01 rujna 2010

50 načina kako sačuvati više novca na dan kada primite plaću



Postoje načini na koje možete svakog mjeseca na svoj tekući račun vratiti stotine kuna, a sve što trebate jest ukinuti plaćanje nekih sitnica za koje niste niti primijetili da ih plaćate u tolikim iznosima.

1. Prije svake kupovine zapitajte se “Je li mi ovo neophodno?”
Bespotrebno trošenje na proizvode koji nisu sasvim neophodni povećava dug i smanjuje vaš prihod. Kupujte pametno, a sav ostatak novca uplatite na svoj račun za štednju.

2. Prestanite sa pozivima na čekanju, preusmjeravanjem poziva, ili automatskom sekretaricom
Još otkada su mobiteli krenuli u promet, kućanstva primaju sve manje poziva na kućni (fiksni) telefon. Ako i vi sve rjeđe primate pozive na kućni telefon, otkažite usluge kao što su poziv na čekanju ili preusmjeravanje poziva.

3. Zamijenite mobitel na pretplatu onim na bonove
Besplatne minute zapravo će samo povećati ukupni račun za mobitel. Ako niste u mogućnosti kontrolirati svoje troškove, prebacite se na mobitel koji plaćate bonovima.

4. Isključite kućni telefon i koristite samo mobitel
Mobitelne tvrtke često nude besplatne pozive u noćnim satima i vikendom, te neograničene pozive na daljinu, pa je sve manje potrebe za kućnim telefonom. Kada vam telefon ustreba radi spajanja na internet, prebacite se na širokopojasni kabelski modem i odbacite telefonsku liniju.

5. Iskoristite zavjese i ukrasna platna za smanjenje troškova na grijanje i hlađenje
Tijekom ljeta, navucite zastore da održite prohlađenost sobe. Otvaranje zastora tijekom zime u sobu donosi dnevno svjetlo i toplinu.

6. Ugasite svjetla, televiziju, i drugu elektroniku
Prije izlaska iz sobe ili stana, pobrinite se da je sva elektronika ugašena.

7. Uštedite novac na prijevozu
Dogovorite se sa suradnicima oko zajedničkog prijevoza, ili razmislite o javnom prijevozu. Koristite svoj automobil što manje i time ćete smanjiti mjesečne troškove za prijevoz na pola.

8. Odaberite drugu vrstu goriva
Kamiioni i sportski automobili imaju poseban izazov. Ipak, dodatno održavanje i troškovi goriva mogu samo iscrpiti vaše prihode. Ako vaša profesija zahtijeva puno putovanja, uštedite novac sa manjim automobilom.

9. Spojite obaveze
Izvršite sve svoje obaveze u jednom pokušaju i uštedite novac za gorivo.

10. Ponesite ručak od kuće
Smanjite količinu prehrane izvan kuće. Umjesto odlaska u restoran, ponesite si ručak koji ste sami pripremili.

11. Preskočite jutarnji odlazak na kavu
Omiljeni kafići su skupa zabava. Skuhajte si kavu sami kod kuće. Time ćete uštedjeti i vrijeme i novac.

12. Pojedite ostatke obroka
Kuhanje novog obroka svake večeri povećava vam trošak za namirnice. Umjesto da ostatke bacate u kantu, servirajte ih slijedeće večeri za obrok.

13. Prelistajte letke trgovačkih kuća zbog kupona za popuste
Kupovanje po uobičajenim cijenama može biti prilično skupo. Prelistajte sve reklamne letke koji vam dolaze u poštanski ormarić i kupujte proizvode na rasprodajama ili po sniženim cijenama.

14. Odrecite se loših navika
Pijenje, pušenje, kockanje su skupe i ovisničke navike. Možete uštedjeti prilično novca izbjegavanjem happy houra, prekidanjem pušenja, kupovinom manje srećki.

15. Kupujte generičke lijekove
Prije kupovine lijekova na recept, raspitajte se o generičkim vrstama tih lijekova. Oni koštaju manje od originalnih poznatih lijekova, a imaju jednaku učinkovitost.

16. Ne kupujte odjeću sa oznakom “samo kemijsko čišćenje ”
Osim ako zaista uživate u trošenju velike količine novca na kemijske čistionice, radije potražite odjeću koju možete oprati kod kuće u perilici za rublje.

17. Ugovorite frizerski tretman sa školom ljepote
Frizerski saloni su skupi. Sa druge strane, različite škole ljepote mogu vam pružiti jednaku uslugu za upola manje novca.

18. Recite da odjeći iz druge ruke
Nemojte se stiditi kupovine odjevnih predmeta iz druge ruke. Odjeća, cipele i drugi predmeti za koje su se drugi dobro brinuli može vam pričiniti prilično olakšanje pri obnavljanju svog modnog ormara.

19. Kupujte u diskontima, pogotovo predmete za uređenje doma
Diskonti kućnih potrepština imaju odlične cijene i velik asortiman proizvoda za uređenje doma. Odbacite poznata imena i uredite svoj dom za manju cijenu.

20. Zdravstvene klinike nasuprot Hitnoj pomoći
Hitna služba ima prilične cijene prijevoza. kad god je moguće potražite liječničku pomoć u Zdravstvenoj klinici. Sva plaćanja su manja, a i vrijeme čekanja je prilično kraće.

21. Vježbajte kod kuće
Otkažite mjesečnu članarinu u teretani i vježbajte kod kuće. jednokratna kupovina trake za trčanje ili druge sportske opreme dovest će vas do jednakih rezultata za manje novca.

22. Preuzmite brigu o djetetu na drugačiji način
Neke tvrtke pružaju pomoć djelatnicima u obliku dječjeg vrtića u sklopu tvrtke. Ako velik dio vaše plaće odlazi na plaćanje brige o djetetu, upitajte svog poslodavca o tome da vaše dijete provodi vrijeme sa vama u tvrtki.

23. Odrecite se kreditnih kartica
Nekontrolirana upotreba kreditnih kartica doprinosi rastu dugovanja. Da biste povratili kontrolu nad svojim troškovima, mnogi ljudi će izabrati tekuće račune. Ni to baš neće riješiti problem. Svoje krdditne kartice radije povjerite na čuvanje nekom članu obitelji.
Za smanjenje duga:

24. Uklonite kabelsku
Tvrtke koje pružaju uslugu kabelske TV nude preko 200 programa. Kako bilo, zar zaista mislite da ćete gledati sve te programe? Otkažite sve usluge koje ne koristite i smanjite si račun za televiziju.

25. Nabavite termostat koji možete programirati
Uštedite novacna računima za električnu energiju iz termostat na programiranje. Isključite uređaj za grijanje/hlađenje tijekom dana, pa programirajte termostat da se uključi oko sat vremena prije vašeg povratka kući.

26. Postanite uradi sam profesionalac
Uštedite novac na popravcima doma i automobila time što ćete sami provoditi održavanje. Pođite tijekom slobodnog vremena na neki od tečajeva gdje možete popraviti svoje znanje iz ovih područja.

27. Provjerite račune u restoranu prije plaćanja
Potrudite se provjeriti da li je račun u restoranu točan prije nego ga platite. Konobarica je mogla sasvim slučaj dvostruko naplatiti piće ili nešto od hrane.

28. Odlazite u kino na matineje
Prije 16 h, u kinu je moguće dobiti popust na cijenu ulaznice. U prosjeku možete uštedjeti do 10 kn po osobi. Još bolje, pričekajte dok film dođe u videoteku ili barem u kino na otvorenom.

29. napravite vrtnu rasprodaju
Očistite svoju kuću od nepotrebnih proizvoda i zaradite nešto novca sa rasprodajom u vrtu. Postoji i alternativa – sve možete prodati na web stranici Ebay.

30. Prestanite držati korak sa susjedima
Samo zato što je vaš susjed ili najbolji prijatelj kupio novi auto ne znači da morate slijediti njegove korake. Živite u okviru svojih prihoda i prestanite pokušavati postići stil života koji odgovara vašim prijateljima i obitelji.

31. Kupujte veća pakiranja
Platite malo više za veće pakiranje sada, ali uštedjet ćete novac prije nego potrošite proizvod.

32. Pregledajte svoj život
Svatko s vremena na vrijeme zapadne u financijske teškoće. Sa druge strane, ako problemi sa plaćanjem računa potraju duže vrijeme, trebali biste razmišljati o promjeni. Preselite se u manji dom ili kupite auto za koji ćete morati mjesečno manje plaćati.

33. Pronađite predmete na prodaji "2 za cijenu jednog"
Kupite Knjigu rasprodaje. Ponude u njoj uključuju sisteme kao "kupi jedan i jedan dobij besplatno" u restoranima, fast food restoranima, kinima i muzejima.

34. Zaradite dodatni novac sa svojim hobijem
Uživate li u nekim muzičkim interesima ili pjevanju? Ako je tako, pretvorite svoju strast u posao koji donosi novac. Podučavajte druge ili prodajte instrukcijski materijal.

35. Zabavljajte kod kuće
Večera izvan kuće više puta tjedno je povelik trošak. Zabavljajte kod kuće i trošite manje novca. Pozovite prijatelje na večeru, gledanje filma ili igranje igara.

36. Dodajte zaštitarske predmete u svoj dom
Uštedite novac na polici osiguranja doma sa zaštitarskim predmetima. Ugradite zaštitnu kameru, detektor ugljičnog monoksida ili detektor dima.

37. Reciklirajte
Ponovo iskoristite aluminijsku foliju, vrećice od sendviča, vrećice za zamrzavanje. Da biste spriječili bakterije i bacile, temeljito operite reciklirani predmet sapunom i vodom.

38. Čitajte lokalne novine online
Ima li vaša lokalna zajednica online verziju svog časopisa? Ako je tako, otkažite pretplatu na novine, pa sve reportaže pročitajte kod kuće ili na poslu preko računala sa internetom.

39. Plaćajte račune preko interneta
Uključite automatsko plaćanje računa i uštedite novac na poštarinu.

40. Odite do knjižnice
Uživajte u višestrukoj zabavu u sklopu vaše lokalne knjižnice. Posudite film, poslušajte muziku, ili pogledajte besplatni nastup izvođača.

41. Jedite manje mesa
Trošite manje na kupovinu mesa i time ćete poprilično smanjiti račun za namirnice. Prije slijedećeg odlaska u trgovinu, prelistajte recepte za vegetarijanska jela.

42. Popravite svoj status vozača
Popravite svoj vozački status i uštedite novac na osiguranju automobila. I dalje, neke osiguravajuće kuće nude popust klijentima koji upišu dodatni vozački ispit.

43. Čuvajte se razgledavanja izloga
Ako ne želite potrošiti novac, držite se dalje od trgovačkih kuća. U većini slučajeva, ugledat ćete nešto što želite, pa odmah otrčati kupiti taj predmet.

44. Uživajte u besplatnoj zabavi
Prelistajte lokalne novine u potrazi za besplatnim oblicima zabave. Prednost dajte živim nastupima u parku, besplatnim festivalima na otvorenom, te drugim aktivnostima na otvorenom.

45. Potražite bolji ugovor za hipoteku
Popravite svoj kredit za kupovinu stana, smanjite mjesečne rate, i uštedjet ćete novac svakog mjeseca.

46. Instalirajte žarulje koje troše manje energije

47. Podijelite kuću
Razmislite o iznajmljivanju dijela vašeg doma. Ili uredite i iznajmite podrum ili sobu u stanu. Iskoristite taj dodatni prihod za otplatu duga na kreditnoj kartici.

48. Raspitajte se o manjim kamatama ili popustima
Neke osiguravajuće kuće, dječji vrtići, režijske tvrtke pružaju smanjenje rata otplate za svoje vjerne korisnike.

49. Nabavite manju ratu na kreditnoj kartici
Kontaktirajte tvrtku koja vam je izdala kreditnu karticu i zatražite manju ratu kamata. Te tvrtke željne su pomoći klijentima koji redovito plaćaju svoje račune.

50. Pravilno se brinite o gumama na vozilu
Pobrinite se da su gume na vašem vozilu pravilno napuhane. Imat ćete bolji odmos vožnje, a gumama neće trebati tako česta zamjena.