24 svibnja 2010

Savjeti za trudnoću – što se NE smije


napisao Nalini Niraj

Svim dragim i voljenim suprugama – važno je naučiti kako se čuvati od zabranjenih stvari u trudnoći da bi i sebe i bebu očuvale zdravima i sigurnima:
* Izbjegavajte ribu sa puno žive u prehrani. Dobijte prave informacije od dijetetičara o tome koju ribu smijete jesti, a koju ribu treba izbjegavati za vrijeme trudnoće.
* Nemojte zanemariti mogućnost otrovanja hranom. Jedite, kuhajte, rukujte i čistite hranu na siguran način! Prema U.S. Department of Health & Human Services (Američkom odjelu za zdravlje i ljudske resurse), otrovanje hranom može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme – ili čak i smrt i za majku i za bebu.
* Zaštitite se kod upotrebe kemikalija. Proizvodi koji uključuju herbicide, pesticide, boju, sredstva protiv mrlja, i neke otopine za čišćenje mogu biti štetne za bebu. Ako baš morate koristiti ove proizvode, pobrinite se da nosite rukavice, masku, i da je prostorija dobro prozračena.
* Nemojte čistiti mačju kutiju za WC. To bi moglo stvoriti opasnu infekciju zvanu toxoplasmosis (toksoplazmoza). Toxoplasmosis uzorkuju paraziti koje mačke imaju u svojim fekalijama. Toxoplasmosis može naštetiti bebi.
* Nemojte koristiti vrlo vruće kupke, tuševe ili saune. Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, visoke temperature mogu biti štetne za dijete, ili uzokovati da se buduća majka onesvijesti.
* Odustanite od korištenja mirisnih proizvoda za žensku higijenu. Trudnica treba izbjegavati sve mirisne sprejeve, higijenske vlažne maramice, te pjenušave kupke. Ovi proizvodi mogu iritirati vaginalno područje, i povećati rizik od infekcije urinarnog trakta ili gljivične infekcije.
* Nemojte se tuširati. Sudeći prema U.S. Department of Health & Human Services, tuširanje može iritirati vaginu, utjerati zrak u rodni kanal i povećati rizik od infekcija
* Izbjegavajte x-zrake koliko je moguće. X-zrake su oblik radijacije koja je povezana sa vrlo malim rizikom od raka kod nerođene bebe. Ali x-zrake su obično sigurne za vrijeme trudnoće. Zato, ako liječnik kaže da vam je potrebno ići pod x-zrake zbog zdravstvenog problema, trebate poslušati savjet. Ali ponekad liječnici mogu upotrijebiti drugačiji test umjesto x-zraka. Inače, x-zrake mogu sačekati dok se dijete ne rodi.
* Nemojte pušiti duhan. Recite liječniku ako ste pušač. Prestati je teško, ali vi to možete. Pitajte liječnika za pomoć. Pušenje tijekom trudnoće prenosi nikotin na bebu i uzrokuje rak kod vaše nerođene bebe. Pušenje također spriječava vašu bebu da dobiva sve potrebne nutrijente i povećava rizik od mrtvorođenčeta ili preranog poroda (premala beba puno prije predviđenog datuma).
* Odustanite od pijenja alkohola. Trebate prestati piti alkohol ako ste ga inače redovito konzumirali. Stručnjaci još uvijek nisu sasvim sigurni kolika količina alkohola može naštetiti djetetu. Ali, i pijenje alkohola u malim količinama svakog dana i pijenje velike količine odjednom tijekom trudnoće mogu naštetiti djetetu.
* Nemojte koristiti nelegalne droge. Recite liječniku ako ste ih prije trudnoće koristili. Marihuana, kokain, heroin, speed (amfetamini), barbiturati, LSD su vrlo opasni i za vas i za bebu.

Autor je stručnjak za savjete vezane uz djecu. Možete ga kontaktirati za sva pitanja vezana uz roditeljstvo i djecu. Za više informacija o savjetima za trudnoću, molim vas posjetite: http://www.greatdad.com