12 svibnja 2010

Izbor najboljeg imena za dijete: savjeti za uspjeh


napisao Umer Malik

Prolazeći kroz hrpe dječjih imena, to može biti i inspirirajuće i iscrpljujuće. Kako odlučiti koje je ime pravo za vaše dijete koje ćete tek roditi? Kako ćete se vaš suprug i vi ikada složiti oko imena? I na kraju, kad izaberete ime, što ako je ono sasvim pogrešno za dijete kada se ono rodi?
Na sreću, postoje stvari koje treba uzeti u obzir, a značajno će olakšati taj proces. Izbor najboljeg imena za bebu trebao bi biti najveseliji dio planiranja, a ovi savjeti odvest će vas na pravi put.
#1 – Značenje
Razmišljajte o porijeklu imena i tome što bi ono moglo značiti vama ili drugima. Predstavlja li to dijete nešto za vas, ili je čudesno? Potražite značenja imena za djevojčice da otkrijete ono što će nju predstavljati. Isto tako, budite oprezni sa značenjima imena. Donošenjem odluke mogli biste tek saznati da ste odabrali "najgluplje" među muškim imenima, što bi moglo predstavljati ruglo za vaše dijete.
#2 – Dojam
Osobito razmišljajte o dojmu koji ime ostavlja na vas i druge. Je li ga teško izreći ili je ipak jednostavno? Silazi li sa jezika prirodno illi zvuči forsirano? Ako imate dugačko prezime, vjerojatno želite izbječki predugačko ime. Razmišljajte o načinu na koji zvuči odabrano ime uz vaše prezime. Ponekad su dječja imena prekrasna u teoriji, ali prečudna u stvarnosti.
#3 – Uspomene
Da li vas određena uspomena inspirira? Kada birate ime, razmišljajte o tome na što vas podsjeća. Jeste li odabrali ime koje prilično podsjeća na vašeg bivšeg dečka? To bi moglo stvoriti malu nelagodu između vas i vašeg supruga. Neka imena jednostavo ne dolaze u obzir, ali sumnjan da bi se itko bunio ako zabranite odabir imena za tek rođenu kćer po suprugovoj bivšoj zaručnici.
#4 – Religija
Često religija igra ulogu u donošenju konačne odluke o dječjem imenu. Određene religije imaju specifična očekivanja koja se odnose na rođenje djeteta u vjeri. Ako ste aktivni u svojoj vjeri, bilo bi mudro uložiti u istraživanje što religijska učenja govore o imenovanju djeteta.
#5 – Počast
Odnosi li se odabir imena vašeg djeteta na nekog člana obitelji ili prijatelja kojega time želite počastiti? Imenovanje djevojčice bakinim imenom ili imenom najdraže tete posebno je i uključuje sve strane obitelji, pa dijete može razviti posebnu bliskost sa osobom po kojoj je dobila ime. Srednja imena često se koriste u svrhu počasti drugima. Imenovanje djeteta prema obiteljskoj tradiciji djeluje na jednak način. Zbog dobrobiti djeteta, kako bilo, ako ga imenujete prema ocu ili majci, pronalaženje prikladnog nadimka za dijete smanjit će zbunjenost kod djeteta time što ima jednako ime kao netko drugi u kućanstvu.

Ovaj članak predala je stranica Baby Names. Za cjelokupni popis savjeta i ideja o dječjim imenima, možete posjetiti stranicu gdje ćete pronaći i imena za dječake i imena za djevojčice.