27 svibnja 2010

Koliko biste težine trebali dobiti tijekom trudnoće, i što biste tada trebali jesti


napisala Anne Clarke

Ono što želite učiniti za vrijeme trudnoće (jednako koliko se žene boje da će dobiti PREVIŠE težine) je dobiti određenu količinu težine za vaše dijete. Kao činjenica, zapravo je puno lošije dobiti premalo težine nasuprot dobiti je previše. Kako bilo, postoji više faktora koje treba razmotriti za prehranu od samih kilograma.
Prehrana koju prima fetus može biti odličan početak za njegovo općenito zdravlje. Osim preporučenih povećanja u unosu hrane, definitno postoje određeni oblici hrane koji su se dokazali korisnijima od drugih.
Mnoge se žene pitaju: zašto je tako važno dobiti na težini i jesti pravilno da bi se ispunilo ono što su liječnici preporučili? Drugim riječima, zašto trebate dobiti 11 do 15 kg (po tipičnoj preporuci) kao bi vaše dijete trebalo težini (prosječno) 3 kg?
1. Slijedeće jest objašnjenje medicinskih razloga za dobivanje preporučene količine težine za vrijeme trudnoće:
o 3 kd je prosječna težina djeteta
o liječnik uključuje u svoju preporuku da žena dobije dodatnih 3 kg zbog uskladištenja proteina, masnoća i određenih nutrijenata.
o slijedećih gotovo 2 kg traženi su zbog sigurnosti vašeg djeteta da će imati za rezervnu krv.
o zatim, gotovo 2 kg nosit će ostale tjelesne tekućine koje će koristiti fetus.
o nešto manje od 1 kg treba se oddati na ukupnu težinu u svrhu oticanja dojki.
o još gotovo 1 kg pripisuje se proširenju maternice.
o još gotovo 1,5 kg treba se uzeti u razmatranje zbog placente (posteljice) i vode u rodnici koja okružuje i štiti vaše dijete.
2. Naravno, svaka žena mora zapamtiti da će joj težina pomalo varirati.
o Na primjer, ako ste već pomalo teški, možda nećete trebati dobiti toliko težine.
o Ako nosite blizance ili trojke količina težine koju trebate dobiti bit će drugačija, a to je definitivno ono o čemu trebate sa liječnikom redovito razgovarati.
o Vaš doktor će prilagoditi preporučenu težinu u slučaju da ste ispod normalne težine tijela.
o Najvažnija stvar koju treba zapamtiti je da je količina težine koju trebate dobiti manje važna od onoga od čega se ti dodatni kilogrami sastoje. Drugim riječima, fast food nasuprot zdrave hrane bit će mnogo bolji za dijete.
Neka hrana – čak i sasvim zdrava hrana – bolja je za konzumaciju od drugih vrsta hrane tijekom trudnoće kao korist djetetu. Usprkos halabuci zbog određenih dijeta i dodataka prehrani koji su zdravi za vas, trudnica mora zapamtiti da dnevno treba uzimati oko 300 kalorija više nego što je uobičajeno.
Ovo je najbolji prijedlog koji vam mogu dati: posavjetujte se sa nutricionistom dok ste trudni ili ako pokušavate zatrudnjeti. Ponekad, njega prije trudnoće uključuje ovakve sastanke, ali postoje mnogi specijalisti koji vjeruju da se određene informacije trebaju raspraviti samo sa stručnjakom za prehranu.
Postoje mnoge žene koje obožavaju svoje obiteljske liječnike, ali čini im se da nemaju dovoljno vremena tijekom posjeta za detaljne razgovore o prehrani. Pa, ako želite biti sigurni da radite ono što je najbolje za vaše dijete i za vas same, trebate imati drugo, temeljnije mišljenje stručnjaka.

Anne Clarke piše brojne članke za web stranice o vrtlarenju, roditeljstvu, modi, sportu. Njezina prošlost uključuje uređivanje doma i vrtlarenje. Za više njezinih članaka o tome kako njegovati svoje nerođeno dijete, posjetite stranicu Baby Weight.