15 rujna 2010

8 savjeta za ljepotu sa medom



Sudeći prema rječniku, med je slatka žućkasta ili smeđa tekućina koju proizvode različite pčele i nektara cvijeća. Uz upotrebu meda u prehrani, jeste li znali da je med jedno od najstarijih i najčinkovitijih sredstava za ljepotu?

Med sadrži voskove, šećere, tragove minerala. On je i prirodna hidratantna krema, te djeluje protiv iritacija zbog čega je prikladan čak i za najosjetljivije tipove kože. Med se može pronaći u mnogim proizvodima za ljepotu koje možete kupiti u lokalnom trgovačkom centru ili trgovini kozmetičkim proizvodima. Neki od tih proizvoda mogu biti vrlo skupi za kupovinu, a mnoge možete pripremiti i sami kod kuće.

Iskušajte neke od slijedećih savjeta za ljepotu sa medom. Molimo vas, pobrinite se da uopće ne koristite med na koži ukoliko ste alergični na njega!

1. Maska sa medom: Nanesite čisti med na lice i ostavite da se posuši. Za to je potrebno oko 15 minuta. Kad se osuši, isperite lice toplom vodom.

2. Kupka za sjaj tijela: Za hidratizaciju, glatkoću i sjaj cjelokupnog tijela, ostavite teglicu meda pored kade. Nanesite med na kožu i dobro ga utapkajte u kožu rukama. Dok tapkate kožu, med će postati ljepljiv i nježno će zategnuti kožu. Isperite med nakon što namažete cijelo tijelo. Rezultat će biti poboljšana cirkulacija i predivna, sjajna koža!

3. Medena kupka: Za slatkasti miris i meku kožu, otopite ¼ do ½ šalice meda u vodi za kupanje.

4. Piling s medom: Pomiješajte 1 žličicu meda sa malo bademovog brašna na dlanu. Nježno nanesite na lice kružnim pokretima kao piling. Isperite lice toplom vodom da biste uklonili ostatke pilinga.

5. Krema za svakodnevno umivanje: Pomiješajte 1 žličicu meda sa malo mlijeka u prahu na dlanu. Nanesite na lice zbog uklanjanja nečistoće i make-upa i zatim isperite toplom vodom.

6. Sjajna kosa: Za dodavanje malo sjaja na kosu, pomiješajte 1 žličicu meda, malo soka svježeg limuna, i 1 litru tople vode. Šamponirajte kosu kao inače i tada kosu prelijte mješavinom sa medom. Ostavite kosu da se osuši na zraku. Ne morate ispirati mješavinu sa medom.

7. Regenerator za kosu: Za zdravu kosu i vlasište, spojite ½ šalice meda i 2 žlice maslinovog ulja. Natopite kosu mješavinom sa medom, navucite kapu za tuširanje i ostavite ju na kosi 30 minuta. Nakon 30 minuta, šamponirajte i isperite kosu kao inače.

8. Tonik za kožu: Za učvršćivanje, zaglađivanje i hidratizaciju kože spojite 1 oguljenu i očišćenu jabuku sa 1 žlicom meda uz pomoć blendera. Miješajte dok ne nastane glatka smjesa. Nježno nanesite mješavinu jabuke i meda na lice i ostavite 15 minuta. Isperite lice toplom vodom kako biste uklonili mješavinu jabuke i meda.

Sa gornjim savjetima za ljepotu možete jednostavno kreirati ne previše skupe proizvode iz spa centra i kod kuće. Med je odličan proizvod za ljepotu, jer sadrži prirodne enzime, vitamine, te minerale. Potrudite se da med bude prirodan, jer za ove proizvode med mora biti 100% čist.