26 travnja 2010

7 savjeta za zajednički život sa novim bračnim drugom


napisala Alex Daniels
Ako ste upravo u procesu useljavanja u novi stan sa novim "cimerom", možda ćete otkriti da zajednički život zahtijeva neke prilagodbe i puno kompromisa prije nego se opet počnete osjećati kao u vlastitom domu. Nakon što ste živjeli sami, prirodno je da ste se navikli na vlastiti način obavljanja nekih stvari, ali kada se u kuću useli netko novi, to gotovo uvijek zahtijeva nekoliko promjena.
Pri pokušaju da prijelazno razdoblje bude što lakše, neki parovi prodaju vlastite stanove i kupe si jedan u kojem će stanovati zajedno. To će pomoći ukloniti neke teritorijalne probleme koji se mogu pojaviti kada se jedna osoba doseljava drugoj u kuću. Pri kupnji ili unajmljivanju zajedničkog stana/kuće, oboje ćete postati novi stanari bez ranijih navika ili uspomena u tom kućanstvu. Kao dodatak, slijedeći avjeti pomoći će i vama i vama važnoj osobi da se u kratkom vremenu počnete osjećati kao doma.
- dizajnirajte njegovu i njezinu kupaonicu ili, ako u kući postoji samo jedna kupaonica, podijelite prostor na odvojene dijelove za vas i vašeg supruga.
- podijelite prostor u ormarima i ladicama, ali osigurajte da oboje imate dovoljno mjesta za odjeću i druge potrebne sitnice.
- ako planirate dijeliti kućanske poslove ili druge zadatke oko domaćinstva, razgovarajte o tome za što će koja osoba biti odgovorna i držite se plana. Ako je moguće, izaberite jedan dan tjedno za čišćenje kuće, pa zajedno poradite na tome da se kuća sjaji.
- naučite dijeliti neke stvari za koje ste inače bili domanantni, npr. televizor, kupaonicu, kuhinju ili čak krevet. Umjesto da zauzmete sve pokrivače i previše mjesta, sada ćete morati prihvatiti da vam pripada samo pola od svega na što ste navikli.
- odlučite tko će biti odgovoran za plaćanje troškova, kada ćete ih plaćati, a tko će ih pripremati i slati poštu.
- ako vi i suprug imate različit radni raspored, budite oprezni sa količinom zvukova kada vaš dragi spava. Na primjer, ako je radio noćnu smjenu i želi prespavati gotovo cijeli dan, neka zvuk televizora ne bude preglasan, prilagodite i glasnoću telefona, te pripazite na sve ostalo što bi mu moglo poremetiti san.
- ako je jedno od vas pušač, a drugo nije, zajednički život mogao bi postati pretežak, osim ako dogovorite detalje koji se tiču te pojedinosti u životu. U ovom slučaju, najbolje je dizajnirati jednu prostoriju u stanu za pušenje (ukoliko postoji mogućnost) ili će pojedinac jednostavno morati izići izvan kuće da bi se spriječilo širenje cigaretnog dima po cijeloj kući.
Zajednički život je novo i ponekad otežavajuće iskustvo, ali uz malo ustrajnosti (i gornje savjete!) preživjet ćete. Sretno vam bilo!