04 svibnja 2010

Omiljeni savjeti o medu i njezi kože!


napisala Ruth Tan

Željela bih podijeliti sa vama ponešto znanja o medu i njezi kože, jednoj od najpopularnijih tema među obožavateljicama meda, prje nego potrošite stotine kuna na sve one hidratantne i kreme protiv bora. Iskušajte neke jednostavne, domaće tonike i ostala srestva prije svega. I zapamtite, glavni sastojak u svim onim skupim proizvodima za njegu kože u trgovinama mogao bi biti med! Zaista, ne postoji jednostavniji način za glatkoću i sjaj kože nego što su recepti za ljepotu sa medom. Medova sposobnost da upija i zadržava vlagu čini ga odličnim sastojkom u mnogim kozmetičkim proizvodima, jer pomaže koži vratiti vlagu, osvježiti ju i spriječiti ponovo isušivanje. Poznato je da su pradavne ljepotice redovito nanosile mješavinu meda i mlijeka na lice da im koža zadrži mladost, sjaj i glatkoću.
Medova prirodna antioksidativna i antimikrobska svojstva pomažu zaštiti kožu od oštećenja sunčevim zrakama, podržavaju sposobnost kože za pomlađivanje i osvježavaju umornu kožu, ostavljajući je svilenom mekom i podatnom. Jedna od najredovitijih koristi za kožu iz meda je povezana sa tretmanom manjih akni. Med upija nečistoće iz pora na koži, što ga čini idealnim sredstvom za čišćenje kože. Sa širokim spektrom medovih vrsta i recepata za njegu kože, nije ni čudo da postoji veliki broj proizvoda od meda na tržištu za njegu kose, njegu djece, njegu kože tijekom sunčanja, kreme i losioni za ruke, pilinzi za lice i hidratantne kreme. A za primjer, Manuka medov balzam za usne je učinkovit i prirodni hidratizator. On sadrži svojstva koja štite od sunca, te time čuva usne od isušivanja i pucanja tijekom hladnog ili zimskog vremena.
10 ugodnih domaćih recepata za njegu kože medom:
Evo nekih uradi-sam jednostavnih recepata za uživanje u dobrobitima meda za njegu kože. Preporučujem ih, jer svi sastojci koji se nalaze u njima mogu se lako nabaviti.
1. Tonik od krastavca i meda:
U blenderu napravi pire od 1 krastavca i iscijedi tekućinu. Dodaj 2 žličice meda i pomiješaj. Nanesi na lice i vrat pomoću vatene kuglice. Neka se sasuši, zatim isperi mlakom vodom.
2. Tonik od meda i jabuke:
U blenderu, spoji 1 oguljenu i očišćenu jabuku sa žlicom meda i miješaj dok nastane glatka krema. Nanesi mješavinu na lice i neka odstoji 15 minuta, zatim isperi.
3. Piling za lice od meda i zobi:
Spoji 1 žlicu meda, 1 žlicu sitno mljevenih badema, 2 žlice sušene zobene kaše, te malo limunovog soka ili jogurta u luksuzni piling za lice. Nježno umasiraj na lice, zatim isperi toplom vodom.
4. Nježni čistač od meda:
Pomiješaj 1⁄4 šalice meda, 1 žlicu tekućeg sapuna i 1⁄2 šalice glicerina (može se pronaći u DM trgovinama). Nanesi nježno na lice pomoću spužvice za umivanje ili vate. Isperi toplom vodom, a lice posuši tapkanjem.
5. Vruća kupka od meda:
Možda najjednostavniji recept za ljepotu povezan sa medom i njegom kože – dodaj 1/4 šalice meda u vruću vodu za kupanje, što ostavlja kožu svilenom i predivnom.
6. Maska od meda i jaja:
Pomiješaj bjelanjak sa medom čime će nastati gusta krema koju nanesi na lice za nježno uklanjanje ostataka preplanulosti sa kože.
7. Maska od meda i papaje:
Med i njega kože također je prilagođena osobama masne kože – uzmi 1/3 šalice kakaoa, 3 žlice masnog kiselog vrhnja, 1/3 šalice zrele papaje, ¼ šalice meda i 3 žličice praha zobene kaže. Pomiješaj i nanesi na lice. Nakon 10 minuta, isperi lice toplom vodom.
8. Hidratantna krema od meda i limuna:
Pomiješaj med, limun i biljno ulje, pa koristi kao hidratantnu kremu za suhu kožu. Nanesi kao masku i ostavi 10 minuta.
9. Hidratantna maska od limuna:
Pomiješaj 2 žlice meda sa 2 žličice mlijeka ili vrhnja. Nanesi na lice i ostavi 10 minuta, zatim isperi.
10. Medeni regenerator za kosu:
Za predivnu, svilenu, zdravu kosu i vlasište, jednostavno spoji 1/2 šalice meda i 2 žlice ili više maslinovog ulja. Masiraj vlasište ovim rgeneratorom, zatim stavi kapu za tuširanje i ostavi da djeluje 30 minuta. Šamponiraj i isperi kao inače.

Izvor: http://www.benefits-of-honey.com/honey-and-skin-care.html

www.benefits-of-honey.com je zajednica posebno sastavljena za ljubitelje meda i fanove iz cijelog svijeta. Stranica je puna kvalitetnih informacija o medu baziranih na znaju i iskustvima sa medom, tako promovira njegove neprocjenjive dobrobiti za što se vjeruje da će se odraziti na vaš svakodnevni život, te život vaše obitelji i prijatelja.