20 svibnja 2010

Koristi iz jogurta



napisao Mirdza Hayden
Znate li da je postojalo vrijeme kada se jogurt smatrao egzotičnom hranom? To je teško povjerovati sada, kada se različite vrste jogurta mogu pronaći u svakom trgovačkom centru. Vremena su se promijenila! Kako bilo, dobrobiti iz jogurta nisu.
Jogurt je i danas još uvijek na popisu najzdravije hrane. Pojesti jednu do dvije čašice dnevno vrlo je korisno za vaše zdravlje. Kada njegove glavne komponente, to jest žive kulture (probiotici), proteini, kalcij i B vitamini, djeluju zajedno, odgovorni su za promjenu slijedećih stanja:
1. Netolerancija (nepodnošenje) na laktozu: Mnogi ljudi ne mogu probaviti mlijeko, ali dnevna prehrana jogirtom može im pomoći da dobiju kalcij koji im je potreban. Vidite, probiotici u jogurtu već su probavili laktozu iz mlijeka, pa time oni koji ne podnose laktozu mogu uživati u ovoj hrani bogatoj kalcijem!
2. Alergije: Budući da probiotici utječu na cjelokupnu površinu kože, što uključuje svako područje koje je u kontaktu sa vanjskim svijetom, sa sigurnošću možemo reći da ono što popravlja probavni sustav može popraviti i nosne prolaze. Studije su pokazale da djeca koja jedu jogurt i uzimaju probiotike već od 3. mjeseca života, imaju bolje šanse da izbjegnu alergije, posebno ekceme.
3. Rak: Probiotici u jogurtu pomažu neutralizirati mutagene koji uzrokuju rak, zato je jedenje jogurta pomoć u smanjivanju šanse za dobivanje raka debelog crijeva i raka grudiju. Probiotici potiču rast dobrih bakterija u našem probavnom sustavu i ograničavaju rast loših bakterija koje ne dopuštaju da hranu pravilno probavimo. Oni također pojačavaju rast mikroflore koja potiče razvijanje raka. Jogurt vam možda neće izliječiti rak ako ga već imate, ali smanjuje šanse da ga dobijete.
4. Smanjenje kolesterola: Jogurt pomaže smanjiti bile kiseline, što zauzvrat smanjuje upijanje kolesterola iz gastrointestinalnog trakta. Na ovaj način, to vam pomaže kontrolirati razinu kolesterola.
5. Proljev: Budući da probiotici stimuliraju imuno sistem ograničavanjem rasta loših bakterija, i stimuliranjem rasta dobrih bakterija, jogurt također može pomoći smanjiti simptome proljeva.
6. Vaginalne infekcije i infekcije urinarnog trakta: Ponovo, ovo je omogućeno vjerojatno zbog živih kultura / probiotika koji se nalaze u jogurtu.
Kao što vidimo, probiotici u jogurtu zaista popravljaju naše zdravlje! Oni potiču rast dobrih bakterija u našem probavnom sustavu i smanjuju rast loših bakterija čime pomažu u smanjivanju netolerancije na laktozu, alergija, raka, proljeva, vaginalnih infekcija i infekcija urinarnog trakta.
Probiotici nisu jedini koristan sastojak jogurta, ipak. Ne zaboravite da je on također bogat kalcijem i proteinima. Kalcij nam pomaže smanjiti šanse za dobivanje osteoporoze i pomaže nam ojačati zube. Proteini pomažu mišićima da ojačaju. Bez mišića nisu u mogućnosti funkcionirati, obavljati svakodnevne aktivnosti.
Dakle, pojedite danas jedan jogurt, ali pobrinite se da sadrži žive aktivne kulture, sa malo ili bez imalo masnoće i bez šećera. (Preporučujem Meggle, Dukat i Vindija jogurte. – op. Andrea Kostelić) Uživajte u dobrobitima iz jogurta, jer kada probiotici, kalcij, proteini, i B vitamini rade zajedno, zaista popravljaju vaše zdravlje na mnoge načine. Koristite nemasni jogurt kao zamjenu za kiselo vrhnje; uživajte u njemu za doručak uz svježe voće i malo žitarica; dodajte ga u voćne napitke. Kako ćete uživati ovisi o vama – mogućnosti su beskonačne ;)

Mirdza Hayden
Pomaže ljudima voditi zdraviji život
http://www.mirdza.ws