17 srpnja 2010

Kako održati hranu svježom na prirodan način



Kako se možete osigurati da vam hrana traje duže i ostane svježa? Postoje mnoge stvari koje možete učiniti, kao što je redovito čišćenje hladnjaka i redovito provjeravanje hrane koja je u njemu, te one hrane koja se nalazi po kredencima, ormarima i slično. Ali ne radi se samo o provjeri. To neće ništa spriječiti. Sve što ćete učiniti jest bacanje proizvoda prije nego što usmrde cijelu kuhinju. Dakle, što možete učiniti da održite hranu svježom?
Praktična lista savjeta za osiguravanje da je hrana čista i svježa:
1) Pospite malo klinčića po mramornim površinama u vašoj kuhinji, i također malo ispod sudopera. Zašto? Kličnići tjeraju mrave.
2) Stavite po jedan lovorov list u vrećice sa tjesteninom, rižom i ostalim namirnicama koje insekti vole. Zašto? Lovorovo lišće tjera insekte i ostale nametnike dalje od prehrambenih proizvoda. Postavljanjem lovorovog lišća u originalne pakete osiguravamo se da se insekti neće nastaniti u njima. Ali sjetite se zamijeniti lovorovo lišće svakih 3 mjeseca.
3) Stavite polovicu rajčice u hladnjak. Zašto? Ukoliko u hladnjaku postoji bilo kakav loš miris iz hrane ili bilo čega ostalog, rajčica će ga upiti. Da biste se osigurali da će to djelovati, sjetite se zamijeniti rajčicu svaka 3 dana.
4) Spremajte jaja sa našiljenom stranom prema dolje. Zašto? Spremanje jaja na taj način održava ih svježima dulje vrijeme.
5) Stavite nekoliko kockica šećera u posudu u kojoj spremate sir. Zašto? Kada stavite 2 do 3 kockice šećera u posudu sa sirom, šećer upija vlagu i spriječava da se sir pokvari.
6) Nemojte spremati rajčice i krastavce u istu ladicu. Zašto? Rajčice ispuštaju plinove zbog kojih krastavci brže trunu, zato se osigurajte da ih držite odvojeno.
7) Nemojte spremati jabuke zajedno sa ostalim voćem i povrćem. Zašto? Jabuke ispuštaju određene plinove zbog kojih neke vrste voća i povrća brže trunu.
8) Stavite kriške jabuke ili sirove rajčice u kutiju sa kruhom. Zašto? Dodavanjem nekoliko takvih kriški pored kruha osiguravate se da će kruh ostati svjež duže nego što je uobičajeno.
9) Spremajte rotkvicu u posudu sa malo vode. Zašto? Trebalo bi ju tako spremati jer će voda održati rotkvicu svježom i hrskavom dugo vremena. Iz istog razloga, ako se rotkvica već smežurala, stavite ju u posudu punu hladne vode. Voda će joj vratiti prijašnju živost.
Zaključak:
Evo, predstavio sam samo nekoliko praktičnih radnji koje treba pratiti ako želite osigurati da hrana koju konzumirate vi i vaša obitelj ostane svježa i ukusna.