08 lipnja 2010

10 načina kako uštedjeti novac i izvući se iz dugova


napisala Lynn Haehl

Je li vam dosta života od jedne plaće do druge? Čini li da trošite sve ili više od onoga što zaradite? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja srčano DA, postoji nešto čime to možete promijeniti. Sve što trebate učiniti je eliminirati neke predmete koji vas koštaju malo bogatstvo tijekom godinu dana:
Impulsne kupovine
Impulsne kupovine mogu vas koštati i tisuće kuna godišnje. Često su te kupovine zapravo nepotrebne. Ako se borite da uštedite nešto novca, morate prestati sa impulsnim kupovinama i jasno odvojiti "želje" od "potreba".
Telefoni
Mobiteli, mobiteli, mobiteli… koliko je telefona potrebno jednoj osobi? Odgovor je JEDAN. Ako imate više od toga, morate se riješiti viška. Ako imate samo jedan telefon, ali vam troškovi izmiču kontroli, pokušajte ograničiti broj poziva koje vi činite, ili još bolje, prebacite se na pretplatu.
Skupa vozila
Iako su terenci i slični ispijači goriva možda stil vašeg susjedstva, nepraktični su kada se radi o troškovima za gorivo. Mnogo bolje bi vam bilo sa vozilom na ekonomično gorivo kojim se možete prevoziti od točke A do točke B bez da orobite banku.
Namirnice po punoj cijeni
Izrezivanje kupona može vam smanjiti račun za namirnice i uštedjeti podosta novca tijekom jedne godine. Možete nabaviti kupone u tjednim novinama ili na različitim stranicama na webu. Možete također imati uštede sa klupskim štednjama ili članarinom u trgovini.
Imena proizvoda
Kada kupujete proizvod poznatog imena, dio troškova koje imate povezan je upravo sa imenom. Ako kupujete generičke lijekove ili proizvode koji su marka trgovačkog lanca, još uvijek možete dobiti kvalitetan proizvod, a uštedjeti svoj teško zarađeni novac.
Obroci izvan kuće
Bilo da je to doručak, ručak ili večera, redoviti obroci izvan kuće mogu biti popriličan trošak. Ako želite malo uštedjeti, trebate čuvati obroke izvan kuće za posebne prilike.
Tjedna zabava
Iako vam tjedna zabava daje priliku da se raspustite, to također može biti vrlo skupo. Umjesto izlazaka svako veče, pokušajte organizirati zabavu kod kuće, iznajmiti film, ili čitati knjigu. Ako baš poželite izaći, pronađite manje skupe načine za zabavu, kao što su besplatni koncerti, kazališne matineje ili festivali na otvorenom.
Loše navike
Loše navike mogu biti skupe. Ako imate lošu naviku, odmah je se riješite. Zadivit ćete se koliko ćete uštedjeti ako prestanete pušiti, piti, kockati, ili prestanete sa onim otmjenim kavicama za ponijeti.
Netočni računi
Svatko može pogriješiti. Tvrtke za režije, trgovački lanci, liječničke ordinacije, restorani nisu nikakva iznimka. Prije plaćanja bilo kojeg računa, trebate pregledati ima li pogrešaka. Mogli biste ostati iznenađeni kolika svota se tako može uštedjeti.
Hipoteka
Ako želite zadržati svoju kuću, morate plaćati hipoteku i to redovito. Kako bilo, nema potrebe da plaćate visoke kamate ako ne morate. Ponovnim pregledom vaše hipoteke možete uštedjeti priličnu novčanu svotu svakog mjeseca.

Dodatni savjeti
za još 40 načina za uštedu novca i smanjivanje duga kliknite na link ispod:
Ako želite pronaći još 40 savjeta za uštedu novca i izlazak iz duga, posjetite stranicu 50 Ways to Save Money.