03 svibnja 2010

Kako utvrditi koji je vaš tip kože


napisala Nikoletta Bocz

Tip kože je važan dio u tome kako akne nastaju na vašoj koži i što je potrebno da bih se moglo tretirati. To će također utvrditi koji tip proizvoda trebate koristiti za tretman akni i općenito njegu kože.
Postoje neka osnovna pitanja koja si trebate postaviti, a pomoći će vam na početku. Prvo, koliko često imate izbijanje akni? Imate li mitesere? Kako vam izgledaju pore? Nakon pranja sapunom, kako izgleda vaša koža, kakav je osjećaj? Imate li pojačane linije na licu? Postoje 3 osnovna tipa kože, ali to ne znači da vaš koža ne može biti u kombinaciji nekih od njih. To su masna, normalna i suha koža. Možete imati bilo kojih od ovih tipova, ili bilo koju kombinaciju dvaju tipova, kao što je normalna prema masnoj ili normalna prema suhoj.
Svaki tip kože karakteriziraju različite stvari kao što su tekstura, proizvodnja masnoće, količina izbijanja akni.
Osobe sa suhom kožom ne pate od mnogo izbijanja akni, a rijetko kada imaju mitesere. Masnoća potiče izbijanje zatvaranjem pora, a miteseri nastaju uzrokovani masnoćom. Ako je vaša koža suha, ne proizvodi se mnogo prirodne masnoće. Suhu kožu karakteriziraju jedva vidljive pore, a nakon pranja osjeća se isušeno i zategnuto. Ton kože je svijetao, a često se prve bore razviju već u ranim dvadesetima. Ovaj tip kože vrlo lako izgori na suncu.
Osobe sa normalnom kožom povremeno pate od izbijanja akni, a miteseri se većinom pojavlju u tzv. T-zoni. To je područje koje zahvaća širinu nosa i čela, gotovo kao oblik slova T. Pore su većinom vidljive u T-zoni, a koža se osjeća zategnuto nakon pranja, ali uskoro će se osjećati ugodnije u T-zoni zbog stvaranja prirodne masnoće. Ton kože većinom je svijetao ili srednji, a prve linije pojavljuju se većinom oko očiju. Ovaj tip kože kada je izložen suncu najprije izgori, zatim počinje preplanulost.
Osobe masne kože često pate od stalnog izbijanja akni praćenih miteserima. Pore su najčešće povećane, a i nakon umivanja lice se još uvijek osjeća masnim, područje nosa i čela brzo postaje sjajno. Ton kože često je maslinas i naginje tamnom. Prve linije na licu obično se i ne pojavljuju do kasne dobi, a masna koža najčešće ostaje usčuvana duže i ne stari brzo kao ostali tipovi kože. Kada je izložena suncu, ova koža rijetko izgori, ali zato brzo potamni.
Nakon što utvrdite koji je vaš tip kože, možete pronaći proizvode razvijene točno za taj tip. Postoji veliki broj proizvoda na tržištu koji se bave svakim pojedinim tipom, a postoje i za kombinirani tip kože. Jednom kada nađete proizvode koji je raditi za vas, možete početi tretirati svoje akne na pravilan način.

Možete pronaći više informacija i besplatnu e-knjigu o proizvodima protiv akni ako posjetite: http://adult-acne-product.mybebo.net