17 rujna 2010

Voćne tajne



Voće, zlatni rudnik vitamina, minerala i vlakana idealno je za konzumiranje u najmanje 4-5 porcija tijekom dana. S obzirom da su u prirodnom obliku, imaju veliki postotak vode i 100% ne sadrže loši kolesterol, tijelu je mnogo lakše obraditi ga, te upiti vitamine koje dobiva iz svježeg voća zajedno sa mineralima.

Jabuka – okruglo voće puno vlakana, vitamina A, C, E i folata. Kada je zrelo dostupno je u crvenoj, zelenoj i žutoj boji. Jabuke smanjuju rizik od raka debelog crijeva, prostate i pluća. Također su pomoć kod bolesti srca, gubitka težine i kontrole kolesterola.

Banana – dugo i tanko voće žute kore kad je zrelo. Dobar izvor vlakana, kalija, vitamina A, C, B6, E i folata. Nezrele ili zelene banane koriste se prilikom kuhanja.

Trešnje – malo okruglo voće sa sjemenkom, svjetlije ili tamnije crvene boje kad dozreli. Trešnje uvijek moraju biti zrele kad ih želite jesti. Trešnje sadrže antocijanine koji smanjuju upale i boli.

Smokve – bilo sušene ili svježe, smokve sadrže vitamin A, C, folat i nijacin. To je malo slatko voće puno sitnih sjemenki.

Kivi – bogat izvor vitamina A, C, E, B kompleksa, kalcija, željeza i folne kiseline, kivi je malo ovalno voće tanke smeđe kore, blago zelenog mesa i crnih sjemenki. Kora je dobar izbor antioksidanata flavonoida.

Limeta – limeta ili zeleni limun je najviše uzgojeno citrusno voće želene ili žute kore prepuno vitamina A, C i folata. Sok limete je dobar za detoksifikaciju i ima antioksidansna svojstva.

Breskva – okruglo sočno voće žućkasto crvene kore i mesa blago kiselog i slatkog okusa, a sadrži tvrdu sjemenku. Uvijek ju treba ubrati za jesti sasvim zrelu.

Naranča – okruglo sočno voće tvrde kore crvenkasto-žute boje kada dozreli i slatko-kiselog okusa. Ogulite ga i pojedite svježe ili ocijedite i popijte sok. Sadrži vitamin C, flavanoide, izvor je pektina i bogato natijem kada zreli na suncu.

Šljiva – meko okruglasto voće tanke kore slatkog mesa i spljoštene tvrde koštice. Bogato je ugljikohidratima, ima malo masnoća i kalorija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalcija, magnezija, željeza, kalija, vlakana, a gotovo bez natrija i kolesterola.

Papaja – voće okusom nalik na dinju žuto-narančastog mesa sa puno sitnih crnih sjemenki zatvoreno u koru koja ima raspon boja od zelene do narančaste. Može biti okrugla, u obliku kruške ili više nalik na bananu. Bogata je vitaminima A, B, C, i D; kalcijem, fosforom i željezom. Bogata je probavnim svojstvima i ima tonizirajući efekt na želudac.

Kruška – slatko sočno žuto ili zeleno voće okruglastog oblika izduženo prema peteljci. Najbolje je jesti ju na sobnoj temperaturi, a sadrži kalij i riboflavin. Dobra je za kožu i sadrži mnogo vlakana.

Jagoda – trokutasto voće crvene boje. Jedan je od najjačih izvora vitamina C i vlakana. Bogata je natrijem i željezom. Pomaže u izbjeljivanju zuba. Koristi se za ublažavanje reumatizma.

Lubenica – vrsta dinje glatke vanjske kore i slatkog crvenog mesa u unutrašnjosti. Predivno je osvježavajuća kao napitak, a u porehranu ulazi samo zrela i svježa. Važna je zbog minerala, vitamina i šećera sa korisnim količinama vlakana i željeza.