositi više od 10-12 sati dnevno, tek povremeno 14 sati dnevno,"
Nikada nemojte nositi leće za vrijeme plivanja. Bazenska voda dom je mnogim mikroorganizmima, jer bazen koristi više ljudi istovremeno. To može dovesti do gljivične infekcije na očima. Dodatno, klor iz takve vode oštetit će leće. "Leće su kao spužva, idealne su za privlačenje nečistoća,"
xi. Da i Ne za oči
~ posjetite liječnika
"Osoba bi trebala idealno posjetiti svog oftalmologa (liječnika za oči) jednom godišnje, ali ako imate problema sa vidom posjećujte ga i češće,"
Dodatno, prije kupovine proizvoda za njegu očiju, kao što su kapi za oči, uvijek provjerite rok trajanja i ne zaboravite provjeriti recept. ~ Nosite neprobojne naočale dok vozite ili za vrijeme posla
"Neprobojna stakla koriste se većinom za fokusiranje svjetla – kao što su farovi auta – i služe za noćnu vožnju. Također ih možete koristiti dok radite za računalom,"
Korištenje takvih naočala dok radite na računalu može smanjiti napetost očiju. Ako nosite kontaktne leće, nabavite neprobojne naočale bez dioptrije u istu svrhu.
~ Korištenje kapi za vlaženje očiju
Uredske prostorije su većinom opremljene klima-uređajima, a uz to ide intenzivan rad na računalu, što je savršena kombinacija za isušivanje očiju.
U takvim slučajevima, možete koristiti kapi za vlaženje očiju koje će vam smanjiti napetost u očima. Zašto? "Kada se oko isuši, potrebno je vratiti mu suze – bilo na prirodan način (pretjeranim treptanjem), ili umjetno (ako se problem ne može drugačije riješiti),"
"Ponovno vlaženje očiju sa kapima slično je proizvodnji prirodnih suza. Trebate potražiti takve kapi, koje ne sadrže u sebi konzervanse. Kapi za oči sa konzervansima su na duže staze toksične za oči. Možete kapi za vlaženje očiju koristiti kad god vam je potrebno, ali najbolje je zadrži minimum od 4-6 puta dnevno. Ako problem potraje, posjetite oftalmologa što je prije moguće."
Dva najčešće korištena konzervansa u kapima za oči su Benz Alkonium klorid i Klorbutol. Oprezno pročitajte sastojke na bočici i izbjegavajte kapan je takvih kapi u oči. ~ Smanjite pušenje i konzumaciju alkohola
"Pušenje i alkohol (samostalno ili kombinacija oba faktora) uzrokuje nepovratno oštećenje optičkog živca. I nikotin i alkohol su toksini za živce, pa na duže staze uštećuju živce. Tijekom nekog vremenskog perioda, to može dovesti do oslabljenja vida," upozorava Dr Belvi.
~ Nikada nemojte trljati oči
Ako vam nečistoća upadne u oko, nemojte trljati, jer to samo uzrokuje da nečistoća uđe još dublje u oko. "Nekoliko puta zatrepćite, što će pokrenuti navalu suza; a one će pomoći isprati nečistoće," savjetuje Dr Belvi. "Ako trljate oči, čestice prašine smanjit će vam vid i iritirati oči. U takvim slučajevima hitno potražite pomoć oftalmologa."
Savjet na brzinu ~ Rok trajanja
Kapi za vlaženje očiju bez konzervansa imaju rok trajanja oko godinu dana, ako su ostale neiskorištene, tj. zatvorene cijelo vrijeme. One sa konzervansima traju oko 2 godine, također ako nikada nisu otvorene.
~ U smeće
Sve kapi za oči treba baciti nakon mjesec dana ukoliko ste ih koristili, tj. otvorili bočicu. Jednom kad ih otvorite, medicinska svojstva u njima počinju propadati zbog izlaganja uvjetima okoliša, a zbog toga više nisu prikladne za oči. ~ Zaštitna oprema za oči
Dok vozite nosite zaštitnu opremu za oči – posebno dok nosite kontaktne leće (za noćnu vožnju) ili sunčane naočale sa UV zaštitom (za dnevnu vožnju). Potrudite se da su vam oči pokrivene sa svih strana.
Biti zdrav je osobni izbor i osoba mora teško raditi da to postigne. Uravnotežena prehrana, redovito spavanje, ravnoteža između rada i odmora, malo vježbanja – sve igra važnu ulogu u vraćanju zdravlja i održavanju zdravog očnog vida

www.statuseyecare.com