27 travnja 2010

Nemasna salata od brusnica, grožđica i mrkve


napisala Denice Moffat
Nemasna salata od brusnica, grožđica i mrkve
• 4 šalice ribane organičke mrkve
• ¾ šalice sušenih brusnica
• ¾ šalice grožđica
• sok iz 1 - 2 naranče
Upute: Pomiješajte naribanu mrkvu, sušene brusnice i grožđice u odgovarajućoj zdjeli. Polijte ih sokom naranče, promiješajte i poslužite. Možete držati u hladnjaku do tjedan dana.
Ova salata je vrlo zdrava i odlična zbog pružanja ekstra vitamina A, koji je neophodan za zdravi imuno-sistem i odličan vid. Posebno je ukusna drugog dana jer se i grožđice i brusnice natope sokom iz naranče. Dovoljno je slatka da će i djeca poželjeti pojesti dodatnu porciju.
Zabilješke:
• Naranče i ostalo citrusno voće koriste se kod pretilosti, hemeroida, varikoznih vena, masnica, bolesti srca, moždanih udara, jer podižu tjelesnu temperaturu samo malo, ali dovoljno da se tijelo samo bori protiv virusa i bakterija.
• Brusnice se koriste kod problema sa urinarnim traktom, jer su antibiotik, one čine unutrašnju stijenku mjehura kliskom da se bakterije ne mogu "zalijepiti", te stišću urinarne mišiće zbog čega su pomoć kod problema sa urinarnom inkontinencijom.
• Grožđice i grožđe korisna su pomoć za debelo crijevo, anemiju, bubrege i srce, bogati su željezom, umiruju živčani sustav, izgrađuju hemoglobin, potiču zdravi rad crijeva, čiste jetru, pomažu uklanjanju kiseline u urinu, pomažu kod niskog krvnog tlaka, i dobri su kod pretilosti (ako ih ne jedete previše.)
• Mrkve su odlične za oči, probleme sa jetrom, visoki kolesterol; štite kožu od UV zraka, njeguju živčani sustav i pomažu kod problema kao multipla skleroza, artritis, osteoporoza, te niski krvni tlak.

Dr. Denice Moffat je zaposlena kao anturopat, medicinski savjetnik, te veterinar u obiteljskoj ambulanti (koja uključuje i ljude i životinje), te radi kroz telefonske konzultacije od 1995. Ima web stranicu bogatu sadržajem na http://www.NaturalHealthTechniques.com i besplatni internacionalni mjesečni newsletter.