11 srpnja 2010

15 najvažnijih pitanja o kojima treba raspravljati prije zaruka ili vjenčanja


napisala Dorothy M. Neddermeyer, PhD

U prošla 3 destljeća, odnos onih koji se nikada nisu vjenčali udvostručila se za žene u dobi od 20 do 24 godine, i sada se popela sa 36 % na 73 %, a više nego utrostručila za žene u dobi od 30 do 34 godine, i sada se popela sa 6 % na 22 %. Čini se da bi zrele žene spremne za vjenčanje sa jednako zrelim muškarcima trebale postaviti neka pitanja koja bi utvrdila da li je njihova veza čvrsta i dugotrajna.
Stručnjaci za veze tvrde da mnogi parovi propuste razgovarati o nekim pitanjima prije nego se zaruče ili čak ožene. Slijede pitanja koja bi trebala potvrditi da vaše vjenčano zadovoljstvo neće biti pogrešno.
1) Razgovarajte o zdravstvenoj prošlosti — duševnoj, fizičkoj, emocionalnoj.
2) Jeste li jednoliko pažljivi jedno prema drugome do stupnja na kojem želite biti?
3) Razgovarate li bez nelagode i otvoreno o seksualnim potrebama, željama i strahovima?
4) Da li zaista slušate jedno drugo i pošteno razmišljate o osjećajima onog drugog, njegovim/njenim idejama i brigama?
5) Da li jasno razumijete jedno drugo u pitanju spiritualnih uvjerenja i potreba? Razgovarate li kako će vaša djeca naučiti koja su im spiritualna uvjerenja.
6) Volite li i cijenite jedno drugome prijatelje?
7) Volite li i poštujete jedno drugome roditelje? Je li bilo koje od vas zabrinuto zbog toga da bi se roditelji mogli uplesti u vašu vezu?
8) Što vam smeta u njegovoj/njezinoj obitelji?
9) Postoji li nešto za što nijedno od vas dvoje nije spremno odreći se u braku? Npr. povremena ljetovanja bez druge osobe, nastavak prijateljstva sa osobom suprotnog spola i slično.
10) Jesu li vaše navike za gledanje televizije uskladive? Hoće li televizor stajati u spavaćoj sobi?
11) Razgovarajte o tome želite li ili ne imati djecu. Ako je odgovor da, tko će se najviše brinuti o njima? Hoće li ta osoba i raditi puno radno vrijeme? Koliko bi djece bilo idealno za svakoga od vas? Hoće li on snositi odgovornost za kontrolu trudnoće?
12) Koje su vam financijske obveze i ciljevi? Da li se vaše ideje o štednji i potrošnji sudaraju? Ako ste oboje zaposleni, hoćete li imati svatko vlastiti račun i jedan račun za kućanstvo na koji ćete oboje uplaćivati?
13) razgovarajte o očekivanjima kako ćete voditi kućanstvo. Jeste li se složili oko izvršavanja kućanskih poslova? Podjela poslova može se uskladiti kako vrijeme prolazi ili kada druge obveze zatraže usklađivanje.
14) Ako se jednom od vas ukaže prilika za karijeru predaleko od lokacije gdje vam se nalaze obitelji, hoće li itko od vas biti sprema na preseljenje?
15) Je li jedno od vas zaista sigurno u predanost onog drugog vašoj vezi? Mislite li da povezanost koju imate može prebroditi sve izazove koji će dolaziti tijekom vremena?

Dorothy M. Neddermeyer, PhD, je trenerica života, terapeut hipnozom, autorica knjige "101 Great Ways To Improve Your Life." Ona liječi razum, tijelo i duh, te je predana u borbi za prevenciju fizičkog/seksualnog nasilja. Kao inspiracijski vođa, Dr. Neddermeyer ojačava pogled ljudi na životne promjene koje daju mogućnost za osobni/profesionalni rast i buđenje duha. http://www.drdorothy.net