13 kolovoza 2010

Oprostite se od ispucalih usana - Top 9 uzroka ispucalih usana



Je li moguće zauvijek se oprostiti od ispucalih usana? Da, ali kao i za sva kronična stanja morate prvi identificirati uzrok da biste mogli mudro planirati svoje sredstvo.

Evo 9 najčešćih uzroka kroničnog pucanja usana koji će vam dati "upozorenje " i ideju kako identificirati krivca.

1) Kozmetika – ruževi za usne sadrže različite kemikalije koje mogu kreirati uništenje prirodnih ulja na usnama. Ono čega se trebate čuvati jest tzv. "propyl gallate" koji može uzrokovati kontaknu alergiju.

2) Proizvodi za njegu usana – vjerovali ili ne, ti balzami za usne i hidratantne kreme koje koristite za njegu ispuvalih usana mogu stvar učiniti još groznijom. Petrolejska baza koja se koristi u većini ovakvih proizvoda uzrokuje obratnu reakciju nekim ljudima. Zbog reportaže o toksičnosti ovakvih proizvoda EU je nedavno zabranila petrolej u upotrbi proizvoda za njegu usana.

3) Tvari koje se dodaju za okus – iako se to uobičajeno zanemaruje, mnoge osobe su alergične i/ili osjetljive na umjetne i prirodne tvari za okus. Glavni krivac je crvena boja (slatkiši, žvakaće gume i vodica za usta), guaiazuline (pasta za zube) i okus cimeta.

4) Voćni sok – limunska kiselina sadržana u narančinom soku (ili bilo kojem drugom soku) može kronično iritirati usne. To je zbog foto-toksičnog taloga koji ostale na kutovima usana.

5) Vitamini – previše vitamina A i B12 može uzrokovati ispucale i natečene usne. Nije važno je li izvor tih vitamina stvarna hrana ili dodatak prehrani u obliku tableta. Ostanite na manje od 25,000 jedinica vitamina A dnevno i smanjite unos kobalta koji je sadržan u vitaminu B12.

6) Dehidracija – pijete li dovoljno vode? Pijenje 8 do 10 čaša vode dnevno nije samo esencijalno za dobro zdravlje, već je i odlična preventiva protiv pucanja usana.

7) Pušenje – prirodna ulja na usnama (koja spriječavaju dehidraciju) sklona su isušivanju svaki puta kada zapalite cigaretu. To je još jeda odličan razlog da odbacite te štapiće koji vam stvaraju rak.

8) Lijekovi – nuspojava kod nekih lijekova može također biti isušivanje usana. Grubi tretmani protiv akni također su često krivac. Provjerite kod dermatologa ako ste zabrinuti zbog nečega.

9) Gljivična infekcija – ako se nijedan od gore navedenih razloga ne odnosi na vas, onda je moguće da je kod vas nastala gljivična infekcija. Posjetite dermatologa radi procjene.
Sada nakratko razmislite o tome što bi od gore navedenoga mogao biti uzrok vaših ispucalih usana. Jednom kada to utvrdite važno je da učinite sve što je potrebno za eliminaciju uzroka iz svog životnog stila barem na tjedan dana.
Promatrajte napredak, ako se nakon nekoliko dana usne obnove do ranijeg sjaja, tada znate da ste otkrili naviku koju morate izbjegavati u budućnosti. Ako se ispucalost usana ne popravi ni nakon isteka tih tjedan dana pokušajte pronaći novog krivca i ponovite cijeli postupak.