14 lipnja 2010

Tajne za njegu kože ravno iz kuhinje


napisao Michael Russell

Potraga za predivno sjajnom kožom ne mora uvijek biti skupa. Imati sjajnu i mladoliku kožu je san gotovo svake žene. Ukupnost proizvoda za ljepotu na tržištu koji obećavaju ove rezultate konkretan je dokaz da ova potraga nikada ne završava. Kako bilo, većina tih komercijalno pripremljenih proizvoda za ljepotu je vrlo skupa. Zbog toga se većina žena (i muškaraca) čudi: da li zaista za dobar izgled treba potrošiti te teško zarađene novce.
Ali istina je da se lijepa koža ne mora neophodno postizati korištenjem komercijalnih preparata za ljepotu. Zašto ne zavirite u svoj hladnjak ili kuhinjski ormar i otkrijete mnogo jeftinije, ali jednako učinkovite proizvode?
Dobro ste pročitali! Razgledajte po svojoj kuhinji.
Voće i povrće bez sumnje čine čuda na vašoj koži. Tu je popriličan izbor voća i povrća koje odgovara svakom tipu kože i može riješiti svaki problem koji se pojavi na koži. Za ovaj trenutak, fokusirajmo se na problematične tipove kože – masnu, suhu i kombiniranu kožu.
Istražimo sada ove predivne mogućnosti za postizanje kože bez nedostataka o kojoj svi sanjamo!
Nema više masne kože
Suvišna masnoća sa lica može biti izvor osramoćenosti i dovesti do ozbiljnijih problema sa kožom. Spriječite to uzevši u obzir ove prijedloge:
 Uklonite višak masnoće tako što ćete pomiješati 2 žlice pšeničnog brašna sa dovoljno ovde i nanijeti na lice kružnim pokretima prema gore. Ostavite nekoliko minuta, pa isperite hladnom vodom.
 Krastavci su također dobra ideja za rješavanje masne kože! Naribajte pola krastavca i iscijedite sok od kojeg čete pripremiti tonik za lice. Nanesite sok na lice i ostavite nekoliko minuta. Isperite vodom i posušite tapkanjem. To će osvježiti i zategnuti kožu!
 Osim uklanjanja suvišne masnoće sa kože, sjemenke komorača i crvene pšenice mogu ukloniti i mitesere. Jednostavno natopite 2 do 3 žličice tih sjemenki preko noći u vodi, ujutro od toga mljevenjem načinite pastu i nanesite na lice. Ostavite tako nekoliko minuta (dok se posuši), a zatim isperite hladnom vodom. Ostatak paste spremite u hladnjak za upotrebu drugom prilikom. Kako bilo, potrudite se potrošiti ju tijekom tjedan dana, jer stajanjem gubi učinkovitost.
Hidratizirajte suhu kožu
 Sjemenke maka i kikirikija sadrže prirodna ulja koja pomažu njegovati i hidratizirati suhu kožu. Možete natopiti sjemenke maka preko noći u vodi i samljeti ih sa mlijekom da načine pastu. Ili ako želite koristiti kikiriki, možete samljeti 3 do 5 žlica sirovog kikirikija i u to dodati malo mlijeka i ¼ žličice meda. Nanesite mješavinu po izboru na lice, ostavite dok se osuši i tada isperite vodom.
 Banana je također odlična ideja za suhu kožu! Jednostavno zdrobite pola zrele banane i pomiješajte sa oko žličicom meda u pastu. Nanesite na lice i isperite tek nakon nekoliko minuta. Ta mješavina je odlična prirodna hidratantna krema koja i učvršćuje kožu!
 Želite održati mekoću kože? Pokušajte sa masažom svježim mlijekom. Nanesite ga nježnim masirajućim pokretima prema gore. Ostavite nekoliko minuta, zatim isperite.
Kombinirana koža – je li to dvostruki problem?
Kombinirana koža je obično suha na obrazima, a masna u T-zoni (čelo, nos i brada). Kako bilo, postizanje zdrave kože nije nemoguće. Razmotrite ove prijedloge:
 Jedno od najboljih rješenja postiže se mješavinom 3 do 4 žlice kozmetičke gline sa 8 do 10 listova peperminta (metvice, mente). Zamrznite mješavinu preko noći, a izvadite ju 10-15 minuta prije upotrebe. Nanesite mješavinu na lice i ostavite 10-15 minuta prije ispiranja vodom.
 Zaledite ju! Šaka limunske trave prokuhana u litri vode i ohlađena u hladnjaku odlično je rješenje. Utrljajte kockice leda (koje ste načinili od tekućine koja je nastala kuhanjem limunske trave) na lice nakon što se vratite kući sa posla ili nakon čišćenja lica od nečistoća, što poboljšava stanje kože.

Michael Russell
Nezavisni vodič za njegu kože