13 rujna 2010

Sama i uspješna – 7 savjeta kako živjeti ispunjen život slobodne osobe



Živite li kao uspješna slobodna osoba? Ili ste slobodni i mrzite svaku minutu?

Mislite li da to što ste slobodna osoba čini vas luzerom, a da bi imanje partnera učinilo vaš život automatski savršenim? Iako je istina da svatko žudi za ljubavnom vezom, ne postoji razlog zašto ne biste mogli imati ispunjen život dok ste slobodni. A posve je moguće živjeti životom koji želite — čak i bez partnera.

Identificirala sam slijedećih 7 savjeta koji vam mogu promijeniti život.

1. Prilagodite svoj stav. Stav je najvažniji. Sve dok mislite da nećete biti sretni kao slobodna osoba, to i nećete zaista biti. A dobra je vijest da je obratno također istina: ako poslite da možete biti sretni dok ste sami, možete to biti! Ovo ne potvrđuje da se tuga nikada neće pojaviti, ali kada se pojavi znat ćete kako se nositi sa njom. OK, ako morate provedite nekoliko minuta u plaču, ali tada posušite suze, stavite neku brzu glazbu i zaplešite! Nazovite prijateljicu i razgovarajte samo o pozitivnim stvarima. Učinite nešto neočekivano i lijepo za drugu osobu. Pratite što će to učiniti za vaš stav.

2. Budite zahvalni na svakoj dobroj sitnici u vašem životu. Jedan od najboljih savjeta koje sam ikada čula je pisanje dnevnika zahvalnosti. Rečeno mi je da će zapisivanje samo 5 stvari dnevno na kojima sam zahvalna promijeniti moj život; i jest! A evo najboljeg dijela: nije neophodno navesti samo velike stvari. Biti zahvalna i za najmanje užitke u životu, kao što je maženje preduće mačke, ili ispijanje šalice vrućeg mirisnog čaja, može imati pozitivan efekt na nas kojim ćemo trenutno početi privlačiti još više dobrih stvari. Zahvalnost je ono što je važno.

3. Zamislite svoj idealni život. Pronađite mjesto gdje biste željeli biti — možda na omiljenoj lokaciji na otvorenom — i sjedite mirno nekoliko minuta, samo se stopite sa okolinom. Zatim zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite. Kada dosegnete opušteno stanje u kojem zapažate sitnice, počnite sanjati o onome kako želite da vam život izgleda za 20 godina. Gdje tada želite živjeti? U kakvoj kući želite živjeti? Kojim se poslom želite tada baviti? Kojim aktivnostima se želite baviti izvan radnog vremena? Je li putovanje dio vaše vizije? Ako je tako, kamo? Bijele, pjeskovite plaže Mediterana? Safari u Africi? Sanjajte zaista velike stvari; znajte da zaslužujete samo najbolje i sanjajte to. Sve o čemu ste sanjali zapišite.

4. Ispunite kalendar aktivnostima koje vam nešto znače. Sada kad ste zamislili svoj idealni život, odmah ga započnite ostvarivati. Uključite se u grupu aktivista; pomozite pronijeti svijest o globalnom zatopljenju. Postanite politički aktivni; volontirajte na prikupljanju glasova. Otputujte u Španjolsku. Nabavite ulaznice za kazalište — ili još bolje, krenite na tečaj glume i uključite se u rad lokalnog kazališta. Volonitajte u domu za starije osobe; volontirajte na čitanju knjiga djeci u knjižnici. Shvatili ste. Fokusirajte se na svoju strast i pronađite način da ju provodite aktivno.

5. Započnite sa nečim što zahtijeva fizičku aktivnost. Što ste oduvijek željeli raditi? Plesati? Plivati? Voziti bicikl? Kuglati? Nije važno; samo nešto odaberite. Mnogostruke su koristi od fizičkih aktivnosti, najočitija je što vam to pridonosi boljem fizičkom izgledu! A i dobar je osjećaj; samo izlazak iz kuće u redovitim razmacima mijenja pogled na svijet; pokretanje proizvodi endorfine koji imaju pozitivan efekt na cjelokupnu osobu. A nikad se ne zna koga možete upoznati u Planinarskom klubu!

6. Rješavajte svoje emocionalne mamurluke. Ako još zadržavate bijes zbog prijašnjih veza, sada je vrijeme da se toga riješite. Zadržavanje ljtnje samo unosi otrov u život, čime vas čini neugodnom za okolinu. Ako ste još ljuti na ranijeg supružnika, redovito vrištite, “Moj bivši!” još uvijek ste zatvoreni u vezi sa tom osobom — bilo da viđate nju/njega ili ne, i niste slobodni za potragu za novom osobom u životu.

7. Napravite zabavu. Slavite svoj život i svoju osobnost pozivajući prijatelje na zabavu koju ste sami organizirali — sa cijenom ulaznice u obliku još jedne osobe koju će povesti sa sobom. Neka zabava ostane jednostavna: malo brze muzike i mnogo jednostavne i ne previše skupe hrane. Ne samo da ćete se zabaviti planirajući zabavu, zabavit ćete se i na samoj zabavi, i povećat ćete krug prijatelja — a nitko ne može reći da ima previše prijatelja!

Najbolji dio svega ovoga je ne samo što ćete odmah postati uspješnija slobodna osoba, već uz promjene koje ćete iskusiti vjerojatnije je da ćete u svoj život privući osobu koju tražite za život nakon slobode.