07 travnja 2010

Tradicije u vjenčanjima među različitim kulturama, Part 2


napisala Tracey Wilson

Za dobru sreću Irci vjeruju u sunce koje sja na mladenku, zvuk kokota na vjenčano jutro, ili tri svrake, a nakon vjenčane ceremonije važno je da čovjek, a ne žena, bude prvi koji će poželjeti sreću novoj mladenki. Neki Irci nosit će posebnu vrstu prstena na dan vjenčanja. Takav prsten kreirao je glavni zlatar. On simbolizira ljubav, odanost i prijateljstvo. Kada se nosi na desnoj ruci, sa srcem okrenuti prema unutra, znači da je srce osobe koja ga nosi slobodno. Kada je srce okrenuto prema van, znači da je došlo do ljubavi. Kada se nosi na lijevoj ruci sa srcem prema van, znači da je osoba koja ga nosi zaisza spremna za vjenčanje. Na nekim irskim vjenčanjima, mladoženju se podiže na stolici (posebna stolica nalik na ljuljačku), da bi se slavilo to što je on sada oženjeni čovjek. Za sreću, mladencima se poklanja potkova koja se mora izložiti u njihovoj kući, okrenuta u obliku slova U.
Na kineskim vjenčanjima, mladenka može nositi crvenu haljinu koja simbolizira ljubav i veselje. Član obitelji može obnoviti udvaranje mladenaca, predstaviti ih i nazdraviti im. Na primanju nakon vjenčanja, ide obrok sa 9 različitih jela, što može trajati po tri sata i vrlo je popularno. Svećenik blagoslivlja prstenje i čini križ nad glavom mladoženje. Koumbaros (mladoženjin kum), izmjenjuje prstenje tri puta, uzimajući mladenkin prsten i stavljajućiga na ruku maldoženje i obratno. To izmjenjivanje označava da će slabost jednog partnera nadoknaditi snaga drugoga, a nesavršenost jednoga zamijeniti savršenost drugoga. Svijeće se drže tijekom cijele vjenčane ceremonije. Svijeće simboliziraju pet mudrih žena iz Biblije koje, zato što u njima ima dovoljno ulja, bile su u mogućnosti primiti Krista kada je sišao u tami noći.
Da biste postali bračni par u Japanu, par mora popiti po gutljaj sakea, tako postaju vjenčani već nakon prvog gutljaja. Mladenkina haljina je često tradicionalni kimono. Često ga preodijeva na primanju.
U Meksiku, zbog zabave, koristi se tradicionalna pinjata. Gosti obično formiraju oblik srca oko mladenaca prije njihova plesa. Crvena zrnca ponekad se bacaju po mladencima zbog sreće.
Majka poljske mladenke može izabrati da postavi veo na mladenku prije vjenčane ceremonije, to simbolizira posljednji zadatak koji majka čini za svoju kćer, prije nego ova postane udana žena. Tradicionalna narodna pjesma, (Twelve Angels) ponekad se svira na primanju, dopuštajući mladenki da skine veo i uz želje za sreću preda ga jednoj od djeveruša, kumi ili djevojci sa cvijećem. Plesanje polke je vrlo popularno. Kao sjećanje za mladenku, prijatelji iz sela pripremit će krunu od lišća ružmarina.
Španjolski mladoženja ponekad daruje mladenki 13 novčića kao sjećanje na Krista i 12 apostola. Mladenka ih nosi u maloj vrećici tijekom ceremonije vjenčanja kao simbol da je mladoženja obećao podržavati ju i brinuti se za nju.
U Švedskoj, žene nose 3 vjenčana prstena: zbog predaje, braka, i majčinstva.
U Walesu, udvaranje se obilježava novčićem od mladoženje prema njegovoj voljenoj. Ako ga nosi oko vrata na vrpci, zvratila mu je ljubav i sada su zaručeni.
Grčki mladenci nose krunu od cvijeća tijekom vjenčane ceremonije. Par se može prošetati oko oltara 3 puta, predstavljajući Sveto Trojstvo. Na primanju, narodni plesovi su popularni među gostima koji se redaju u jedan jedini niz.

Ovaj članak priložen je u suradnji sa http://www.Prye.Com/ što je stranica za pozivnice za vjenčanja.