28 travnja 2010

Pojačajte metabolizam, izgubite težinu



napisao Chris Chenoweth

Kada naš glavni izvor energije, šećer u krvi, padne na niski nivo, proces metabolizma pretvara tjelesnu masnoću u energiju. Kada su naše zalihe šećera u krvi visoke, proces metabolizma sprema višak energije pretvarajući ga u tjelesnu masnoću koju će koristiti drugom prilikom.
Kako pojačati metabolizam? Slijede načini kojima se metabolizam može pojačati sasvim prirodno kroz zdraviji život:
IZBJEGAVAJTE ŠEĆER.
Ako baš morate pojesti nešto slatko, cuclajte bombon ili pojedite sladoledni štapić bez šećera. Vaše tijelo sprema višak šećera kao masnoću. Zapamtite, kada poželite nešto, to je nedostatak šećera.
JEDITE REDOVITO.
Važno je shvatiti što se događa kada okrutno smanjite unos kalorija, preskočite obrok, ili krenete na dugotrajnu dijetu. Kada ograničite unos kalorija ili preskočite obrok, vaš metabolizam se usporava da bi sačuvao energiju.
Kada gubite težinu prebrzo kroz nekoliko dana, vaše tijelo misli da mu prijetite izgladnjivanjem, pa se prebacuje u modul za opstanak. Bori se kako bi sačuvalo zalihe tjelesne masnoće. Kao posljedica, svaki gubitak težine potječe iz vode i mišića, ne masnoće.
Nikada ne preskačite obrok, posebno ne doručak, te pojedite zdrave grickalice između obroka. Redovito jedenje spriječava napadaj gladi i sve ono što slijedi, pruža neprekidnu energiju, i najučinkovitiji je način za održavanje učinkovitog metabolizma.
MORATE jesti doručak jer on budi vaš metabolizam i pokreće vas tijekom jutra. NIKADA ne preskačite obrok. Ne želite gladovati danju, a prežderavati se noću. To je vrlo neprikladno za tijelo, pa će se metabolizam vidljivo usporiti.
Kad ste na poslu, planirajte grickanje (zdrava hrana je najbolji izbor) i ponesite takve zalogaje sa sobom, da si omogućite redovitu prehranu i izbjegavanje želje za lošim izborima hrane. To je također dobar savjet za ljude koji su kod kuće cijelog dana.
NE JEDITE NAKON VEČERE.
Ako baš morate grickati noću, jedite hranu bogatu negativnim kalorijama kao što su brokula, celer, mrkva, jabuka, kivi, leća ili radič. Za tu hranu treba više kalorija za probavljanje nego što sama hrana ih sadrži, zbog toga je to hrana sa negativnim kalorijama.
PIJTE VODU.
Pijte puno vode, najmanje 8 čaša dnevno. Pijuckanje tijekom dana korisnije je od gutanja više čaša odjednom. Voda ispire štetne toksine iz tijela, pojačava metabolizam, te olakšava gubitak težine i sagorijevanje masnoće.
REDOVITO VJEŽBAJTE.
Držanje dijete ili smanjivanje unosa kalorija može pokrenuti usporavanje metabolizma, a vježbanje se može boriti protiv tog efekta. Vježbanje je još jedan način za sagorijevanje više kalorija na siguran način. Redovito vježbanje značajno će pojačati sve dijelove vašeg života.
Bilo da ste doma ili u teretani, sudjelujte u sportskim aktivnostima u redovitim razmacima. Ne samo da sam oblik vježbanja pojačava metabolizam, već potiče metabolizam da ostane pojačan i dugo vremena nakon što prestanete vježbati.
Zapamtite, metabolizam se usporava sa godinama. To je prilično povezano sa smanjenjem mišićne mase što je opet povezano sa ulaskom osobe u stariju životnu dob. To se može usporiti zdravom prehranom i redovitim tjelesnim aktivnostima.

Chris Chenoweth, autor knjige DO-IT-YOURSELF HOME, HEALTH & MONEY GUIDE, piše članke o držanju dijeta, vježbanju, zdravlju i poslu.