07 srpnja 2010

Stvari koje možda nikada niste saznali o šećeru


napisao Ng Peng Hock

Šećer ima dobar okus i nešto je što ljudi vole pojesti, ali se ne usude zbog raznih zdravstvenih problema vezanih uz dijabetes i pretilost. Svi volimo slatke, čokoladne štapiće ili slične proizvode još od djetinjstva. Roditelji su nam ih davali kao nagradu za ponašanje u skladu sa onim što su željeli.
Šećer obično vidimo kao bijele kristaliće koji privlače mrave ako ne zatvorimo posudu pravilno. Ali u stvarnosti, šećer je više od toga; to je zapravo oblik ugljikohidrata koji naše tijelo treba kao gorivo. Glukoza, oblik šećera, je zapravo naš primarni izvor goriva, a tijelo pretvara druge ugljikohidrate u nju.
Šećer postoji u mnogim izvorima uključujući bijeli, smeđi i šećer u prahu, javorov sirup, med i melasu. Također je sakriven u hrani kao što su slatkiši i bezalkoholna pića, te zaslađeni deserti. Osoba može vrlo jednostavno imati previše šećera u prehrani jer šećer se nalazi u gotovo svemu, čak i u mlijeku i duhanu.
Ako pogledate etikete na pakiranjima prehrambenih proizvoda, zasigurno ćete naći bar neki oblik šećera, na primjer fruktozu, laktozu ili sukrozu.
Kada na pakiranju piše “bez šećera ”, to samo znači da u hrani nema sukroze ili stolnog šećera. Kako bilo, to ne znači da u hrani nema baš ni mrvice šećera. Sve riječi na etiketi koje savršavaju sa“-oza” ukazuju na postojanje nekog oblika šećera.
Šećer se koristi ili direktno kao gorivo ili se sprema za kasniju upotrebu. Može se spremiti u dva oblika, kao glikogen i kao masnoća. Glikogen se pretvara u energiju vrlo brzo i koristi se za aktivnosti koje troše puno energije, kao što je aerobik. Kako bilo, tijelo jedne osobe može spremiti samo oko 2,500 kalorija u ovom obliku; sve što je više od toga bit će spremljeno kao masnoća, a ona je neograničena. Sav višak spremljene masnoće vodi do prevelike tjelesne težine ili čak pretilosti.
Kao dodatak tome što odrastamo debeli, pretjerano konzumiranje šećera može uzrokovati karijes, neravnotežu minerala i probleme sa težinom. Pretjerana tjelesna težina ili pretilost vode do mnogih zdravstvenih problema uključujući dijabetes i bolesti srca.
Osobe koje imaju male potrebe za kalorijama trebaju izabrati prehranu koja gotovo ne sadrži šećer. Da biste izbjegli nakupljanje kalorija iz šećera, trebate ograničiti upotrebu šećera na manje od 6 žličica dnevno ako vam se prehrana zasniva na 1,600 kalorija tijekom dana, 12 žličica za 2,200 kalorija, ili 18 žličica za 2,800 kalorija. Te brojke pokazuju se kao vodič za zdrave rezultate u prehrani i ne bi ih se smjelo smatrati prestrogim napomenama.

Slobodno koristite ovaj članak na svojoj web stranici ili u časopisu sve dok je uključen podatak o autoru teksta.

Prevencija bolesti srca - 8 jednostavnih načina koje možete koristiti odmah, krenite na: http://www.howtopreventheartdisease.com