18 kolovoza 2010

Voćni i povrtni sokovi – alternativa tabletama



Tu postoji jedinstvena kombinacija vitamina, minerala i drugih zdravih supstanci u svakom soku. Samo trebate znati koji sok odabrati da biste mogli tretirati zdravstvene probleme.

Sok jabuke pomaže kod pretilosti i dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, ateroskleroze, žućnih kamenaca i bubrežnih kamenaca, kroničnog kolitisa, gihta i dizenterije. Vrlo je dobar za osobe sa visokom mentalnom aktivnosti.

Sok marelice ojačava mišiće srca. Pijte ga redovito i smanjit ćete aritmiju srca.
Sok cikle je odličan kod zatvorenosti crijeva, anemije, te bolesti srčanih i krvnih kanala. On pročišćava tijelo i smanjuje krvni tlak. Počnite uzimati ga u malim dozama (1 žlicu) ili ga pomiješajte sa mrkvinim sokom. Postupno smanjujte količinu mrkvina soka u mješavinu, a povećavajte ciklin. Čuvajte ciklin sok u hladnjaku po nekoliko sati prije nego ga popijete.

Sok crnog ribiza odličan nadomjestak za vitamine, kod anemije, gastritisa sa malo kiseline, bronhitisa, gripe i angine. Bori se protiv virusa, ojačava imuno-sistem i bogat je vitaminom C.

Sok kupusa koristi se za gastritis sa malo kiseline, čir na želucu, te bolesti jetre i slezene. On ojačava krvne žile; stimulira obnovu stanica membrane venskih kanala, vraća metabolizam masnoća na normalu i pomaže u zacjelivanju rana.

Sok mrkve popravlja vid, ojačava tijelo i pomaže u oporavku nakon teških bolesti te mentalne i fizičke iscrpljenosti. Liječi čir na želucu i pomaže kod anemije, raka i tuberkuloze. Sok mrkve pojačava apetit, ojačava zube i imunosni sistem.

Sok višnje pomaže kod zatvorenosti crijeva, poboljšava metabolizam, ojačava imuno sistem, pojačava apetit i koristi kod čišćenja grla za vrijeme jakog kašlja.

Sok krastavca vraća krvni tlak na normalu i popravlja zdravlje zubi, desni, noktiju i kose. Koristi se kao dijuterik. Mješavina soka mrkve i krastavca pomaže kod reumatizma i spriječava aterosklerozu i parodentozu. Također, ova mješavina može i popraviti pamćenje.

Sok grožđa pomaže kod umora i stresa. Pročišćava bubgrege i jetru i smanjuje kolesterol.

Sok grejpa je prirodan lijek protiv nesanice. Smanjuje kolesterol i vraća krvni tlak na normalu.

Sok naranče je snažan prirodni lijek protiv kancerogenih stanica.

Sok breskve ojačava mišiće srca i liječi srčanu aritmiju. Pomaže kod anemije i prejakog gastritisa.

Sok kruške ima protuupalni efekt i pomaže kod bubrežnih kamenaca.

Sok ananasa je dobar za funkcije bubrega i jetre, a sadrži bromelain koji prirodno sagorijeva masnoće i pomaže pomladiti tijelo. Također, sok ananasa preporučuje se kod liječenja angine.

Sok šipka je odličan za oporavak nakon teških operacija ili bolesti, a pomaže i kod anemije.

Sok crvene ribizle preporučuje se za kardiovaskularni sistem, čir, bolesti kože, reumatizam, prehladu, giht i kamence.

Sok rajčice je odličan kod primjene dijete, jer ojačava imuno sistem. Ima minerale, mikroelemente i prirodne antioksidanse, točnije vitamine A i C.

Sok lubenice je odličan za liječenje edema povezanih sa kardiovaskularnim i bubrežnim problemima.

Yulia Berry
http://www.GreatHomeRemedies.com