02 srpnja 2010

Savjeti za sigurnost u kupaonici


napisao Noah Lam

Procijenjeno je da svake godine oko 12,000 osoba umire od pada na kliskom podu ili stepenicama. Te smrti su druge na popisu najčešćih, odmah nakon nesreća sa motornim vozilima, a sve jednako uzrokuju ozljede na osobama.
Kako starimo, naše fzičke sposobnosti nestaju, i zbog toga gubimo i snagu i ravnotežu. Na nesreću, nesreće se tada događaju sve češće, a kupaonica tada postaje opasna prostorija. Važno je učiniti kuponicu sigurnijom. Slijede prijedlozi kako učiniti kupaonicu manje ugrozivim mjestom.
Rukohvati pružaju priliku vašim rukama da se zahvate dok se podižete ili spuštate. Može ih se postaviti na zidove sa vijcima, neke je najbolje pričvrstiti na tuš kabinu, a postoje vrste koje imaju ljepljivu vrpcu koja tada ne zahtijeva bušenje zidova. Također postoje okviri koji se postavljaju oko toaleta, a osiguravaju spuštanje i ustajanje sa toaleta. Molimo vas, pažljivo pratite uputstva za postavljanje ako postavljate sami, ili zamolite profesionalnu osobu da to učini umjesto vas.
Stolice za tuširanje pružaju sanitarno oblikovanu sjedalicu za vrijeme tuširanja. Ovaj proizvod je odlična pomoć onima koji imaju poteškoća sa stajanjem, a sjedenje na podu kade nije moguće. Obično su kontruirane sa plastičnim dijelom za sjedenje i aluminijskim ili čeličnim nogama. Neke stolice imaju i male točkove zbog pokretnosti. Za one koji žele topliji materijal, postoje i drvene stolice.
Prijenosne ograde koriste se kada imate ograničenu pokretnost. Obično se dvije noge postave u kadu, a dvije izvan kade, a ograda se proteže zidom kade. Prvo sjednete na rub ograde izvan kade. Tada skliznete u kadu, povlačeći svoje noge preko zida kade.
Sjedalica koja povisuje toalet pruža dodatnih nekoliko centimatara visine, što olakšava sjedanje i ustajanje sa toaleta. Neki modeli imaju rukohvate zbog stabilnosti.
Glava tuša koja se drži u ruci pruža bolju kontrolu nad vodom za vrijeme tuširanja. Podignite ju i očistite dijelove na koje se želite koncentrirati. Mnoge glave tuša imaju postavljene različite jačine mlaza između kojih možete birati.
Pločite bez klizanja pružaju sigurnost kada je pod mokar. Također postoje proizvodi koje se može premazati po podu zbog smanjenja klizavosti. Gumeni podmetači također su sredstvo za smanjenje klizavosti dok je pod mokar. Vrpca ljepljiva sa obje strane dodatno će ih učvrstiti, te se neće pomicati prilikom izlaska iz kade.
Svaku električnu utičnicu koja se nalazi blizu mokrog područja kao što je kupaonica treba osigurati poklopcem. Postoji i posebni oblik utičnice koji odmah prekida strujni krug ako u prostoriji postane previše vlažno.
Planirati sigurnost u bilo kojoj prostoriji zaista je važno, a za kupanicu postoje mnogi proizvodi koji će ju učiniti sigurnijom. Molimo vas, razgovarajte o svojoj sigurnosti u kupaonici sa profesionalnom osobom zaduženom za zdravstvenu njegu. Za više informacija, molimo vas posjetite www.cwimedical.com.

Noah Lam ima preko 15 godina iskustva u pružanju kvalitetnih medicinskih proizvoda i proizvoda za zdravstvenu njegu roditelja i djece. Njegova tvrtka, CWI Medical je vodeći pružatelj medicinskih proizvoda i opreme za zdravstvene ustanove i kućnu upotrebu. Kao dodatak, CWI Medical je kreditirana organizacija koja održava standard u odličnoj zdravstvenoj njezi. Za više informacija, molimo posjetite http://www.cwimedical.com