28 lipnja 2010

Top 10 savjeta za zdravu trudnoću


napisala Jennifer Polimino

Ako ste trudni ili razmišljate o osnivanju obitelji, vjerojatno se pitate što možete učiniti da si osigurate najzdraviju moguću trudnoću. Kao odgovorna mama u očekivanju, želite to i za bebu i za sebe.
Ovdje, samo tako, su deset vrhunskih savjeta za zdravu trudnoću.
1) Morate dobiti samo prikladnu količinu težine prema svome tipu tijela (i broju djece koje nosite). Nemojte jesti za dvoje! Treba vam samo 300 dodatnih kalorija dnevno dok ste u trudnoći.
2) Izbjegavajte tzv. junk food koja je bogata masnoćom, soli, šećerom i sadrži nezdrave aditive, jer konzumiranje prevelikih količina ovoga može vas dovesti do dijabetesa, drugih zdravstvenih problema, te preteške bebe ili komplikacija pri porođaju.
3) Potrudite se da dobivate najmanje 400 mcg (mikrograma) folne kiseline (također poznate pod nazivom folat ili vitamin B9) svakog dana. Folna kiselina igra veliku ulogu u razvoju stanica i formaciji tkiva, pa manjak iste može rezultirati problemima sa kralježnicom ili oštećenjima živčanog sustava.
4) Klonite se svih oblika alkohola (uključujući povremenu čašu vina), jer alkohol prolazi kroz krvotok prema posteljici, a vaša beba ispija jednake količine snage kao i vi sami. Ali beba je puno, puno manja i još se razvija, pa alkohol može uzrokovati da se beba rodi sa mentalnim i fizičkim oštećenjima.
5) Dajte svome tijelu san za kojim žudi. Hormonalne promjene u vama i rast bebe uzrokuju da vam je potrebno puno više sna, posebno u prvom tromjesečju.
6) Odbijte zabrinjavati se. Visoka razina stresa i straha može uzrokovati prerani porođaj ili malu težinu djeteta pri porodu. Za borbu protiv brige i straha, upotpunite se znanjem o porođaju, meditirajte, te zamolite prijateljice da svoje "horor priče" zadrže za sebe.
7) Svakodnevno odvojite barem 30 minuta za vježbanje. Šetnja, plivanje, joga, sve su odlični izbori. Vježbanje smanjuje stres i pridonosi boljem zdravlju i lakšem porođaju.
8) Morate imati najmanje 25 mg DHA (docosahexaenoic acid) svakog dana u prehrani tijekom trudnoće. (Neki čak stručnjaci preporučuju i do 240 mg dnevno.) DHA je omega-3 masna kiselina odgovorna za razvoj mozga i retine. Ta esencijalna masnoća pokazala se i odgovornom za povećanje rezultata na dječjim testovima inteligencije.
9) Pijte najmanje 8-12 čaša vode dnevno. Voda čini 75 % tkiva mišića, a ako dehidrirate samo 1 do 2 % vaše tjelesne težine može doći do pogoršanja u mentalnoj i tjelesnoj funkciji.
10) Budite odani odlascima na liječnički pregled u ranom stadiju trudnoće i redovito nakon nje. Pratite liječničke savjete vama, jer svaka žena je drugačija. Nemojte se stiditi postavljati pitanja, jer što više saznate i shvatite o trudnoći i porodu, to ćete biti i opušteniji i pouzdaniji.

Jennifer Polimino je autor knjige "Slim Mom Secrets: How to Have a Happy, Healthy Pregnancy and Baby". Ona je također BESPLATNI savjetnik za trudnoću na http://www.SlimMomCoach.com i objavljuje BESPLATNI online newsletter Healthy Pregnancy Tips, dostupan na http://www.SlimMomSecrets.com