30 rujna 2010

Med – prirodni tretman za rane i opekotine



Med je vrlo koncentrirana otopina šećera koju proizvode medne pčele. Uobičajeno se koristi kao zamjena za šećer ili zbog pojačavanja okusa. Ali osim toga, med je također učinkovit kao tretman za opekline i rane i u tu se svrhu koristi već stoljećima. Sada je poznato da tajna meda leži u njegovim antibakterijskim svojstvima.

Kako med može zaustaviti infekciju?

Svi znamo da bakterije vole šećer, ali zašto većina bakterija i mikroorganizama ne može rasti ili se razmnožavati u medu? Evo razloga:

1. Kiselost – med je kiselkast, a kiselina spriječava rast bakterija.
2. Hidrogen peroksid – kada se med nanese kao lijek za ranu, otapa se sa tekućinom iz rane i spaja ju sa enzimima koje mu daju pčele kreirajući hidrogen peroksid, antiseptik kakav možete kupiti u ljekarni. Tako otopljeni med služi kao odličan antiseptik, jer prirodno stvoreni hidrogen peroksid neće naštetiti tkivu i neće ostaviti ožiljke.

Korištenje meda kao oblog za rane

1. Uobičajeno, 20 ml meda (25 - 30 g) je dovoljno za oblog veličine 10 cm X 10 cm. Oblog od meda treba izrezati na veličlinu koja malo prelazi preko rubova rane.

2. Kako bi spriječili da med iscuri iz obloga, potrebno je koristiti vodootporne obloge. Ne preporučuju se upotreba obloga koji upijaju, jer će med tako biti manje učinkovit. Ljepljive vrpce ili flasteri mogli bi pridržati oblog na mjestu.

3. Najboljeje prvo namazati med na oblog i zatim položiti na ranu, umjesto razmazivanja na samu ranu.

4. Ako postoji gnoj u ozlijeđenom područuju, premažite ga medom prije postavljanja obloga, tako će med sasvim doći u dodir sa ozljedom i moći će ju zaliječiti.

5. Količina meda koja je potrebna za ranu ovisi o količini tekućine koja se vadi iz nje. Med će postati beskoristan ako se razrijedi sa velikom količinom tekućine. Također, redovitost promjene obloga ovisi o tome koliko brzo tekućina razrjeđuje med.

6. Za dublje infekcije, potrebno je više meda koji će proizvesti antibakterijski učinak.

7. Možda će biti potrebno mijenjati oblog do 3 puta tijekom dana.

8. Iscijeđivanje tekućine moglo bi se smanjiti nakon prvih dva dana korištenja mednog obloga. Nakon tog vremena potrebno je manje mijenjati oblog.

Med korišten u medicini

Ovdje su neki uobičajeni problemi koje se jednostavno može spriječiti upotrebom meda:

Alergije – sirovi med je odličan tretman za 90% alergija.

Anemija – med je odličan za obogaćivanje krvi. Što je med tamniji, to bolje. Uzmite 1 zrelu bananu sa 1 žlicom meda, 1-2 puta tijekom dana.

Apetit – med poboljšava apetit kod djece koja boluju od gubitka apetita.

Konjunktivitis – otopite malo meda u jednakoj količini tople vode. Kad se ohladi, namažite na područje oko oka kao losion ili kao očnu kupku.

Umor i iscrpljenost – med je najbolji sastojak za uklanjanje umora, jer je vrlo brzo upija u krv. Otopite 1 žličicu meda u toploj vodi ili malo veću količinu meda u šalici vode koju ćete zatim čuvati u hladnjaku.

Glavobolje i migrene – uzmite 2 žličice meda u vrijeme obroka za spriječavanje glavobolje. Kod migrena, uzmite jednu desertnu žličicu meda otopljenu u pola čaše tople vode. Ponovite za 20 minuta ako migrena potraje.

Bolesti srca – med se može biriti protiv kolesterola. Čisti med konzumiran svakodnevno umjesto šećera oslobađa kolesterol iz tijela. To je odlična pomoć za starije osobe, posebno one koje pate od dijabetesa, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i slično.

Visoki krvni tlak – pomiješajte 1 žličicu meda, 1 žličicu đumbirovog soka i 1 žličicu kumina u porahu i konzumirajte to 2 puta tijekom dana.

Nesanica – uzmite 1 žličicu meda pomiješanu sa mlakom vodom ili mlijekom i popijte prije spavanja.

Loša probava – pomiješajte jednake količine meda i jabučnog octa i otopite sa malo tople vode.

Koža – med je odličan za hidratizaciju. Također pomaže kod rješavanja problema kao što su akne i prištići.

Suho grlo – ostavite 1 žličicu meda u ustima da se polako otapa i klizi niz grlo.

Bol u stomaku – konzumirajte 1 žličicu meda, sok iz pola limuna i čašu što toplije vode odmah nakon jutarnjeg buđenja.

Zubi – iako med jest sladak, on pomaže u održavanju zdravih i zaštićenih zubi.

Važna napomena: Med sadrži određene bakterije koje mogu biti opasne za dijenčad; nikada ga ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana. Tada može dovesti do otrovanja hranom.

Sada znate da med kad je pravilno nanešen na ranu može dovesti do zacjeljenja ponekad i bolje od lijekova ili liječničkih obloga. Također je odličan preventivan medikant za uobičajene boljke.