22 travnja 2010

Osnove zdrave hrane protiv ne-zdrave hrane


napisala Debbie Madson
Za sve koji se žele hraniti zdravije važno je da je ono što jedete vaš najbolji izbor. Ponekad proizvodi mogu izgledati zdravo, ali su zapravo prepuni šećera ili soli. Evo nekih savjeta kako se pobrinuti da je ono što jedete zaista zdravo.
1. Jogurt je dobar izbor kalcija, ali dva puta provjerite koliko je šećera u svakoj porciji. Mnoge vrste jogurta su prepune šećera, pa je njihova nutricionistička vrijednost smanjena.
2. Svježe voće protiv konzerviranog voća. Svježe voće je uvijek najbolji izbor. Konzervirano voće mora se prokuhati, konzervirati i na razne načine obraditi. U većini slučajeva dolazi konzervirano sa vrlo slatkim sirupom. Držite se svježeg voća kao najbolje opcije. Smrznuto voće je drugi najbolji izbor.
3. Svježe povrće protiv konzerviranog. Opet, izaberite radije svježe što je češće moguće, jer konzervirano može biti na različite načine obrađeno i izgubiti neke nutricionističke vrijednosti.
4. Izbjegavajte zamrznute obroke ili ranije pripremljena jela. Oni se možda čine kao brz i jednostavan obrok, ali bogati su kalorijama i soli. Pripremajući vlastitu – svježu – verziju kod kuće dobit ćete zdravije jelo koje je bolji izbor za vašu obitelj.
5. Voćni sok. Kada kupujete voćni sok pobrinite se da ima 100% soka. Neki sokovi sadrže samo 30-40% soka, a ostalo je šećer, kukuruzni sirup i voda. Pročitajte etiketu prije kupovine.
Odličan općeniti savjet za kupovinu zdrave hrane je izjegavanje sredine trgovine u trgovačkom centru. Tu se nalazi sva obrađena – procesirana - hrana. Vanjski dijelovi trgovine su mjesto gdje ćete naći najzdraviji i najsvježiji izbor hrane. Svi želimo živjeti zdravo i sretno i pobrinuti se da je ono što jedemo najbolje kvalitete, a to je odličan početak.