03 lipnja 2010

Sakupite svoje recepte!


napisala Monica Resinger

Evo nekoliko metoda koje sam pronašla za organiziranje recepata:
FOTO ALBUMI
Tu možete slagati recepte izrezane iz časopisa ili kartice sa receptima (nekada ranije su se mogle nabavljati kod nas – op. Andrea Kostelić). Savjet: u papirnicama i knjižarama, ili čak popularnim "Deseticama" potražite što jeftinije foto albume, iako bi zapravo najbolji bili albumi u koje možete dodavati stranice, zbog bolje preglednosti albuma kada imate više recepata. Možete postaviti oznake na stranice po kategorijama, a zatim slagati recepte u odgovarajuće kategorije. Ova metoda je odličan način za čuvanje svih papirića sa receptima. Plastična folija održat će ih čistima.
REGISTRATOR
Nabavite si registrator za slaganje kartica sa receptima i izrezaka iz časopisa. Označite svaku sekciju drugom bojom za kategoriju recepta i tada jednostavno poslažite recepte. Ova metoda će ih držati sve na okupu, ali vjerojatno ćete morati prolistati sve recepte u određenoj kategoriji dok pronađete recept koji tražite.
KUTIJA ZA RECEPTE
Sa kutijom za recepte, možete napraviti pregrade u raznim bojama za kategorije i kupovati dodatne po potrebi. Možete u nju složiti izrezane recepte, ali urednije je ako ih napišete na kartice, jer to štedi vrijeme u potrazi. Kao i kod registratora, morat ćete prelistati sve recepte u potrazi za određenim.
RAČUNALNI PROGRAM ZA RECEPTE
Ako imate malo slobodnog vremena, ovo je odličan način za spremanje svih omiljenih recepata – uključujući onih iz kuharica. Ovi programi su ranije uređeni, pa samo treba popuniti praznice. To može uštedjeti vrijeme kada tražite određeni recept, ali radije upisujte jedan do dva recepta dnevno, time će se održati preglednost.
Brojne su koristi od ove metode, jedna je to što se lako pronalaze recepti i može ih se isprintati po potrebi. Možete isprintati sve recepte i napraviti domaće kuharice koje ćete poklanjati prijateljima i članovima obitelji. Program će izračunati nutricionističke informacije za svaki recept. Neki programi čak nude kreiranje jelovnika ili popis za kupovinu. Lako je locirati određeni recept sa određenim sastojcima. Na primjer, ako pri ruci imate mljevenu govedinu, možete u tražilicu upisati ‘mljevena govedina’ i program će izbaciti sve recepte koji sadrže mljevenu govedinu. Također, ovi programi dolaze sa nekim već upisanim receptima – pa ako ne želite upisivati vlastite, još uvijek imate odličnu kuharicu čija svojstva možete koristiti.
REGISTRATOR SA TRI KOPČE
Koristim registrator sa tri kopče zajedno sa računalnim programima. Postavila sam razdvojnike stranica i označila ih imenima kategorija recepata. Kad god isprintam recept iz računalnog programa, na papiru probušim rupe i stavim u određenu kategoriju u registratoru sa tri kopče. To smanjuje potrebu da kasnije ponovo printam recept. Nadam se da će vam ovaj članak dati neke odlične ideje za organizaciju vaših recepata. Sakupljanje recepata može biti odličan hobi, posebno ako uvedete organizaciju!
KORISTI OD E-KNJIGA SA RECEPTIMA:
~ Radije nego višesatno prelistavanje nekoliko kuharica zbog potrage za savršenim receptom, jednostavno otvorite jednu od e-knjiga sa receptima na svom računalu, brzo utipkajte ključnu riječ ili sastojak, pa isprintajte recept!
~ Ako se vaša kuharica zaprlja i recept će biti uništen; ako se isprintani recept iz e-knjige sa receptima zaprlja, jednostavno isprintajte novi primjerak! ~ Napravite vlastitu kuharicu slaganjem omiljenih isprintanih recepata u registrator sa tri kopče sa razdjelnikom stranica! ~ Isprintajte omiljene recepte za prijatelje i obitelj, ili im načinite njihovu kopiju e-knjige sa receptima! ~ Sačuvajte svaki slobodan prostor koji bi inače na polici za knjige imala kuharica i koristite umjesto nje e-knjige sa receptima!

Nabavite si 17 e-knjiga sa receptima BESPLATNO!! Kliknite ovdje za detalje:
http://homemakersjournal.com/ebooklets.htm Nabavite Monicin BESPLATNI e-zine za kućanice! Za pretplatu, pošaljite prazan e-mail na: HomemakersJournal-subscribe@yahoogroups.com