24 lipnja 2010

Savjeti za make-up: predivne oči


napisala Sheila Dicks

Oči nazivaju ogledalom duše zbog načina na koji njima komuniciramo. Oči daju licu energiju i individualnost. Ne moraju biti određene veličine ili oblika da bi ih se smatralo lijepima – sve oči imaju svoju unikatnu ljepotu. Kada se make-up nanosi radi prirodnog izgleda istaknut će se prirodna boja očiju i naglasiti njihova ljepota. Kada vam se vaš make-up čini u redu bit ćete pouzdaniji i imati jednu brigu manje.
Lagano nanošenje olovke za oči, sjenila i maskare surađivat će u kreiranju čarolije i učiniti da vam oči izgledaju najbolje moguće.
Sjenilo za oči
Sjenilo za oči namijenjeno je naglašavanju i definiranju očiju. Sjenilo za oči koristi se za kreiranje dubine koja će naglasiti ljepotu očiju. Tamna boja korištena na kapku učinit će da se oko čini manjim, dok će svjetlija boja učiniti oko većim. Tako se koristi sjenilo da bi kreiralo iluziju na očima. Ovo su osnovne tehnike prema oblicima očiju:
Sitne oči: nemojte koristi previše sjenila ili olovke – time će se oči činiti još manjima. Nanesite svijetlo sjenilo na kapak, koristite tamniju boju u dubini, a sjajilo ispod obrve.
Velike oči: nosite tamnije sjenilo na kapku i u dubini oka. Uzmite boju bez sjaja za ispod obrve.
Duboko usađene oči: koristite svijetle boje na kapcima i ispod obrva. Koristite srednju boju za dubinu. Naglasite vanjske kuteve sjenilom malo tamnije boje.
Široko usađene oči: koristite tamne boje na unutrašnjim kutevima očiju.
Buljave oči: nanesite svijetlo sjenilo na kapak. Koristite tamne boje od centra kapka prema vanjskom kutu i razmažite ih.
Okrugle oči: učinite okrugle oči izduženima koristeći sjenilo oko cijelog oka i povlačenjem prema vanjskom kutu oka.
Azijske oči: nanesite sjajilo ispod obrve. Koristite svijetlo sjenilo na unutrašnjoj polovici kapka, a tamnije na vanjskoj polovici kapka.
1. Svijetle boje pomažu da se oko otvori, tamne boje će istaknuti pogled
2. Ako imate vrlo svijetlu kožu izbjegavajte tamne nijanse
3. Budite oprezni sa sjajilom – to privlači pažnju na nesavršenosti i bore.
4. Područje oko očiju je prvo koje pokazuje godine, zato nemojte istezati kožu dok nanosite sjenilo ili maskaru.
Olovke za oči:
Olovke za oči namijenjene su definiranju očiju, pa trebaju učiniti upravo to, ali ne postati glavna točka vašeg make-upa. Olovke dolaze u različitim bojama ili stanjima: tekuće kao tuš, prave olovke, kremaste u kutijici itd. Održite olovku za oči prirodnom. Prave olovke dostupne su u mnogim bojama (za najbolji izgled držite se smeđe ili crne boje) i mogu se naoštriti za tanku liniju. Za zamrljani efekt koristite spužvicu na aplikatoru ili četkicu za sjenilo. Kad su vam olovke premekane (npr. ljeti) ohladite ih u hladnjaku. Kad su pretvrde (npr. zimi) omekšajte ih držanjem među vrhovima prstiju.
Za ocrtavanje oka, počnite na donjem kapku, samo malo ispod trepavica. Kada završite ocrtavanje obavezno razmažite crtu spužvicom sa aplikatora. Držite se linije trepavica što je više moguće. Na gornjem kapku, nacrtajte liniju od unutrašnjeg kuta oka prema vanjskome, s time da će se linija podebjavati što se više bližite vanjskom kutu. Nakon 40. godine održite liniju između trepavica.
Maskara i kreiranje predivnih trepavica:
Maskara uokviruje oči i može licu dati živahni izgled. Maskara lagano naglašava oko dok učvršćuje i podebljava trepavice; to je završni dodir na očima. Postoji nekoliko različitih tipova maskare iz kojih možete izabrati, ona koja učvršćuje, te vodootporna samo su neke. Za vodootpornu maskaru trebate posebno sredstvo za uklanjanje, a maskara protiv razmazivanja uklonit će se jednostavno. Nije mudro nositi vodootpornu maskaru tijekom dužeg vremenskog perioda jer ona ima sklonost isušivanju trepavica.
Odaberite boju maskare koja će upotpuniti ostale vaše boje. Tamne nijanse na svijetlim očima sa smeđim trepavicama potamnit će ih i izgledat će grubo. Držite se podalje od plavih nijansi, jer one će samo uništiti vaš izgled.
Trepavice koje je teško uviti trebaju pomoć u obliku uvijača trepavica. Uvijte trepavice prije nanošenja maskare – držite uviječ na njima 10 do 20 sekundi.
Da biste pravilno nanijeli maskaru gledajte ravno u ogledalo lagano podignute brade da možete vidjeti trepavice. Umetnite četkicu za maskaru u tubicu i zakrenite ju, nemojte pumpati. Pumpanje lomi vlakna četkice, neće jednoliko promiješati maskaru, ali će joj unijeti zrak što će ju brže isušiti. Počnite okretanjem četkice od korijena prema vrhu trepavice pokretom prema gore. Ponovo zamočite četkicu i ponovite postupak na drugom oku. Ako su vam trepavice prirodno deblje i duge mogle bi se slijepiti. Ako se to dogodi pustite ih da se osuše, a tada ih razdvojite drškom četkice za sjenilo ili posebnim češljićem.

Sheila Dicks je konzultant za image i odjeću, a pomaže ženama da se osjećaju pouzdanije odijevanjem prema tipu tijela i izgledaju vitkije. Možete ju pronaći na http://www.sheilasfashionsense.com i downloadati njenu e-knjigu, "Image Makeovers" ili besplatnu e-knjigu "How to Build a Wardrobe".