20 travnja 2010

Uobičajeni mitovi kod gubitka težine i dijeta


Mit kod gubitka težine broj 1: mišići teže više od masnoće
Činjenica: Kilogram je uvijek kilogram.
Biste li radije imali 5 kg cigli ili 5 kg perja bačenih na glavu? Većina ljudi će reći perje, ali to je trik pitanje za djecu u prvom razredu osnovne. Ukupna težina bilo kojih tvari još uvijek je jednaka težina. Pročitala sam frazu da mišići teže više nego masnoća i to u nekom popularnom časopisu, pa upravo iz razloga što ju je lako zapamtiti nitko se ne trudi razmišljati o njoj.
Mišići imaju više gustoće nego masnoća, zato kilogram mišića zauzima fizički manje prostora nego kilogram masnoće. Za jedan eksperiment uzmite kilogram mesa, pa ga stavite pored kilograma brašna. Za što je potrebno više prostora?
Mit kod gubitka težine broj 2: ispijanje puno vode uzrokovat će rast stomaka
Činjenica: stmak se može širiti i skupljati, ali ne može rasti. Ovo sam pročitala prije par dana, i gotovo pukla od smijeha. Stomak neće rasti ili se smanjivati, ali ako redovito ga pretrpavate naviknut će se na to. Isto se događa kada izbjegavate pojesti hranu. Stomak gubi elasticitet, pa više nema snage podnijeti veću količinu hrane. Zato osoba koja se dugo izgladnjivala (npr. ratni zarobljenici) ne može krenuti pojesti sve što joj dođe pod ruku istog dana čim je oslobođena.
Naše tijelo se može na zadivljujući način prilagoditi, ali ne možete odjednom dobiti veći stomak jednako kao što vam niti ruka ne može izrasti dulja nego što jest.
Mit kod gubitka težine broj 3: Ugljikohidrati vas čine debelima
Činjenica: Ugljikohidrati su neophodni za život.
Mit da ugljikohidrati nisu neophodni za ljudsku ishranu jednostavno nije istinit. Nećete moći dugo preživjeti bez nekih oblika ugljikohidrata.
Vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u glukozu, koja se tada pretvara u glikogen. Glikogen je primarni izvor goriva za mozak. Vaše tijelo može stvoriti glikogen iz drugih izvora osim ugljikohidrata, pogledajte to na http://web.indstate.edu/thcme/mwking/glycogen.html Svaka molekula ugljikohidrata veže se sa 4 molekule vode, što znači veću količinu uskladištenog glikogena, te veću količinu vode također. Iz toga, tijekom početne faze Atkinsove dijete na primjer, poremetit ćete skladištenje glikogena, što će za uzvrat smanjiti količinu vode u vašem tijelu. Umjesto toga gubite težinu – iako je to samo privremeni i lažan gubitak težine, zbog toga što se brzo može vratiti izgubljenu vodu jedenjem i najmanje količine ugljikohidrata! Uvodna faza je "veliki početak " vašeg truda i uzrokuje gotovo instantni rezultat, što je u većini slučajeva sve što je potrebno da bi se osoba držala dijete koju je započela.
Prebacivanje sa prerađene hrane, prerađene riže, krekera, doručka sa žitaricama sa više od 50% dodanog šećera, i sve ostale tzv. hrane-smeća koju jedete, te početak jedenja svježeg povrća, voća, zrnja, smeđe riže. Drugim riječima, uvedite više neprerađene hrane u svoj život i klonite se stalnog držanja dijeta i prerađene brze hrane. Gotovo odmah primijetit ćete razliku u tome kako se osjećate i kako izgledate.
Glavna zabuna dolazi iz prerađene hrane-smeće (junk food) koju su ljudi navikli nazivati ugljikohidrati. Da, to su visoko prerađeni ugljikohidrati i mogu se eliminirati iz vaše svakodnevne prehrane zeb ikakvih štetnih posljedica. Ugljikohidrati na koje ja mislim su složeni ugljikohidrati kao grahorice (također bogate proteinima), zrnje, riža, voće i povrće.
--- Kada jedete ugljikohidrate, vaše tijelo većinu toga pretvara u glukozu, glavni izvor energije za tijelo. Glukozu koja nije odmah potrebna spremit će kao glikogen u jetri i mišićima za kasniju upotrebu.
Iako prehrana ugljikohidratima 30 do 45 minuta prije vježbanja povećava razinu inzulina i smanjuje glukozu u krvi, ti efekti su privremeni i neće naštetiti izvedbi. Zapravo, konzumiranje ugljikohidrata do jedan sat prije vježbanja može poboljšati vašu izvedbu. Prehrana ugljikohidratima 3 do 4 sata prije vježbanja također pojačava izvedbu "slaganjem " stanica glikogena. Konzumiranje ugljikohidrata tijekom vježbanja koje traje duže od jednog sata pomaže izvedbi pružanjem glukoze mišićima kada im ponestaje glikogena. I na kraju, uzimanje ugljikohidrata odmah nakon nekoliko sati teškog treninga pojačava skladištenje glikogena u mišiće.
Aktivni ljudi i sportaši zahtijevaju prehranu ugljikohidratima za održavanje glikogena uskladištenog u mišićima, što je najvažnije gorivo za većinu sportova. Oni dobivaju na težini samo ako konzumiraju više kalorija nego što ih potroše. Kada se to dogodi, tada okrivljuju svoju viljušku, a ne ugljikohidrate. http://www.physsportsmed.com/issues/1997/02feb/carbo.htm
Mit kod gubitka težine broj 4: Banane i drugo voće debljaju
Činjenica: Jeste li ikada vidjeli debelog majmuna? Zašto bi ikoja osoba zdravog razuma odbila jesti prirodnu hranu kao što je banana, a rado grickala cijelu vrećicu prerađene hrane kao što su keksi?
Ne morate se bojati pojesti svježe voće i povrće. Možda će vas zanimati da saznate što većina ljudi koji održavaju zdravu težinu jede? Nije iznenađenje, to je balansirana prehrana sa 50 - 60% ugljikohidrata iz cjelovite hrane, 20 - 30% proteina (uključujući puno ribe) i 10 - 20% masnoće (uključujući maslinovo ulje, orašasto voće i sjemenke). Većina ih jede vrlo malo fast fooda, i ne smatraju niti jedan oblik hrane dobrim ili lošim. Oni samo jedu ono u čemu uživaju, i naučili su slušati svoje tijelo sa signalima gladi i zadovoljstva.
Još uvijek mi je tajna kako netko može bez problema pojesti kilogram šunke, ali se boji pojesti jednu običnu svježu naranču.
Mit kod gubitka težine broj 5: Protein pomaže sagorjeti uskladištenu masnoću
Činjenica: Jedenje određene hrane, bez obzira koja to bila, ne uzrokuje da tijelo sagorijeva uskladištenu masnoću. Niti to čini eliminiranje niti drastično smanjivanje cijele grupe hrane (ugljikohidrati) i sve to neće riješiti vaš problem sa viškom težine. Sorry, ali nije to tako jednostavno. Da jest, riješili bismo se nekontrolirane pretjerane težine već stoljećima ranije.
Mit kod gubitka težine broj 6: Kalorije nisu važne
Oh, kad bi to samo bila istina! Volim orašasto voće, sve. Bademe, pinjole, makadam, brazilske oraščiće, lješnjake, pistacije, i sve oblike oraha, jednostavno bih mogla pojesti pola kilograma dnevno. To voće nema ugljikohidrata, pa u čemu je problem. Samo kreni i jedi, zar ne? Pa - ne. Desetak dekagrama sirovih badema ima 164 kalorije, a pola kilograma badema dakle je oko 2,624 kalorije. Pokušajte to sve dodati svom dnevnom konzumirnju hrane i vidite što će se dogoditi. Ili ćete dobiti prilično na težini (ili možda neće ništa izgubiti), ali to neće biti mišići.
Znam za ljude koji "grickaju" po pola kile šunke dnevno. To je oko 732 kalrije dodatno uz ostalu hranu koju pojedu tijekom dana. Ista ta osoba bježi od pomisli da pojede jednu veću svježu jabuku (125 kalorija) jer ona ima "jednostavno previše ugljikohidrata."
Ako jedete malo ugljikohidrata, ali i dalje se ne događa gubitak težine, pokušajte zapisati i zbrojiti sve kalorije koje pojedete jednog prosječnog dana. Ako je zbroj veći od potreba vašeg tijela, tada ćete ostati teži nego što želite biti.