14 srpnja 2010

Zdravstvene dobrobiti iz čokolade



Ako ste ljubitelj čokolade, svidjet će vam se da pročitate ovaj članak. Malo je poznata stvar da čokolada zaista može biti korisna za vaše zdravlje. Ovaj članak dat će vam neke naznake zašto je čokolada tako dobra. Jedenje čokolade zapravo može biti zdravo za srce.
Čokolada sadrži flavonoide, koji su odlični za srce. Što su flavonoidi, pitali ste? Flavonoidi se nalaze u mnogim oblicima hrane i pića. Flavonoidi se nalaze u brusnicama, jabukama, kikirikiju, crvenom vinu, čaju, luku, te najvažnije – čokoladi, da navedemo samo neke. Flavonoidi djeluju u našem tijelu kao antioksidansi. Definicija flavonoida po rječniku American Heritage Dictionary jest: to je velika grupa biljnih pigmenata topivih u vodi, uključujući antocijanine, koji su korisni za zdravlje.
Flavonoidi popravljaju štetu i štite nas od otrova iz okoliša. Antioksidansi pomažu našem tijelu oduprijeti se šteti koju stvaraju “slobodni radikali ”, a formiraju se kroz disanje, ili stvari iz okoliša kao što je dim cigarete. Ako naše tijelo nema dovoljno antioksidansa, ti “slobodni radikali ” mogu oštetiti naše tijelo uzrokujući rast oksidacije LDL kolesterola i formiranje plaka na stijenkama arterija. Flavanoidi također pomažu smanjiti takvo djelovanje, pa mogu utjecati na opuštanje krvotoka.
Kad ste spremni za malo čokolade, evo na što još morate paziti. Tamna čokolada bogatija je flavonoidima od mliječne čokolade. Mliječna čokolada je više procesirani proizvod od tamne čokolade, a u tom procesu gubi se dio flavonoida. Pa, ako želite jesti čokoladu zbog zdravstvene dobrobiti, mudrije je jesti tamnu čokoladu.
Sada kad imate ove informacije, vjerojatno mislite “A što je sa mansoćama koje sadrži čokolada?”. Čokolada nije ni približno tako loša kao što ljudi misle, kad se govori o masnoći. Zapamtite da ovdje ne govorimo o čokoladnom prutiću koji sadrži karamel, orašaste proizvode i slično u sebi, jer to nije zdrava čokolada. Većina kalorija pronađenih u tim čokoladnim oblicima, dolaze iz svega ostalog što je dodano, a ne iz stvarne čokolade.
Moja preppruka za jedenje čokolade jest da nabavite neku kvalitetnu tamnu čokoladu (male količine), i pojedete nekoliko kockica 3 do 4 puta dnevno. Najbolje jest što se uopće ne morate osjećati loše zbog toga.

Articles 4 Me And U.com