18 rujna 2010

Je li važno što jedete dok pijete lijekove?



Učinkovitost nekih lijekova zaista ovisi o tome što jedete i pijete. Neka hrana može potpuno uništiti djelotvornost lijeka. Naravno, uvijek se trebate posavjetovati sa liječnikom. Ovdje su samo neke naznake takve hrane.

Ako uzimate lijekove za kardiovaskularni sistem, izbjegavajte visoko-kaloričnu hranu. Masna mesa i juhe od gljiva zamijenite povrtnim juhama. Trebate isključiti iz prehrane kofein, kakao, čokoladu i začinjenu ili slanu hranu. Riba, morski plodovi, biljno ulje, povrće, voće, jogurt i mliječni proizvodi bit će odlični za vašu prehranu.

Ako uzimate tablete protiv boli, izbjegavajte začinjenu hranu, alkohol i ribu. U prehranu uključite zobenu kašu, rižu, kremaste juhe i deserte pripremljene od voća, bobica, te krumpirovog (ili kukuruznog) brašna.

Antibiotici se baš ne slažu sa mlijekom, sirom, kiselim vrhnjem i jogurtom. jedite manje mesnate hrane. Umjesto toga, trebate u prehranu uključiti voće, sokove, povrće i orahe. Ta će vam hrana pomoći da se borite protiv infekcije. Ali kada završite sa terapijom antibioticima, nemojte zaboraviti popraviti probavnu mikro floru. Svakodnevno pijte jogurte sa živim bakterijama najmanje 2 tjedna.

Ako su vam prepisani lijekovi potiv upala ili za bronhoskopiju, izbjegavajte vino, dimljenu hranu, špinat, mesne umake, povrtne umake, jaja, banane, jagode, konzerviranu hranu jer sva ta hrana potiče razvoj histamina. Umjesto toga, jedite žitarice, grožđe, smokve i sušene marelice jer će vam ta hrana olakšati i pomoći da se riješite nakupljene sluzi u bronhijima. Mrkve, repa, prokulice, cvjetača, grah, tikva, jabuke, kruške, breske i šljive zaštitit će vam stijenke želuca.

Ako uzimate dijuretike, izbjegavajte kavu, crni čaj, kakao, čokoladu, slanu i začinjenu hranu, slane i dimljene proizvode i alkohol (posebno pivo) jer ta hrana zadržava tekućinu u vašem tijelu. Trebali biste piti sokove iz grožđa, mrvi i krastavaca. Jedite repu, peršin i radič.

Ne uzimajte laksative sa drugim lijekovima. Također, izbjegavajte jaki crni čaj, čokoladu, kruške i sir, jer oni će uništiti djelovanje lijeka. Trebali biste jesti špinat (on pomaže probavi) i repu, tikvu, slatke šljive, sušene šljive, krastavce i kruh od cjelovitog zrnja.

Ako su vam prepisane tablete za spavanje, izbjegavajte kavu, jaki crni čaj, čokoladu i alkohol. Jedite sušeno grožđe, dinju, ili 1 žlicu meda prije spavanja ili 1 šalicu toplog mlijeka sa nekoliko lješnjaka.

Ako uzimate lijekove koji utječu na vašu krv, trebali biste iz prehrane isključiti jaki crni čaj, kavu, čokoladu i kakao. Jedite goveđu jetru, repu, tikvu, marelice, jabuke, žitarice i slično. Pijte sokove od mrkve i špinata.
Odlično sredstvo za čišćenje: ovo posebno pomaže kod redovitih glavobolja, prehlada, ekcema, poremećaja u krvi i kardiovaskularnom sistemu, ginekoloških problema, tromboze, krvožilnih problema i paralize. Uzmite 1 žlicu maslinova ulja i držite ju u ustima oko 20 min. Razmišljajte kao da nešto žvačete. Nemojte progutati ulje jer ono upija sve toksine i naslage iz krvi i sline. U početku će ulje biti prilično gusto, a zatim sve rjeđe. Kad postane gotovo kao voda, morate ga ispljunuti i temeljito isprati usta. Ulje bi tada trebalo izgledati kao mlijeko. Ako je pomalo žućkaste boje, znači da ste završili tretman prerano.
Učinite to ujutro. Tretirajte se na ovaj način tijekom dva tjedna, ako je problem jačeg intenziteta. Kod kroničnih problema trebalo bi ovo činiti tijekom nekoliko mjeseci.

U početku tretmana neki se ljudi osjećaju još lošije nego prije. To je normalno. Ako se ne osjećate previše bolesno, trebate nastaviti sa tretmanom. Ako ste zbog toga zaista previše bolesni, trebate odmah prekinuti tretman.

Želim vam odličan dan!

Yulia Berry.

http://www.GreatHomeRemedies.com