19 srpnja 2010

Zdravstvene koristi iz meda



1. Okus, boja i tekstura mogu varirati ovisno o nekataru iz kojeg je proizveden. Što je med manje procesirat, to više nutrijenata sadržava. Može se koristiti uz različitu hranu i pića umjesto šećera, ali sirovi med ima najviše zdravstvenih koristi.
2. Sirovi med ravno iz saća sadrži tragove propolisa – supstance koju pčele koriste za sastavljanje saća i zaštitu od štetnih mikroorganizama. Drugi tzv. fitonutrijenti pronađeni u sirovom medu pokazali su se kao pomoć u spriječavanju raka debelog crijeva, i liječenju unutrašnjih čireva.
3. Redovito konzumiranje meda poznato je po koristima za općenitu dobrobit, te kao pomoć probavi.
4. Med se pokazao kao sredstvo u popravljanju atletskih izvedbi, ne samo kao izvor ugljikohidrata. Ovu tajnu poznavali su već i antički Olimpijci. To pomaže održati razinu šećera u krvi, što zauzvrat održava trajnost energije i pomaže u oporavku mišića.
5. Med možete slobodno staviti u ormarić kao jedan od lijekova. Koristio se već i oko 700 g. pr. K. kao pomoć u zacjelivanju, i bio je sastojak u preko 900 sredstava u Antičkom Egiptu. Korišten površinski pomaže spriječiti infekcije i umiruje upale kože. Medova ljekovita svojstva dakalaza su se i kao ubrzivač zacjelivanja ozbiljnijih rana uzrokovanih opeklinama prvog stupnja i kirurškim operacijama.
6. Kad se uzima u prehrani njegova antivirusna svojstva pomažu pojačati imunosni sistem, čuvajući nas od prehlada i gripa.
7. Njegova antibakterijska svojstva dokazala su se kao važan dio antibiotika širokog spektra pri liječenju infekcija.
8. Za njegova protugljivična svojstva čak se vjeruje da mogu riješiti gljivicu pod nazivom Candida Albicans, i pojačati rast zdrave flore u crijevima.
9. Med, posebno tamni med, je bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime popravlja funkcije stanica i organa.
10. Jedenjem meda možemo prilično smanjiti sezonske alergije, jer on sadrži lokalni polen.
11. Med je zdrava zamjena za šećer. U pacijenata sa dijabetesom pokazao se kao uzrok smanjenja šećera u krvi za razliku od refiniranog šećera. Također smanjuje i kolesterol.
12. Med je izvor vitamina B2 (dobrog za rast kose i noktiju, vid, te probavu hrane), vitamina B6 (dobrog za kožu, živce i upijanje nutrijenata), željeza (prenosi kisik kroz krv) i mangana (potiče funkcije mišića i enzima).
13. Med se može čuvati u čvrsto zatvorenim staklenkama. Ako ga čuvamo podalje od vlage može trajati gotovo beskonačno, zapravo to je možda jedina hrana koja se ne kvari. Arheolozi u Egiptu kušali su med zatvoren u grobnicama antičkih faraona i otkrili da je još uvijek jestiv!