10 travnja 2010

Rani simptomi trudnoće kod žena


napisala Apurva Shree

Žensko tijelo je najbolji indikator za provjeru ranih simptoma trudnoće. Da biste saznali jeste li trudni ili ne može biti zaista iznenađujuće iskustvo. Postoje mnogi načini za otkriti rane simptome trudnoće, pa s obzirom da mnoge žene ne mogu podnijeti vremensku pazninu između ovulacije i menstruacije, ti rani simptomi trudnoće mogu se zaista pokazati kao koristan vodič. Ako, kao žena, možete sebe promatrati vrlo pažljivo, onda vaše tijelo može biti najbolji indikator za otkrivanje jeste li trudni ili ne. Trudnoća je predivno iskustvo, a da biste uživali u svojoj sretnoj trudnoći, morate shvatiti i prepoznati rane simptome trudnoće.
Početni indikatori: općenito poznati kao jutarnja mučnina, osjećaj povraćanja ili čak samo povraćanje mogu biti rani simptomi trudnoće. Osjećaj povraćanja može se pojaviti u najranijoj fazi, pa ga mnogi zamijene sa posljediama otrovanja hranom ili simptomima nekih vrsta prehlade. Rani simptom trudnoće može se osjetiti i kada postanete previše osjetljivi na svakodnevne mirise, posebno vezane uz hranu, npr. čaj, kavu, tost. Ti svakodnevni mirisi zaista mogu potaknuti osjećaj povraćanja.
Učestalo mokrenje i osjetljivost grudi također su rani simptomi trudnoće, učestalo mokrenje često se pojavljuje i u ranim fazama trudnoće. Za razliku od normalnih situacija, otkrijete da sve češće trčite prema kupaonici, a ne smanjuje se niti tijekom noći. Uobičajena je pritužba žena njihovim liječnicima da im grudi i bradavice postaju posebno osjetljive, a bradavice se čak i povećavaju. Osjetljivost grudi i povećanje bradavica su rani simptomi trudnoće, a te vas promjene pripremaju za dojenje nakon što se beba rodi.
Prva indikacija i zapravo najraniji simptom trudnoće je izsoatanak mjesečnice. Očesto jaki grčevi i bol u leđima su također rani simptomi trudnoće. Kako bilo, kao dio prevencije, uvijek trebate konzultirati svog liječnika u slučaju da se pojave prejaki grčevi ili lagano krvarenje.Skloni ste nenamjernom preskakivanju obroka, a i to je jedan od ranih znakova trudnoće. Svjesno preskakanje obroka smanjuje razinu šećera u krvi, pa možete osjetiti vrtoglavicu, a u kritičnijim slučajevima se i onesvijestiti.
Zatvorenost crijeva, iritirajuće ponašanje, loša probava, promjene u izgledu kože i povećani rad slijepog crijeva su sve rani simptomi trudnoće. Da biste saznali više o ranim simptomima trudnoće, uvijek možete pročitati trudničke časopise zbog jasnijeg objašnjenja. Možda je iznenađujuće, ali gubitak težine tijekom prvih 3 mjeseca trudnoće također može biti rani simptom trudnoće. Pitanja o zdravoj trudnoći su nešto što svaka žena mora proći, bilo kroz časopise ili razgovor sa liječnikom.