06 svibnja 2010

5 različitih tipova vitamina C


napisala Nadine Masseron

Tako je jednostavno u današnje vrijeme izabrati vitamin C kao dodatak prehrani koji će odgovarati vašim potrebama, stilu života i budžetu, jer postoji puno razlika u oblicima vitamina C na tržištu.
1. Askorbinska kiselina
To je čisti vitamin C i ima najoštriji okus. Jeftin je i ugodan način za uzimanje vitamina C, ali najvjerojatnije će izazvati iritaciju želuca onima koji imaju osjetljivi stomak.
2. Kalcij askorbat
To je askorbinska kiselina upotpunjena kalcijem, što je ne-kiselinski oblik vitamina C nježan za probavni sustav. Kalcij askorbat dakle pruža i nadomjestak u obliku kalcija.
3. Magnezij askorbat
To je askorbinska kiselina upotpunjena magnezijem. Također je ne-kiselinski oblik vitamina C velike moći upijanja i nježnosti za stomak. Također je nadomjestak za magnezij.
4. Ester C
To je patentirana formulacija vitamina C u Kalcij askorbatu koja ga čini lakim za upijanje i manje kiselim. Jedan je od vrhunskih proizvoda i većinom preporučen zbog maksimalnog i brzog upijanja, ali u velikim dozama. Također je najskuplji oblik vitamina C.
5. Tablete ili prašak
Praškasti oblik vitamina C će se najbrže upiti, jer se ne mora prvo probaviti. Praškasti oblik vitamina C ne sadrži dodatne tvari za kreiranje tableta. Tableta vitamina C stisnuta je tako da je nježnija za stomak. Tablete vitamina C također dolaze u formulaciji sa vremenskim otpuštanjem, čime se vitamin C otpušta u tijelo tijekom 6-8 sati, a to može biti praktičnije nego uzimanje češćih malih doza.
Ekstra savjet
Ne uzimajte vitamin C kao dodatak prehrani sa vodom iz slavine, jer metali u takvoj vodi (bakar i željezo) će oksidirati vitamin C i učiniti ga beskorisnim. Uzmite vitamin C sa filtriranom vodom iz boce ili sokom.
Hvala što ste uzeli vremena i pročitali ove informacije o različitim oblicima vitamina C. Nazdravimo dobrom zdravlju……… na prirodan način!

Nadine Masseron ND DN MRN je registrirani naturopat i klinički nutricionist. Posvetila se povećanju svjesnosti o koristima prirodnog zdravlja.
Za više informacija molimo posjetite http://www.naturopathicperspective.com