01 srpnja 2010

Zašto je med dobar za vas


napisala Ruth Tan

Mnogi ljudi često me pitaju "Zašto je med dobar za mene?", "Je li taj zaslađivač zaista toliko jači do stolnog šećera?". Odgovor je jasan - "Da!"
1) Hranjiv je: mnogo je zdraviji izbor od onog prerađenog, tvornički proizvedenog stolnog šećera i umjetnih zaslađivača koji je sadrže nikakve vitamine ili bilo kakve nutrijente, a med sadrži mnoge vitamine kao B6, tiamin, niacin, riboflavin, pantotensku kiselinu i mnoge amino kiseline, a minerali uključuju kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, natrij i cink.
2) Zdravi je izbor hrane: med ima zdravi Glikemički indeks (GI), što znači da se njegovi šećere postepeno apsorbiraju u optok krvi što rezultira boljom probavom. Jedenje pretjerane količine hrane sa visokim GI-em naglo podiže razinu inzulina u tijelu što rezultira pretjeranim radom gušterače koja naglo ispušta glukozu u krv.
3) Izgrađuje imunitet protiv bolesti: med sadrži prirodna antioksidansna svojstva koja mogu uništiti biološki razorive kemijske agense koji se povezuju sa mnogim bolestima, među kojima je i rak. Ne samo da medovi antioksidansi pomažu eliminirati slobodne radikale iz tijela, već su i dio zalihe nutrijenata za rast novog tkiva. Zbog ovoga, već stoljećima, med se koristi širom svijeta u različitim kulturama kao kućno sredstvo.
4) Daje snagu: to je možda najčešći odgovor koji djeca dobiju od roditelja kada pitaju "zašto je med dobar za mene?" Odličan prirodni izvor ugljikohidrata koji pruža snagu i energiju našem tijelu, med je poznat po svojoj učinkovitosti u neprestanom pojačavanju izvedbi, trajnosti i smanjenju umora mišića kod sportaša. Njegovi prirodni voćni šećeri, fruktoza i glukoza igraju važnu ulogu u spriječavanju umora tijekom vježbanja, te se brzo apsorbiraju u krvotok i probavljaju u tijelu. Također, med ne sadrži kolesterol, a reportirano je da i male količine dodane u svakodnevnu prehranu mogu smanjiti razinu postojećeg kolesterola.
5) Poljepšava: postoji poprilično veliki broj proizvoda sa medom na tržištu za njegu kose, njegu djece, njegu kože za vrijeme sunčanja, losiona za ruke, pilinga za lice i hidratantnih krema. Medova higroskopna svojstva također ga čine idealnim kozmetičkim sastojkom jer pomaže u hidratiziranju kože, osvježavanju i spriječava isušivanje. Njegova prirodna antioksidansa i antimikrobna svojstva također potpomažu mogućnost kože za pomlađivanjem i osvježavanjem oštećene kože, ostavljajući je svileno glatkom i mekom. Vjerojatno, ovo bi mogla biti najbolja vijest za dame koje čitaju članak "Zašto je med dobar za vas?"

Izvor: http://www.benefits-of-honey.com/why-is-honey-good-for-you.html

R. Tan je vlasnica websitea www.benefits-of-honey.com, bogatog izvora posebno priprmljenog za ljubitelje meda i fanove širom svijeta. Opremila je ovaj website sa velikim izborom kvalitetnog sadržaja o medu koji se bazira na njenom znanju i iskustvu sa medom, da bi promovirala njegove neprocjenjive kvalitete za koje vjeruje da bi mogli donijeti mnogo toga pozitivnog u svakodnevni život.