02 ožujka 2014

10 cool savjeta o računalu



Važno je da ne zurite u ekran računala predugo. Povremeno se ustanite i prošećite.

Kako kreirati odličnu lozinku:
·         Koristite najmanje 7 znakova
·         Koristite slova, brojeve i znakove
·         Koristite velika i mala slova

Mijenjajte lozinku u redovitim razmacima

Nemojte koristiti svoje korisničko ime za lozinku

Nemojte koristiti riječi iz rječnika

Tipkovnica sadrži gotovo najveću razinu bakterija, jer ljudi ju zaborave očistiti.

Koristite najpoznatiji antivirusni program i redovito ga dopunjavajte novim definicijama virusa. Mnogi programi dopunjavaju se automatski. Omogući te u postavkama.

iGoogle je odličan izbor za početnu stranicu. Google ima programčiće koji vam omogućuju da kreirate papiriće za poruke, posložite zabilješke (da ih nikad ne izgubite), dobivate sve što volite čitati iz RSS feeds, pregledavate zanimljive slike koje se mijenjaju svakodnevno, igrate igrice, pratite vremensku prognozu, pogledate koji filmovi igraju u kinu blizu vas, brzo provjerite što vam je na Google kalendaru i još puno toga.

Kad već govorimo o Google-u... jeste li znali da vam Google Docs omogućava da kreirate i dijelite radne knjige, dokumente, PDF-ove, tekstualne datoteke i još puno toga? Dorađujte svoje dokumente i podijelite sa svima u timu da imaju najnoviju verziju. Spremite najvažnije dokumente koje ne želite izgubiti.

Photoshop.com vam omogućava da učitate sliku i napravite jednostavne preinake na njoj. Tako uređenu sliku možete jednostavno podijeliti na blogu, u e-mailu, ili na neki drugi način.

Spremite sav svoj software u DVD fascikl. Zapišite serijski broj na plastični omot tako da ga nikad ne izgubite. Također, možete dvostruko zaštiti software ako taj fascikl spremite na mjesto osigurano protiv požara.

Ako niste koristili Evernote neko vrijeme (ili nikad?), trebali biste to pogledati. Ta besplatna usluga omogućava vam da zapišete i sačuvate ideje, poruke, web stranice, slike, snimke ekrana i još puno toga u besplatnom alatu koji je lako koristiti. Sve što spremite automatski se obrađuje, indeksira i čini lakim za pretraživanje. Ako vam se to sviđa, možete dodavati tagove ili organizirati svoje zabilješke u više grupa. Pretražujte zabilješke po ključnim riječima, naslovima ili tagovima. Sve vaše zabilješke tada se usklađuju sa web stranicom da im možete pristupiti sa bilo kojeg računala. Evernote također ima besplatnu aplikaciju za mobitele, pa možete si kreirati pristup i sa svog iPhonea, iPod toucha, Androida, BlackBerryja, Palm Prea, Windows Mobilea ili iPad mobilnog uređaja. (Evernote je dostupan i na Mac i na Windows računalima.)

Možete preuzeti besplatni paket program za uređivanje teksta, izradu prezentacija i radnih knjiga na OpenOffice.org.