19 svibnja 2010

Čokoladni kolač od 300 dolara



napisala Margaret Riley

Ovaj kolač je brz i jednostavan za pripremu, a najbolji dio je što možete preliti glazuru preko kolača dok je još u tepsiji. Nemojte vaditi ga iz tepsije, jer će se glazura sliti sa svih strana kolača.
Kad god me zamole da donesem neko jelo ili doniram omiljenu hranu za aukciju, to je kolač koji napravim. Većina ljudi u njemu uživa, pa me zatraže recept. U nekim prilikama napravim dvije količine kolača. Na jednom napravim glazuru prema receptu, a na drugome u glazuru dodam pola šalice kakaoa. Isprobajte ih obje.
2 šalice šećera
2 šalice sve-namjenskog brašna
1 šalica vode
1 komadić maslaca
1 šalica biljnog ulja
4 žlice kakao
1/2 šalice mlaćenice (surutke)
2 jaja
1 žličica sode
1/8 žličice soli
Pomiješajte šećer i brašno u velikoj zdjeli. Pomiješajte vodu, maslac, ulje i kakao u tavi; neka zahuka, pa kuhajte 1 minutu, stalno miješajući. Dodajte šećer i brašno u tu mješavinu i sve dobro pomiješajte. Tada dodajte mlaćenicu, jaja, sodu i sol. Izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Glazura
Stavite 4 žlice mlijeka, 1 komadić maslaca i 1 žličicu vanilije zakuhati. Dodajte 1 pakovanje šećera u prahu. Uzmite još mlijeka ako je pregusto. Prelijte preko vrućeg kolača u tepsiji.
Napomena: koristite sve-namjensko brašno kada pripremate ovaj kolač. Možete uzeti brašno za dizano tijesto, ali tada nemojte dodati sodu i sol. Također možete dodati 1/2 šalice sjeckanog orašastog voća u tijesto.
Garantirano će zadovoljiti sve ljubitelje slatkog ili čokolade.

Margaret Riley je računalni konzultant, te mentorica na tečaju šivanja i ukrasnih radova "Single Mothers: In Search Of Extra Income". Njezini najuspješniji članci su pod naslovima "Ono što svaki korisnik računala mora znati ", "Ukrasni radovi sa računalom ", "30 predmeta koje možete načiniti sa 1 metrom tkanine i zaraditi!" i "Dnevna inspiracija za samohrane mame ". Možete joj pisati e-mail na: craftadvisory@yahoo.com