06 travnja 2010

Tradicije u vjenčanjima među različitim kulturama, 1. dio


napisala Tracey Wilson

Zbog gledanja slika sa vjenčanja iz različitih zemalja, počelo me zanimati koliko različitih kulturalnih tradicija postoji u svakoj zemlji. Nadam se da ćete uživati učeći o njima kao i ja.
Kuba je poznata po mnogim različitim slavljima tijekom vjenčanja. Najvjerojatnije je najpoznatiji ples za novac. To je ono kada svi muški koji žele plesati sa mladenkom prikvače nešto novca o njenu haljinu, što će joj pomoći da otplati troškove medenog mjeseca.
Francuzi imaju šalicu sa dvije ručke kojom nazdravljaju tek vjenčanom paru. Oni također označavaju spajanje dviju obitelji podizanjem čaše vina iz dva različita vinograda. Tada naliju vino u treću čašu iz koje moraju piti i mladenka i mladoženja.
Tradicija koju su počeli Afro-Amerikanci tijekom ropstva je skakanje preko dekorirane metle što simbolizira novi početak života. Danas, skakanje preko metle je simbol čišćenja starog, i dobrodošlica novome. Skakanje preko metle može se izvesti ili tijekom ceremonije vjenčanja, nakon što svećenik proglasi vjenčanima mladence, ili na primanju nakon ceremonije nakon što svi gosti uđu u prostor za slavlje.
U Njemačkoj mladenka nosi sol i kruh u džepu da osigura putovanje. Mladoženja nosi zrnje za bogatstvo i sreću. Djevojka sa cvijećem odlazi ispred mladenke vodeći je putem prema Crkvi. Na svome putu ona posipa latice cvijeća za sreću i čuvanje od zlih demona. Tijekom ceremonije vjenčanja mladoženja može kleknuti na rub mladenkine haljine da bi simbolizirao kontrolu koju ima nad njom. Nije nevažno, mladenka može zakoračiti na mladoženjino stopalo dok se ustaje kao simbol njezine moći nad njim.
Na Tajlandu, od mladoženje se očekuje da preda vrećicu novca mladenkinim roditeljima. Nakon ceremonije, mladenkini roditelji obično, (ali ne uvijek), vraćaju pola tog novca tek vjenčanom paru. Od mladoženje se također očekuje da kupi zlatni nakit za mladenku. Ne samo set prstenja za vjenčanje, već prsten, narukvicu, ogrlicu, naušnice. Moraju biti od što čišćeg zlata. Prije vjenčanja, mladenka mora izabrati starijeg rođaka koji će joj biti pratnja – to nema veze sa godinama buduće mladenke. Mladoženja mora kupiti novo odijelo i nove cipele. Ako kupi novu kuću, mora kupiti sav novi namještaj. Ako unajmi kuću, mora kupiti novu posteljinu, nova kuhala, sve novo posuđe. Na dan vjenčanja, mladenka i mladoženja odlaze u hram vrlo rano ujutro sa poklonima u obliku hrane za stanare hrama. Kasnije toga dana odlaze u Svetu kuću, hram Maitreya Budističke sekte, gdje je mladenka član – tada se izvodi prva ceremonija. (Ponekad posroje do tri ceremonije na različitim lokacijama). Gosti mogu nositi simbolične biljke, kao šećerac, za sreću, i malo drvo babane, za plodnost. Majka mladenke se pregovara za biljke, koje će mladoženja morati platiti nakon ceremonije. Djeca nose zlatnu traku ispred i iza mladenkinog hoda, zbog čega mladoženja da bi prošao mora dati crvenu kovertu sa novcem za djecu. Na kraju ceremonije, mladoženji se predstavlja mač, što je simbol obrane obitelji. Srebrne trake vežu se oko desnih ruku i mladenke i mladoženje, a mladenkina majka blagoslivlja njihovu buduću sreću. Vođa ispušta dugu srebrnu traku koja je povezana sa cvjetnim aranžmanom preko oltara i zatvara ruke preko nje u molitvi. Svi gosti dolaze u parovima do trake vezane oko ruku mladenaca. Nakon toga, pjeva se pjesma i priča o vezi mladenaca. Keramička posuda ispunjena vodom poklanja se paru, a oni moraju vodu preliti u drugu keramičku posudu. To je traženje oprosta za prošle i buduće grijehe.

Ovaj članak priložen je u suradnji sa http://www.Prye.Com/ što je stranica za pozivnice za vjenčanja.