21 srpnja 2010

Spakirajte se za 10 dana u ručnu torbu



Uspješno pakiranje vezano je uz koordinaciju. Bilo da odlazite na poslovno putovanje ili putujete iz zadovoljstva, držite se teme. Vjerovali ili ne, trebali biste moći spakirati sve potrebno za tjedan ili deset dana u torbu koju nosite na ramenima i proširivu putnu torbu od 53 cm (koju možete nositi rukom ako vas nervira upisivanje prtljage). Obično kada o ovome govorim na predavanjima, slušam mumljanje i cviljenje o tome da će svakog dana nositi istu odjeću. Do kraja predavanja svi bulje u putnu torbu pakiranu različitim odjećom, a ništa nije zaboravljeno. Pa, kako to učiniti?
Evo 5 ključnih stvari za uspjeh:
• Pratite monokromatsku schemu – crna, maslinasta, neutralna. Ako pokušate spakirati sve tri boje, tada ćete utrostručiti količinu svega što vam je zaista potrebno.
• Nemojte pakirati više od 3 para cipela, uključujući one koje imate na sebi, kad letite avionom.
• Ako ste pratili savjete iz teksta "Čini li marka odeću?" tada već imate osnovne komade odjeće sa dobro usklađenim modnim dodacima. Isto pravilo vrijedi ovdje – pomiješaj i upari.
• Nosite najteži odjevni predmet na sebi tijekom leta avionom (npr. blejzer, pulover, kaput). Uvijek je lakše nositi ga preko ramena nego na sebi.
• Ako putujete često, sačuvajte potrepštine za higijenu pakirane sa svim neophpdnim da ih možete samo ubaciti u torbu. Koristite količine usklađene sa trajanjem putovanja. Nema potrebe nositi bocu šampona od 1 litre na dvodnevno putovanje.
Ako vam se čini da se ne znate spakirati u ništa manje od putne torbe veličine 66 cm, počnite zapisivati listu svega što vam je potrebno, a onda UĐITE U REALNI SVIJET. Napravite tablicu koju ćete podijeliti po kategorijama: Dan, Noć, Modni dodaci, Cipele, Razno (predmeti izvan kategorije) i Odjeća za dan povratka. Ako putujete često, preporučujem vam da si sačuvate uzorak te tablice, pa ju možete kopirati svaki puta kada pripremate torbu za putovanje. Postoje neki predmeti koji će vam trebati na svakom putovanju, pa zašto sve pisati iz početka. Kada često putujem izvan zemlje, počnem se pakirati tek sat prije polaska.
Pa, što vam je potrebno za 10-dnevno poslovno putovanje? Tu je osnovna lista koja će vam pomoći u početku.
Dan:
5 donjih dijelova (suknje ili hlače)
2 blejzera
(zamijenite sa 2 odijela koja imaju 3 dodatna gornja dijela)
6 bluza, topova ili majica (to se može uskladiti i sa odjećom za vikend)
2 para svečanih cipela – pobrinite se da barem jedne možete uskladiti sa svim suknjama ili hlačama
Noć i vikend:
2 donja komada
3 topa ili majice
1 pulover ili jakna zbog promjene vremena
1 par udobne obuće
1 elegantnija odjeća, ako imate važan događaj u planu
Osim ako raspored dopušta, ne preporučujem pakiranje jeans odjeće. Ona je teška i neće odgovarati društvenim događajima na koje odlazite. Udobne hlače puno je lakše prilagoditi svakoj prilici.
Modni dodaci: Sjetite se, rekli smo promiješaj i upari. Pa, ne želite izgledati kao da svaki dan nosite jednaku dosadnu kombinaciju, zato promijenite izgled odjeće promjenom modnih dodataka. Modni dodaci ne zauzimaju puno prostora u prtljazi): Muškarci – kravate, Žene – šalovi ili nakit
Razno: napravite standardnu listu svega što vam je potrebno za putovanje kao što su putne karte, novac, kreditne kartice, mobitel, putovnica, CD player i slušalice, knjige i časopisi, toaletna torbica, itd.
Sada ste spremni za svoje slijedeće putovanje. Ako letite avionom, stavite toaletnu torbicu u veliku torbu pod sjedalo zajedno sa svime što će vam pomoći da se opustite (knjige, CD-i i slično). Osvježite se prije dolaska – obrijte, popravite make up, počešljajte kosu, operite zube i slično. Samo pomislite koliko ćete pouzdano izgledati kada iziđete iz aviona osvježeni i ne natežući se sa ogromnom torbom od 25 kg. Dogodit će se pomak kada upoznate vašeg domaćina. Kada pitaju gdje vam je prtljaga, možete se nasmiješiti i reći "Ovdje je. Spremni za polazak." Tada im pogledajte lice dok zamišljaju kako ćete svakoga dana nositi istu odjeću. Tijekom tjedna promatrajte svakog dana i večeri poglede kada dolazite u različitim kombinacijama. Obećavam vam, dobit ćete tonu komentara na svoj savršen izgled. Sretan put!

http://www.onthego4u.net