11 travnja 2010

15 načina da živite jeftinije


Načini da ostanete bez gotovine čini se da rastu brže nego što se razvija sam vaš život. Bilo da ste upravo dobili otkaz, dobili novorođenče, kupili novu kuću ili skupo plaćate za protekle grijehove, osjećate se bespomoćno.

Dobra vijest je da postoje neki jednostavni načini za uštedu više novca bez odustajanja od nekih sitnih užitaka ili drugih sitnica.

Evo 15 ideja od stručnjaka za ugodniji život. Čak i ako iskoristite samo neke od njih mogli biste učiniti poprilične uštede.

Kupujte štedljivo: Jeste li ikada krenuli u trgovački centar razmišljajući kako ćete kupiti samo jednu stvar, a onda samo hodate i razgledavajući pokušavate se sjetiti što vam još treba? Dobro došli među ostale u gužvi, rekla je Vicki Robin, ko-autorica knjige Your Money or Your Life. Većina kupovine koju obavljamo je ono što se naziva kupovinom slobodne volje. "To je veliki potrošač novca. To je ono kada trošimo nesvjesno, iz navike, impulsivno," rekla je. Bolje je imati redoviti popis onoga što vam je potrebno, i kupovati samo onda kada je količina kupljenog dovoljna da opravda odlazak u kupovinu. Ako kupujete z prijatelje iz zabave, razmotrite druge načine zabavljanja, rekla je: pođite na čaj, prošećite se, pozovite prijatelje kod sebe na večeru.

Darujte kreativno: Možete "izraziti ljubav dvostruko sa jednim poklonom " u sezoni blagdana i darivanja time što ćete učiniti donaciju omiljenoj dobrotvornoj ustanovi u ime svojih prijatelja ili članova obitelji umjesto da njima samima kupujete poklone, predložila je gđa. Robin. Vi i primatelj poklona imate zadovoljstvo toga da znate da će se novac upotrijebiti u dobre svrhe; a vi još možete koristiti i poreznu olakšicu. Ako je novca zaista malo, razmotrite poklanjanje "vremenskih kupona " – npr., vaše vrijeme za uslugu, kao što su polusatne masaže svakog tjedna, predložila je Shel Horowitz, autorica knjige The Penny-Pinching Hedonist. Ako planirate ipak kupovati poklone, neka najviša cijena točno odgovara vašem budžetu, pa ćete je se morati pridržavati. Ima toliko zadovoljavajućih poklona za manje od 25 dolara, rekla je Horowitz, a još i više u vrijeme kada počnu blagdanski popusti.

Kupite namirnice dostatne za duže vrijeme: Najskuplja stvar koju možete učiniti je kupovina hrane koja vam je potrebna i to svakog tjedna, jer vjerojatnije je da ćete plaćati više cijene, rekla je Mary Hunt, osnivač i urednik u newsletteru Cheapskate Monthly. Njezin prijedlog: osim hrane koja je lako kvarljiva, kupujte hranu i ostalo kada su na sniženju, i to u količini dostatnoj za nekoliko tjedana unaprijed. Za hitne kratkoročne uštede, ona predlaže izbjegavanje kupovine namirnica općenito sve dok ne potrošite sve zalihe koje se sigurno već tjednima nalaze u vašoj kući.

Koristite gotovinu za plaćanje hrane: Gđa. Hunt također preporučuje plaćanje za hranu gotovinom. "Vi ste pametan kupac kada krenete u kupovinu sa najmanje 30 dolara u džepu," rekla je gđa. Hunt. Debitne kartice, koje izvlače novac direktno sa vašeg tekućeg računa, su loša ideja, rekla je, jer time vam je više novca dostupno nego što vam je zaista potrebno, pa vas ohrabruje na impulsivnu kupovinu.

Izrežite (nekoliko) kupona: Kuponi su odlični kada su za proizvode koje redovito koristite, i kada su zbog njih ti proizvodi jeftiniji od njihovih zamjena, rekla je gđa. Horowitz. Ali kupovati nešto što vam nije potrebno samo zato što imate kupon je bezvezno trošenje novca. Zato kupone morate pažljivo birati.

Smanjite račune za razgovore na daljinu: Otkažite uslugu poziva na veću daljinu, pa nabavite telefonsku prepaid karticu (U Hrvatskoj postoje na pošti, najpoznatija je Voice mail – op. A. Kostelić), predložila je gđa. Hunt. Uštedjet ćete na naknadi, izračunajte koliko zaista trošite na razgovore na daljinu, pa nabavite najjeftiniju pretplatu po minuti – često ima manje ograničenja od ostalih oblika pretplate. (U T-comu postoje tzv. Super-paketi pri kojima se možete odlučiti za 60, 100 ili 150 minuta besplatnih razgovora uključenih u pretplatu jednake cijene- op. A. Kostelić).

Pretvorite odjeću u gotovinu: Odjeću koja vam se ne sviđa, namještaj i aparate koje niste nikada koristili, pa čak i neke stare igračke koje su vam dosadile – vjerojatno sve ima potencijal za gotovinu, usprkos lošim stvarima koje je o njima rekao vaš suprug. Iskušajte nešto od slijedećeg: donirajte ih, pa pokupite poreznu olakšicu; postavite ih na online aukcijsku stranicu; prodajte ih u obližnji komisionar; ili napravite dvorišnu rasprodaju.

Održite si stupanj zabave: Ne žeite pripremiti neke zabave sa večerom? Pripremite večeru sa izvlačenjem lutrije. Želite ići na veliki sportski događaj ili u kazalište? Volontirajte kao osoba koja vodi posjetitelje do njihovih mjesta i pogledate događaj besplatno, kaže gđa. Horowitz. Ako obožavate knjige, magazine i CD-e, posjetite javnu knjižnicu, gdje možete dobiti puno toga besplatno (u Osijeku tako funkcionira klub Plklena naranča u sklopu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek – op. A. Kostelić). Knjižnice često održavaju zanimljiva predavanja i zabavne dogašđaje za malu ili nikakvu naknadu.

Vozite auto koji si možete priuštiti: suprotno mišljenju javnosti, vi niste ono što vozite. Možda ćete trebati auto, ali vjerojatno ne trebate najmoderniji, najskuplji model. Razmotrite ovo, kaže gđa. Robin: tu je oko 2,000 radnih sati godišnje, pretpostavljajući da radite 8 sati dnevno i 50 tjedana u godini. Ako kupite auto vrijedan 20,000 dolara, potrošit ćete 5 dolara vaše netto zarade svakog sata za dvije godine da otplatite taj auto, a to ne uključuje otplate kamata. Ako već krenete u salon automobila, potrudite se cjenkati, kaže gđa. Horowitz. Ona je kupila svoj posljednji auto prije 7 godina za 2,500 dolara ispod prvotne cijene, jer je navela prodavača da vjeruje da može kupiti model Saturn za puno manje, ali da će kupiti auto od prodavača tog dana ako može ići još niže od cijene drugog auta. Prodavač je zagrizao mamac, naplatio je gđi. Horowitz samo 150 dolara više od cijene Saturna.

Uzmite podstanara: Iznajmljivanjem uređenog podruma ili dodatne sobe možete učiniti razliku između održavanja kuće i gubljenja iste te kuće kada vam zaista nedostaje gotovine, kaže gđa. Robin. Ali pobrinite se dobiri preporuke i ustanoviti period trajanja najma u kojem možete tražiti osobu da napusti vaš dom ako pogodba ne bude djelotvorna, kaže gđa. Horowitz. Osim prihoda, postoji još jedna potencijalna stepenica pema gore kada imate podstanara: možda ćete dobiti novog prijatelja.

Neka vaša kreditna kartica plaća vama: Ako plaćate svoje račune za kreditnu karticu u potpunosti i na vrijeme svaki mjesec, potrudite se da imate karticu koja vas nagrađuje za kupovinu, kaže gđa. Horowitz. Neki, npr., nude besplatne avionske karte ili novčane nagrade.

Dijelite: Pokušavajte uvijek podijeliti troškove sa drugima, suglasne su i gđa. Robin i gđa. Horowitz. Na primjer, ako imate malu djecu, razmotrite razmjenu čuvanja djece sa drugim roditeljima u susjedstvu, ili zajedničku vožnju autom do posla.

Čuvajte energiju: Postoje mnogi jeftini trikovi za uštedu energije koji će vam smanjiti račune za struju i grijanje. Među ostalima, gđa. Horowitz kaže, stavite komad užeta oko prozora i nabavite zaštitu – onu koja je dizajnirana da spriječi dvogodišnje dijete od guranja čačkalice u strujnu utičnicu. To će smanjiti curenje energije.

Vježbajte besplatno: Osim ako je to vaše najveće zadovoljstvo, članstvo u klubu zdravlja može biti skupi način za znojenje, posebno ako ne odlazite redovito. Razmotrite plaćanje u mjesečnim ratama, te pođite na pješačenje ili vožnju bisiklom umjesto toga, predložila je gđa. Horowitz.

Izaberite neke "opcije:" Kava rano ujutro, ručak izvan kuće. Zapošljavanje vrtlara i kućne domaćice. Odlazak na manikuru. Sve su to uživajuća zadovoljstva kada imate dovoljno gotovine. Ali tijekom "crnih dana", mali luksuzi moraju nestati. Gđa. Hunt preporučuje pogled na novčanu stranu svog života kao posao. Privremeno "stezanje remena" može biti zatraženo, ali neka vas ne obeshrabri, rekla je gđa. Hunt. "To ne mora biti zauvijek."