08 travnja 2010

6 nutricionističkih tajni gubitka težine


napisao Craig Ballantyne

Nedavno sam razgovarao sa dvije osobe koje su imale uspjela u gubitku težine. Oboje su imali odličnih uspjeha, ali znate li što ih sprečava da izgube onih posljednjih 5 kg i izgrade svoje najbolje tijelo svih vremena?
Prehrana.
To je možda jednaki problem koji imate vi. Bilo da nemate dosta vremena za pripremanje vakog oborka svakog dana, ili je to samo nešto što već znate da trebate popraviti, prehrana može biti najveća prepreka kod ciljeva za gubitak težine.
Ali nije sve izgubljeno.
Dok se neki klijenti muče sa dijetama, postoje neke priče o uspjehu. A evo njihove tajne.
Jedna od mojih najuspješnijih priča je ispijanje 2 litre (to je 8 šalica) gaziranih sokova dnevno. Plus, živim u starijoj kući gdje smo imali jednom mjesec dana dugo natjecanja u jedenju hot doga. Nije čudo da sam dobio malo težine tijkom koledža.
Ali nakon što sam pročitao savjete o prehrani Johna Berardija, nešto je kliknulo. Shvatio je da je tajna uzeti malo vremena svako veče za pripremu obroka za slijedeći dan, i to je to (kao dodatak trebalo je eliminirati pijenje gaziranih sokova).
Evo što on radi:
1) Kupuje puno svježih proizvoda na odjelu voća i povrća u trgovini. A uzima si vremena otići po to barem dva puta tjedno, da bi bilo stvarno svježe.
Morate se potruditi i otići po proizvode, a onda kad već kupujete kupite dovoljno za cijeli tjedan koje možete spremiti u hladnjak.
2) Tada ih grila, peče, ili priprema na roštilju piletinu, lososa, te druge nemasne izvore proteina, a uz njih dodaje gurmansku salatu koju priprema od svježeg povrća i listova špinata.
Time je njegov obrok nutricionistički uravnotežen, ima malo ukupnih kalorija, puno vlakana koja potišću glad, i puno nemasnih izvora proteina za rast mišića, brz metabolizam i kontrolirani apetit.
3) On gricka bademe. Sirove bademe, ne one pržene u hidrogeniziranom ulju i prekrivene soli. Istraživanje pokazuje da bademi pomažu u gubitku težine, pomažu kontrolirati kolesterol, i sadržavaju zdrave masnoće, vlakna i protein.
4) Dan započinje proteinom (posebnim omletom iz svoje kuharice) i zobenom kašom.
5) Zamijenio je gazirane sokove zelenim čajem i vodom.
6) Prati poznati Berardijevo pravilo 90-10. Ako ste nutricionistički savršeni 90% vremena, onda se ne morate brinuti za onih 10% vremena kada pojedete pizzu, ili neku drugu hranu koja bi inače stala na put vašem trudu za gubitak težine.
Zato uzmite malo vremena pri početku ovog tjedna za veliku kupovinu voća i povrća, a onda utrošite dodatnih 30 minuta za pripremu svježeg obroka i nemasnih obroka za ostatak tjedna.
Pomažem vam u izbjegavanju nutricionističkih prepreka!