09 travnja 2010

Prepoznajte rane znakove trudnoće – vaše tijelo je najbolji indikator


napisala Apurva Shree

Rani znakovi trudnoće mogu biti mnogi i vrlo je važno za vas, kao ženu, prepoznati koji su to najraniji simptomi. Ovo su neki od ranih zankova trudnoće koje možete iskusiti i prije nego što vam izostane mjesečnica. Nije nužno da iskusite sve ove rane znakove trudnoće, ali vjerojatno ćete s vremenom uočiti na sebi neke od ovih simptoma. Manjak energije, osjetljive grudi, osjećaj mučnine, vrtoglavice i glavobolje i tako dalje su najraniji simptomi trudnoće. Postalo je neobično važno porazgovarati o svakom detalju i razjasniti moguće nepoznanice koje vam se vrte po glavi vezane uz trudnoću.
Najočitiji simptomi trudnoće: osjećaj iscrpljenosti i manjak energije su rani znakovi trudnoće. Obično ta umornost se pripisuje drugim stvarima koje su dio svakodnevnog života. Hormonalne promjene koje se događaju u tijelu zbog trudnoće i količina posla koju podnosite uzrok su takvih osjećaja. I, hormonalne promjene se obično pripisuju ranim znakovima trudnoće. Najbolji način za izlazak iz takvog stanja je ležanje na krevetu što više možete. Kratak drijemež nije loša ideja za izbjegavanje ovakvog stanja. Još jedan rijedak, ali rani znak trudnoće je krvarenje iz implantata. Baš prije nego počne vaš menstrualni siklus postoji smeđi ili lagano ružićasti iscjedak iz vagine. To se obično događa kada oplođeno jajašce ulazi u maternicu. To je vrlo rijedak fenomen i događa se u samo 30 % svi slučajeva trudnoće.
Osjećaj mučnine je možda jedan od najočitijih znakova trudnoće. Opet, često ga zamijenimo sa mišlju da je riječ o otrovanju hranom. Ali mučnina je nešto što raste postepeno. Osjećaj mučnine može biti lagan i jedan je od najranijih znakova trudnoće, ali pojačavat će se s vremenom. Mučnina ne prestaje tako jednostavno i možda je jedan od prvih znakova da je žena zaista trudna. Izostala mjesečnica je možda siguran, ali ne uvijek rani znak trudnoće. Čak i ako trajni osjećaj mučnine ne pošalje ženi znak da je možda trudna, izostanak mjesečnice će to potvrditi.
Budući da žensko tijelo neprestano teško radi da bi podržalo rast embrija, neprestano mu treba energija da održi samo sebe. A ta se energija pruža zdravom prehranom. Povećanje u razini prehrane je također rani znak trudnoće. Kako bilo, smanjenje u apetitu može također biti rani znak trudnoće. To može krenuti bilo kojim putem i svakodnevno se mijenjati. Jasno objašnjenje trudničkog zdravlja opisano je u trdničkim magazinima i različitim web stranicama posvećenima trudnoći.
Postoji previše ranih znakova trudnoće, a na nesreću ne možemo pružiti kvalitetan popis koji će vam pomoći utvrditi jeste li zaista trudni ili ne. Nije neophodno da iskusite sve rane znakove trudnoće, ali vjerojatno ste skloni tome da ih iskusite nekoliko. Neke žene su čak izjavile da nisu iskusile niti jedan od simptoma. Samo se sjetite da je vaše tijelo najbolji indikator koji će vam reći jeste li trudni ili ne, čak i prije nego se podvrgnete testu za trudnoću.